Sådan undgår du jetlag

Når du rejser og flyver over flere tidszoner, kan du opleve jetlag. Men hvorfor får du jetlag? Og hvad kan du gøre for at undgå det? Bliv klogere på jetlag i denne artikel og få 7 tips til, hvordan du undgår jetlag på din rejse.

Hvorfor får du jetlag?

Kroppen har et indre ur, der styres af forskellige hormoner, der produceres på bestemte tidspunkter af dagen. Din krop er derfor tilpasset den tidszone, du lever i til daglig. Når du rejser ind i andre tidszoner, mod øst eller vest, skal din krop tilpasse sig den nye tidszone, og det betyder, at du kan få jetlag. Nogle mennesker har sværere ved at tilpasse sig nye tidszoner end andre. Generelt siges det, at det er lettere for kroppens indre ur at rejse mod vest end østpå, for så følger man solen og forlænger dagen.

7 tips til at undgå jetlag

Hvis du er blandt dem, der er hårdt ramt af jetlag, kan følgende 7 tips til at undgå jetlag muligvis hjælpe dig, når du rejser. Husk at du kan få jetlag på både ud- og hjemrejsen, så de 7 følgende tips kan også bruges til hjemrejsen – især hvis du hurtigt skal i gang med hverdagen igen.

Gå tidligere/senere i seng

Prøv så vidt muligt at tilpasse din døgnrytme til din destination et par dage før afrejse. Det vil sige: Når du rejser vestpå, skal du gå senere i seng og stå senere op, end du er vant til. Når du flyver østpå, kan det være en god idé at gå i seng en time eller to tidligere, end du normalt gør et par dage før afgang. Indstil også dit ur til lokal tid, så snart du sætter dig ned i flysædet. Så kan du bedre følge den lokale døgnrytme og vænne dig til den nye tid. Det betyder, at hvis det er nat på din destination, så prøv at sove. Hvis det er dag, skal du holde dig vågen. Medbring ting, der kan hjælpe dig med at sove, såsom en sovemaske, ørepropper, en rejsepude og en varm sweater.

Spis dine måltider på destinationens spisetider

De måltider, vi spiser i løbet af en dag, hjælper med at regulere det indre ur og rytmen i vores krop. Derfor kan det hjælpe din krop at få dine måltider inkorporeret efter den nye tidszone et par dage før afrejse.

Bevæg dig og dyrk motion

Det er godt at få bevæget sig og dyrket lidt motion, før du flyver. Det kan hjælpe din krop med at blive træt og afslappet, når du flyver over skyerne. Gå for eksempel ud til gaten i lufthavnen og tag trappen i stedet for elevatoren. Hvis du skal holde dig vågen på din destination efter din flyrejse, hjælper en gåtur også med at holde din krop i gang og dit energiniveau op, så du ikke bliver for træt før sengetid.

Drik vand og undgå alkohol

Du har måske allerede oplevet det. Efter en aften i byen med lidt for meget alkohol tømmermænd ofte en tro følgesvend. Og en stor del af dette skyldes dehydrering og mangel på søvn. Ligeledes kan dehydrering også give dig jetlagsymptomer, hvorfor det er vigtigt at drikke rigeligt med væske og undgå alkohol, da dette kan ødelægge din søvn og dermed dine forsøg på at tilpasse dig din nye døgnrytme. Desuden bør du være påpasselig med at indtage koffein, der udover at have en opkvikkende effekt på kroppen, også er vanddrivende. Koffein findes blandt andet i kaffe, te, Red Bull og chokolade.

Sluk for mobilen og andre skærme

Det blå lys fra din mobiltelefon gør det sværere for din krop at falde i søvn. Så hvis du skal sove på flyrejsen, bør du slukke din telefon, tablet og andre elektroniske skærme, en time før du går i seng.

Følg din destinations døgnrytme

Når du ankommer, er det tilrådeligt at følge tiden på din destination. Det vil sige, hvis det er morgen, skal du ideelt set holde dig vågen, indtil det er sengetid igen. Sollys påvirker vores indre ur. Så hvis du ankommer til din destination om morgenen, er det en god idé at gå en tur udendørs, fordi sollyset vil give dig mere energi.

Nøjes med en kort lur

Hvis du stadig har problemer med at holde dig vågen, skal du tage en kort lur. Men husk at indstille dit vækkeur! Hvis du falder i en dyb søvn midt på dagen, kan det være svært at sove, når natten kommer, og du vil have sværere ved at tilpasse dig din nye tidszone. Som hovedregel bør en effektiv lur vare i omkring en halv time og ikke længere end en time. God rejse! Læs mere om jetlag i denne artikel.

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 467 €

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 388 €

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 623 €

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.246 €

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 958 €

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 388 €

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 623 €

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 582 €

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 194 €

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 623 €