Tusindvis af flyvninger aflyses i Frankrig i begyndelsen af 2024

Tusindvis af flyvninger vil blive annulleret på grund af den tekniske modernisering af det franske luftfartssystem. Det oplyser det franske nyhedsmedie BFM. Den ambitiøse opgradering af flyvekontrolsystemerne i fire franske lufthavne omkring Paris har været år undervejs. De omfattende opgraderinger er planlagt fra 9. januar til 14. februar - med yderligere forventet forstyrrelser efter OL. De fire lufthavne, hvori arbejdet finder sted, er Charles de Gaulle, Orly, Le Bourget og Beauvais. Opgraderingen omfatter blandt andet implementering af ”4-Flight”, der er et software udviklet af Air Navigation Services Department (DSNA) i samarbejde med den franske elektronikkoncern Thales Group. Systemet sigter mod at forbedre lufttrafikstyring og effektiviteten.

Air France bliver hårdest ramt

Overgangen til det nye system har imidlertid betydelige omkostninger: Flyselskaber bliver bedt om at reducere antallet af flyvninger i testfaserne. Mere end 2,5 millioner flyvninger passerer gennem det franske luftrum hvert år, og enhver forsinkelse kan påvirke flyrejser i hele Europa. De flyselskaber, der driver flyvninger, der afgår fra og ankommer til en af de overfornævnt fire franske lufthavne skal aflyse omkring 20 procent af deres flyvninger. Denne reduktion vil føre til aflysning af omkring 16.500 flyvninger. Alene Air France er ansvarlig for 4.379 af disse flyvninger. Til trods for at flyselskaberne ikke juridisk er forpligtet til at aflyse deres flyvninger, opfordres de til at gøre det af hensyn til den kollektive harmoni. Air France har bekræftet, at det vil være nødt til at aflyse visse kort- og mellemdistanceflyvninger i denne periode, hvor berørte kunder vil blive tilbudt alternativer. Air Frances vil derimod prioritere dets langdistanceflyvninger under opgraderingsperioden. Også SAS er blevet bedt om at reducere sine flyvninger til Paris Charles de Gaulle i perioden. ”SAS har løst det ved at aflyse en af ​​de to daglige afgange mellem Stockholm og Paris Charles de Gaulle i den periode. Oslo og København indtil Charles de Gaulle er som udgangspunkt ikke berørt af det her,” siger Tonje Sund, pressechef i SAS. Læs også om hvor lang tid før en flyvning du skal ankomme til lufthavnen.

Europamester i flyforsinkelser

Den franske senator, Vincent Capo-Canellas, der længe har været fortaler for moderniseringen af Frankrigs flyvekontrolsystem, har udtrykt bekymring over forsinkelsen i gennemførelsen af denne vigtige opgradering. "Frankrig er europamester i forsinkelse," sagde han og understregede, at landets flyvekontrolsystem var forældet og stadig bruger teknologi designet i 1970'erne. Capo-Canellas forklarede, at den fulde implementering af 4-Flight-systemet forventes at blive forsinket til 2026, mere end et årti efter den oprindeligt planlagte implementering i 2015. På trods af ulejligheden forårsaget af testfaserne mener eksperter, at denne modernisering vil have betydelige fordele. Det vil blandt andet øge lufthavnskapaciteten og reducere forsinkelser. Læs også om halvdelen af alle europæiske flyvninger var forsinket sidste sommer.

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 467 €

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 388 €

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 623 €

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.246 €

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 958 €

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 388 €

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 623 €

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 582 €

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 194 €

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 623 €