Flere europæiske lande har genåbnet deres samfund og deres grænser efter flere måneders nedlukning. Det betyder, at det igen er muligt at rejse til visse lande i regionen. Men mange mennesker føler sig ængstelige over at rejse i tiden efter coronavirus-udbruddet. For er det virkelig sikkert at rejse igen?
Udenrigsministeriet anbefaler fortsat, at man er ekstra forsigtig på rejser til udlandet, og at man for at minimere risikoen for at blive smittet med coronavirus undgår ikke-væsentlige rejer til områder med transmission af COVID-19. Eftersom der i øjeblikket ikke er nogen vaccine mod coronavirus, vil der være en vis usikkerhed forbundet med at rejse. Man kan i andre lande med kort varsel indføre restriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte. Restriktionerne kan blandt andet være tvungen karantæne, aflysning af flyafgange, lukning af grænseovergange.
Udenrigsministeriet følger udviklingen tæt og opdaterer dagligt deres hjemmeside med de nyeste data, publikationer og statistikker over virussens spredning. Du bør læse Udenrigsministeriets rejseråd i en tid med COVID-19.
Du skal følge disse rejsetips, hvis du beslutter dig for at rejse for at beskytte dig selv og dine medmennesker.
10 rejsetips til en sikker flyrejse i en tid med COVID-19
Hvis du rejser til steder med den løbende transmission af COVID-19, bør du overveje at omplanlægge din rejse. Annuller eller udsæt din rejse, eller hvis du har feber og / eller luftvejssymptomer, såsom hoste eller åndenød. Hvis du har brug for at rejse på grund af uundgåelige omstændigheder, skal du følge disse rejsesikkerhedstips for at sikre, at du ankommer sikkert til din destination og derudover:
1. Brug håndsprit.
Brug ofte et alkoholbaseret hånddesinfektionsmiddel, når du rejser. Flyselskaber anbringer jævnligt håndspritdispensere ved indtjekningsskranken og gaten. Derudover har passagererne nu tilladelse til at transportere 100 ml håndsprit i en håndbagage på deres flyvninger.
Sundhedsstyrelsens generelle råd om god håndhygiejne er særligt vigtige, når du rejser, da mange mennesker ofte rører ved de samme kontaktpunkter som eksempelvis dørhåndtage, armlæn, gelændre og elevatorknapper.
2. Vask dine hænder regelmæssigt.
Coronavirus kan smitte fra person til person via små dråber fra host eller nys, som spreder sig i luften i en afstand af 1-2 meter. Det kaldes dråbesmitte. Coronavirus kan også smitte fra person til person via overflader, som man rører ved for derefter at røre sig i næse, øjne eller mund. Det kaldes kontaktsmitte.
Du kan minimere risikoen ved kontaktsmitte ved at have en god håndhygiejne. Du bør derfor vaske dine hænder regelmæssigt med sæbe og vand i mindst 20 sekunder, når du rejser. Hvis du ikke har sæbe og vand, så skal du bruge en alkoholbaseret håndrens i stedet. Skyl og tør dine hænder grundigt med et engangshåndklæde og brug det samme håndklæde til at slukke for vandet.
3. Undgå at røre ved dit ansigt.
Undgå at røre dine øjne, næse eller mund med uvaskede hænder, især efter hoste, nysen eller pudsning af næsen. Dette vigtige rejsetips er overraskende sværere, end du måske tror; vær superbevidst om hvor dine hænder er.
4. Dæk din mund, når du hoster eller nyser.
Du skal hoste og nyse i dit ærme eller i din albue i stedet for i dine hænder. Hvis du har allergi eller kan være tilbøjelig til at hoste på en flyvning, så skal du tage forholdsregler for at opretholde god åndedrætshygiejne.
5. Undgå tæt kontakt med andre.
Et andet vigtigt rejsetips er at undgå tæt kontakt med mennesker, der udviser feber og / eller luftvejssymptomer. Du skal straks kontakte en læge, hvis du har symptomer, når du ankommer til din destination, eller når du kommer hjem.
6. Hold afstand fra andre mennesker.
Du kan minimere risikoen for dråbesmitte ved at holde fysisk afstand til andre mennesker. Hold afstand fra andre, omkring 1-2 meter. Du skal forsøge at distancere dig så meget som muligt, når du står i køen til security, og når du stiger ombord på flyet. Husk også at holde en sikker afstand, når du ankommer til din destination.
7. Vid hvordan du bruger en maske.
Du behøver ikke bære en maske, medmindre du kender en person, der muligvis har coronavirus, ifølge Verdenssundhedsorganisationen. Du skal dog bære en maske, hvis du har symptomer. Undgå at røre ved masken, mens du bruger den, og husk at fjerne masken bagfra, og smid den ud med det samme i en lukket skraldespand.
8. Følg de lokale anvisninger.
Følg COVID-19-specifikke tip til rejsesikkerhed fra de lokale myndigheder, hvor du rejser hen. Når du rejser i et andet land end Danmark, er du underlagt lokale love og regler i det land, og du bør altid følge lokale myndigheders anvisninger.
9. Hold dig opdateret
Mange lande håndhæver nye rejserestriktioner uden at give yderligere information. Hvis du rejser, så husk at hold dig opdateret om udvikling via både de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og dit rejsebureau. Hold dig også opdateret med det flyselskab du flyver med, og det hotel du skal bo på.
10. Overvåg dit helbred, når du vender hjem.
Mange EU-lande tilskynder til en 14-dages selvkarantæne, når borgere vender tilbage fra deres rejse. Hvis du udvikler feber og / eller luftvejssymptomer, såsom åndenød eller hoste, når du kommer hjem, så skal du holde dig inde og kontakte din læge med det samme. Husk at nævne dine seneste rejser.
Læs også om hvordan flyselskaberne forsøger at sikre, at coronavirus ikke spreder sig ombord.
Flyrejser efter rejseforbudet er ophævet
Selvom aflyste flyvninger grundet COVID-19 ikke er berettigede til kompensation, så har du som flypassager stadig rettigheder. Når rejseforbudet er ophævet, vil der sandsynligvis være en tilstrømning af ophobning af overbookinger og andre forhold, der dramatisk kan påvirke din næste flyvning.
Under COVID-19 krisen fortsatte Flypenge med at hjælpe passagerer, der oplevede forhindringer på deres flyrejse. Du har, som du sikkert allerede ved, ret til kompensation i henhold til den europæiske passagerrettighedsforordning EU 261.
Det er vigtigt at forstå dine passagerrettigheder, når du rejser med fly, da du ellers kan risikere ikke at blive kompenseret retfærdigt. Du altid velkommen til at kontakte flypenge, hvis du har været udsat for en forsinket, aflyst flyvning eller blev nægtet boarding. Vi står klar til at hjælpe dig. Du kan læse mere om flyforsinkelser, aflyste fly og overbookede fly i de angivne links.
Læs også om EU261 passagerrettigheder, når du rejser i Europa.