Sådan kommer du hurtigt og nemt igennem lufthavnen

Lufthavnene er travlere end nogensinde før. Flyselskaber arbejder hele tiden på at effektivisere og finde alle de område, hvori der ligger besparelser. Bemandingen i flypersonale og i security-området er et af de område, der er blevet sparet gevaldigt på i de seneste par år. Køerne ved indtjekning og sikkerhedskontrollen er længere end nogensinde. Deres uforudsigelighed skaber ofte stor frustation, særligt eftersom de kan opstå på rekordtid. Det er derfor vigtigere end nogensinde før at præcisere sin tur gennem lufthavnen. Der findes heldigvis enkle, og ikke mindst effektive tips og tricks til at komme hurtigere gennem lufthavnens sikkerhedskontrol. Her får du vores bedste tips til at komme så hurtigt og smertefrit til din plads i flyet som muligt.

1. Check ind hjemmefra

Kommer du altid for sent ud af døren, kan det være en fordel for dig at checke ind i lufthavnen hjemmefra. Du kan på den måde spare en masse tid i check-in-køen, der ofte er uendelig lang. Check-in hjemmefra på telefonen eller print dit boarding-kort i forvejen. 

2. Kom i god tid

Mød op i lufthavnen i god tid – særligt hvis du rejser uden for Europa og Schengenområdet. Selvom du har checket ind hjemmefra, skal du stadig møde op i lufthavnen mindst 2 timer før afgang på europæiske afgange og 3 timer før på afgange uden for Europa. Undersøg dog altid det individuelle flyselskabs krav om mødetid. Du kan gå direkte til sikkerhedskontrollen, hvis du kun har håndbagage med. Har du også kuffert med, skal den først afleveres ved skranken med bagage, før du kan fortsætte til sikkerhedskontrollen. Husk at udskrive bagagemærker ved en automat,  inden du afleverer din bagage. Du skal selv checke ind ved en check-in-automat eller i check-in-skranken, hvis du ikke har gjort det hjemmefra. Uanset hvilken check-in-metode, du vælger, skal du sørge for at være i lufthavnen mindst to timer før afgang. Det vil give dig en god og stressfri start på din rejse.

3. Pak elektroniske apparater og væsker øverst

Hvis du rejser med håndbagage så pak elektronik og væsker øverst, så det er nemt at få ud i bakken i sikkerhedskontrollen. Kun begrænsede mængder væsker kan transporteres gennem sikkerhedskontrollen. Dette omfatter flaskeholdige drikkevarer, lotion, parfumer, kosmetik, toiletartikler og alle frosne væsker. Væsker i beholdere over 100 ml vil ikke blive tilladt gennem sikkerhedskontrollen - pak dem i din kuffert istedet. Samtidigt skal væsker i håndbagagen pakkes i en gennemsigtig, genlukkelig pose på max 1 liter. Der må kun medbringes én pose per person.
Husk at oplade dine elektroniske enheder
Sørg for, at dine elektroniske enheder er opladet. Hvis de ikke tænder, kan du ikke få lov til at tage dem med på flyet. Der er stikkontakter tilgængelige i hele lufthavnen, hvis du ikke fik opladet hjemmefra.

4.  Brug lufthavnens apps

Flere flyselskaber har mobile apps, der gør check-in processen endnu lettere og samtidigt holder dig opdateret om den forventede ventetid i den pågældende lufthavn. Apps som eksempelvis MiFlight og GateGuru giver dig mulighed for at holde øje med køens status flere timer før din planlagte afgangstid. Du kan dermed bedre gennem disse apps afgøre, hvorvidt du skal komme fire eller tre timer før boarding. Mange lufthavne har også tjenester, der giver dig mulighed for at abonnere på opdateringer på længden af ​​køerne i terminalen. Du kan også vælge at følge din afgang på Københavns Lufthavns app. Den vil oplyse dig om eventuelle aflysninger eller ændringer af flyplanen. Denne app vil desuden informere dig om den aktuelle ventid, hvis du rejser uden for Europa eller Schengen.
Er du amerikansk statsborger eller har du permanent, lovlig opholdstilladelse i USA
SAS er sammen med fem andre flyselskaber blevet godkendt til det særlige amerikanske sikkerhedsprogram TSA Precheck, som U.S. Transportation Security Administration (TSA) står for. TSA PreCheck er et utroligt nyttigt værktøj for den hyppige flyrejsende. Appen er designet til at give rejsende hurtigere og bedre service i lufthavnen. Med prechecket får du adgang til en fremskyndet sikkerhedskontrol, samt reducerede sikkerhedsforanstaltninger. Som en TSA PreCheck flyrejsende behøver du eksempelvis ikke fjerne dine sko, dit bælte, din lette jakke, eller din bærbare computer. PreCheck er tilgængeligt i mere end 200 lufthavne med ialt 52 amerikanske og internationale flyselskaber tilknyttet programmet.

5. Hav dit pas klar

Køen ville være markant kortere, hvis alle blot havde passet klar ved hånden. Gennemsnitligt går der 25 sekunder mellem hvert pastjek, hvilket hurtigt kan skabe en kø på over 10 minutter. Skal du igennem paskontrollen, så hav derfor dit pas oppe af tasken og åbent på billedsiden, når du nærmer dig sikkerhedskontrollen.

6. Klæd dig ordentligt på til rejsen

Brug din sunde fornuft når du tager tøj på forud for din flyrejse. Brug en jakke med store lommer, som du hurtigt kan kaste din telefon, lommebog og pas i. Brug sko, som du hurtigt kan tage af og derefter hurtigt kan tage på igen. Bemærk at du ikke behøver at tage alle dine smykker af - mange passagerer lader sit ur sidde på håndleddet uden problemer, når de går gennem metaldetektoren.

7. Fly på det rigtige tidspunkt

Hvert år hører vi diverse skrækhistorier om lufthavnskøer, der forsinker flyrejsende med flere timer. Faktisk i så ekstrem grad at de ikke når deres fly. Trafikken i lufthavnen er særlig slem omkring helligdage, især dagen før Thanksgiving, Juleaftensdag og Nytårsaften. Med flere og flere rejsende, der bruger landets lufthavne, kan du derfor gøre klogt i at vælge dine flyveafgange med fornuft. Undgå at vælge flyvninger, der afgår i spidsrejsetider såsom fredag ​​eftermiddag mellem kl. 4 og 8, da forretningsrejsende her rejser hjem fra deres arbejdsuge, og fritidsrejsende er på vej ud på weekendture.    

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 467 €

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 388 €

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 623 €

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.246 €

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 958 €

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 388 €

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 623 €

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 582 €

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 194 €

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 623 €