København er for andet år i træk blevet kåret af Economist Intelligence Unit (EIU) som den næstbedste by at bo i kun overgået af Wien i Østrig.
Hvert år præsenterer Economist Intelligence Unit sin årlige rapport ved navn
”The worlds most liveable cities”. Heri vurderes 173 af verdens byer efter et omfattende sæt af dels kvalitative og kvantitative faktorer fordelt på tværs af fem overordnet områder - stabilitet, infrastruktur, sundhed, uddannelse, kultur samt miljø.
- Stabilitet dækker over mængden af kriminalitet, terrortrusler, krig og civile konflikter.
- Kultur og Miljø dækker over niveau af sociale eller religiøse restriktioner, niveau af censur, korruptionsniveau, sportslig tilgængelighed, kulturel tilgængelighed, mad og drikke, forbrugsvarer og tjenester, fugtigheds-/temperaturklassificering, klimabesvær for rejsende.
- Infrastruktur dækker over kvalitet af vejnet, offentlig transport, internationale forbindelser, energiforsyning, vandforsyning, telekommunikation.
- Sundhed dækker over tilgængelighed og kvalitet af privat og offentlig sundhedspleje.
- Uddannelse dækker over tilgængelighed og kvalitet af privat og offentlig undervisning.
I år var den globale gennemsnitlige score den højeste i 15 år, hvor særligt sundhed og uddannelse i byerne har set en markant forbedring efter coronapandemien. Kun resultaterne for stabilitet er rykket tilbage siden sidste år midt i de adskillige tilfælde af civile uroligheder rundt om i verden.
Formålet med EIU’s undersøgelsen er at klargøre, hvilke byer der tilbyder de bedste og værste levevilkår. For verdens værste byer fremhæves også i rapporten.
“The worlds most liveable cities” er derfor praktisk for folk, der planlægger at flytte til et andet land, eller rejsende, der vil have inspiration til deres næste ferie.
Verdens næstbedste sted at bo
Dette års top ti bedste byer er næsten identisk med sidste års. Endnu en gang i år har København og Wien modtaget titlen som henholdsvis den næstbedste og bedste by i verden at bo i.
Den østrigske hovedstad fik topplaceringen grundet dens stabilitet, dets robuste sundheds- og uddannelsessystemer og dets stærke infrastruktur, blandt andre faktorer.
Wien var i 2018 og 2019 også verdens bedste by ifølge EIU’s rapport. Byen har dog én ulempe – en "relativ mangel" på store sportsbegivenheder, men ellers er livet i Wien i topklasse.
København udmærker sig tæt på den ideelle by med en perfekt score på 100 for stabilitet, 95,8 for sundhed, 95,4 for kultur og miljø og 100 for både uddannelse og infrastruktur.
Vidste du, at EIU blev grundlagt i 1946 og er en del af Economist Group (udgiveren af avisen Economist) med speciale i forskning og analyse.
Sådan ser årets top ti-liste ud:
- Wien, Østrig – 98,4
- København, Danmark – 98,0
- Melbourne, Australien – 97,4
- Sydney, Australien – 97, 4
- Vancouver, Canada – 97, 3
- Zürich, Schweiz - 97, 1
- Calgary, Canada og Genève, Schweiz (uafgjort) – 96, 8
- Toronto, Canada – 96, 5
- Osaka, Japan og Auckland, New Zealand (uafgjort) 96,0
Verdens værste byer
Af de 10 byer, som markerer sig markant dårligere i undersøgelse i 2023 end forrige år, dominerer de amerikanske, europæiske og britiske byer.
Sveriges hovedstad Stokholm er faldet 22 pladser i forhold til sidste år, og ligger nu på plads 43. Af andre europæiske byer med markant ringere resultater end sidste år kan nævnes Hollands næststørste by Rotterdam (44) og den sydøstfranske by Lyon (37).
Den skotske hovedstad, Edinburgh, som deltog i undersøgelsen for første gang i 2022, er faldet 23 pladser i forhold til sidste år, og er nu nr. 58. Andre britiske byer har også klaret sig dårligt på ranglisten i år, hvor Manchester er faldet med 16 pladser og London med 12.
De to amerikanske byer San Diego og Los Angeles faldt hver 17 pladser i forhold til sidste år. Den hawaiianske hovedstad, Honolulu (25), var den bedste amerikanske by på listen. Byen har flyttet sig seks pladser op i forhold til sidste år.
I bunden af ranglisten befinder den syriske hovedstad, Damaskus (173), og libanesiske hovedstad, Tripoli (172), sig, hvor indbyggerne fortsat lider under den "sociale uro, terrorisme og konflikt", ifølge EIU.
Læs også om verdens bedste byer 2021 kåret.