Halvdelen af alle europæiske flyvninger var forsinket sidste sommer

Halvdelen af alle europæiske flyvninger var forsinket sidste sommer, viser en rapport fra Eurocontrol - næsten 2.000 flyvninger blev dagligt aflyst. Her er de lufthavne, der havde flest forsinkelser i 2022. 2022 var ikke et godt år for luftfarten i Europa. I løbet af sommeren var der næsten dagligt meldinger om lange køer ved check-in samt forsinkede og aflyste afgange – for slet ikke at tale om bagagekaosset. Ifølge date af den europæiske lufttrafiktjeneste, Eurocontrol, blev mere end hver tredje flyvning, eller 34,1 procent, forsinket i løbet af 2022 – en klar stigning i forhold til 2019, hvor tallet var 27 procent. Det stod dog værre til i sommermånederne, hvor halvdelen af flyvningerne i Europa blev forsinket, og næsten 2.000 blev aflyst hver dag i 2022. Hundredtusindvis af flyvninger, eller 6,9 procent af alle planlagte afgange, blev også aflyst af forskellige årsager – næsten dobbelt så mange som gennemsnittet i 2019 på 3,5 procent. Dog klarede ikke alle europæiske lande og lufthavne sig lige dårligt.

Hvilke lufthavne havde flest forsinkede afgange i 2019?

Eurocontrol rangerer i rapporten de 20 største europæiske lufthavne på deres ankomst- og afgangspunktlighed. Værst stod det til i Lissabon Lufthavn, hvor lidt over halvdelen, 54 procent, af flyvningerne afgik til tiden i 2022, efterfulgt af Frankfurt Lufthavn, som opnåede en punktlighed på knap 56 procent. På tredjepladsen over lufthavne med flest forsinkede afgange i 2022 lå Paris-Charles de Gaulle, der blev ramt af strejker sidste sommer. Her afgik 56,8 procent af flyvningerne til tiden. Londons to store lufthavne Gatwick og Heathrow kom på henholdsvis fjerde- og femtepladsen med en punktlighed på 57,5 og 60,8 procent, mens Amsterdam Schiphol formåede en punktlighed på 61 procent. I den anden ende af ranglisten topper Oslo Gardermoen Lufthavn og Adolfo Suárez Madrid-Barajas i Madrid listen i både ankomst- og afrejsepunktlighed. 81 procent af flyvningerne afgik til tiden i Madrid Barajas, mens 77,2 procent gjorde det i Oslo. Wiens internationale lufthavn kom på tredjepladsen, Athens internationale lufthavn kom på fjerdepladsen, Istanbul Lufthavn på femtepladsen og Kastrup i København på sjettepladsen – alle med en afgangspunktlighed på over 72 procent. De mindst punktlige europæiske flyselskaber i 2022 var Wizz Air og British Airways. Dog aflyste Turkish Airlines flere flyvninger end andre førende luftfartsselskaber.

Hvilke lande var hårdt ramt af forsinkelser?

Eurocontrol rangordnede også de lande, hvor flyforsinkelser var særligt udbredt. Flytrafikken er ikke jævnt fordelt over Europa. Storbritannien er det travleste flyvekontrolcenter, efterfulgt af Tyskland, Spanien og Frankrig. Men de travleste lande var ikke nødvendigvis hårdest ramt. Storbritannien og Spanien tegnede sig tilsammen kun for 12 procent af de samlede forsinkelser. Tyskland tegnede sig derimod for næsten en tredjedel (30 procent) af alle forsinkelser. Dette skyldes i høj grad den dårlige funktion af Tysklands Karlsruhe flyvekontrolområde, hvor forsinkelserne er steget med 165 procent i forhold til 2019. Frankrig scorede også hårdt med 21 procent af Europas samlede flyforsinkelser.

Hvorfor var forsinkelserne så slemme hen over sommeren?

Personalemangel var hovedårsagen til kaosset sidste sommer. Mange tusinde ansatte i de europæiske lufthavne blev afskediget under covidpandemien, så flyselskaber og lufthavne kæmpede for at håndtere en pludselig stigning i antallet af rejsende. Krigen i Ukraine minimerede også det tilgængelige luftrum, fremgår det af Eurocontrols rapport. "Lukningen af russisk luftrum betød en betydelig mængde længere omdirigeringer, mens øget militær brug af europæisk luftrum forstyrrede de sædvanlige trafikstrømme.” Det anslås, at 650 flyvninger om dagen blev tvunget til at tage sydligere ruter som følge af krigen i Ukraine. Læs også om de europæiske flystrejker denne sommer.

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 467 €

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 388 €

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 623 €

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.246 €

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 958 €

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 388 €

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 623 €

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 582 €

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 194 €

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 623 €