Tegn på at flyselskabet er ved at gå konkurs

Tegn på at flyselskabet er ved at gå konkurs

2019 har været et hårdt år for mange flyselskaber. Mindst 18 flyselskaber gik konkurs i løbet af året, herunder nogle forholdsvist store navne såsom Thomas Cook, WOW Air, Flybmi, XL Airways, Jet Airways, Germania, Adria. Det resulterede i strandede passagerer og regeringsindgreb for at få de mange udenlandske rejsende hjem. Det er næsten blevet hverdag, at et flyselskab er ved at gå under med rygter, der cirkulerer på sociale medier.

Ifølge rapporter fra Reuters er flyselskabers konkurssats steget hurtigere end nogensinde i 2019. De nævner at grundene blandt andet kan findes i at visse flyselskaber ikke er i stand til at konkurrere mod lavprismodeller og de højere brændstofomkostninger.

Men hvordan kan du sikre din rejse og undgå at stå strandet i et fremmed land? Hvordan kan du vide om netop dit flyselskab er på grænsen til at gå konkurs? Hvad er advarselstegnene? Det får du svarene på her. 

Hold dig ajour og foretag en online-undersøgelse

Der er hundreder af kommercielle flyselskaber over hele verden, der tilbyder regelmæssige ruteflyvninger.

Før du køber dine flybilletter, så bør du lige lave en lille websøgning over flyselskabet. Besøg deres hjemmeside og se, hvordan det går for dem – husk naturligvis, at der er områder i verden, hvor dette ikke altid er en nøjagtig videnskab.

Se om du kan finde bekræftede konti på sociale medier, og se især, om flyselskabet ser ud til at reagere godt på passagerer på websteder som Twitter. Tjek også deres Wikipedia-side. Hvis du ikke kan købe billetter med kreditkort og skal gå gennem et rejsebureau – hvilket er sjældent, så ser det sort ud.

Lav en plan

Hold øje med rejsenyhederne, når din ferie nærmer sig, og tænk over, hvad din plan ville være, hvis du skulle begynde at høre dårligt nyt om dit flyselskab. Vil du annullere turen og søge refusion? Vil du vente på, at flyselskabet selv udsender en opdatering? Har du rejseforsikring eller fordele via et kreditkort, der kan rede din rejse, hvis uheldet er ude?

Hvis flyselskabet holder op med at sælge billetter, så er det et ret dårligt tegn – specielt hvis det pågældende land har blokeret for billetsalget,.

Men vær opmærksom på, at konkurs ikke altid betyder det samme på verdensplan. I USA har de fleste af de store flyselskaber eksempelvis udmeldt at være konkurs, men fortsat med at flyve, genforhandlet med deres kreditorer og kommet ud på den anden side.

Hvis et flyselskab i England derimod går konkurs, så kan du vinke farvel til din rejse: det holder op med at flyve, dets fly er jordet, og hvis der er passagerer, der sidder fast i udlandet, vil regeringen normalt begynde at flyve dem hjem. Dette kan dog ændre sig; efter Monarch Airlines og Thomas Cook for nylig gik konkurs, så fløj de, indtil de havde opfyldt nogle af eller alle deres forpligtelser over for passagerer.

Hvis du er bekymret, skal du under alle omstændigheder sikre dig, at du har beskyttelse via dit kreditkort, rejseforsikring eller pakkerejseregler.

Book med et kreditkort – ikke debetkort

Du skal af to grunde altid bruge dit kreditkort til at booke rejser: For det første fordi du kan lave en tilbageoverførelse, og for det andet fordi nogle af de bedre kort tilbyder beskyttelse mod, at ture annulleres eller afbrydes.

For det meste vil din bank- eller kreditkortudbyderes refundere produktet eller tjenesten (i dette tilfælde flyrejsen), hvis ydelsen ikke blev leveret.. Det ville sandsynligvis være noget som en annullerings-e-mail i dette særlige tilfælde.

Derfra kræver din bank (eller kreditudbyder) pengene tilbage fra flyselskabets bank snarere end flyselskabet. Måske er det ikke overraskende, at din bank har mere legitimitet, end du har i denne form for situation, så det er mere sandsynligt (men ikke garanteret), at du får penge tilbage.

Systemet er ens i de fleste lande, hvor der udstedes kreditkort som Visa, American Express og MasterCard. Nogle, men ikke alle, debetkort kan også tilbyde tilbageoverførelse, men det ser ud til at fungere bedre med kreditkort.

Mange kreditkort, især dem, der sigter mod et mere premiummarked, vil også tilbyde afbestillings- og afbrydelsesfordele. Grundlæggende refunderer din kortudbyder direkte, hvis din rejse enten aflyses, før du rejser, eller hvis du skal vende hjem tidligt eller via en anden rute.

Disse former for kreditkortfordele er især udbredt i USA, men er også tilgængelige i andre lande. Selvom disse typer kort nogle gange kommer med årlige gebyrer, kan det godt være billigere at betale gebyret end at træffe andre arrangementer, inklusive rejseforsikring. 

Hav altid rejseforsikring

Rejseforsikring er en anden fremragende måde at sikre dig selv på, da du er dækket i tilfælde af, at noget går galt. Igen kan nogle af de bedre og ofte gebyrbetalende kreditkort omfatte dette som en del af deres pakke, så gør dit hjemmearbejde, hvis du rejser sjældent.

Men kontroller rejseforsikringens politik omhyggeligt, så du er sikker på, at der er en klausul i den, der dækker over “økonomisk insolvens” hos rejseleverandører. Nogle af dem gør, andre gør det ikke, og det er vigtigt at sikre sig, at det er inkluderet, især hvis du er bekymret på nogen måde over et konkurs flyselskab.

Hvis uheldet er ude…

Du er desværre normalt ikke berettiget kompensation, når et flyselskab går konkurs. Men hvis du er i tvivl, om dit aflyste fly giver dig ret til erstatning eller kompensation kan du sende din sag til os. Så får du et hurtigt svar. Det koster ikke noget – vi tager kun en mindre andel af den erstatning vi eventuelt får til dig.

De 18 flyselskaber som gik konkurs i 2019;

 • Adria Airways (Slovenia)
 • Air Philip (South Korea)
 • Aerolineas de Antioquia (Colombia)
 • Aigle Azur (France)
 • Al Naser Wings Airline (Iraq)
 • Asian Express Airline (Tajikistan)
 • Avianca Argentina (Argentina)
 • Avianca Brazil (Brazil)
 • California Pacific Airlines (USA)
 • Fly Jamaica Airways (Jamaica)
 • Flybmi (UK)
 • Germania (Germany)
 • Insel Air (Curacao)
 • Jet Airways (India)
 • Thomas Cook Airlines (UK)
 • Wisdom Airways (Thailand)
 • WOW Air (Iceland)
 • XL Airways (France)
Tegn på at flyselskabet er ved at gå konkurs
Den største flyselskabskoncern, der gik konkurs i 2019, var Thomas Cook Group. Den globale koncern havde flyselskaber med base i 16 lande, herunder Storbritannien, Spanien og Danmark. 

Thomas Cook Group gik konkurs i slutningen af september 2019, få dage før Adria Airways. Koncernen var en af ​​de ældste rejsegrupper. Thomas Cook Groups vigtigste flyselskab, Thomas Cook UK, opererede en stor flåde af Airbus-fly, herunder A320 og A330. 

De resterende dele af koncernen, der nu opererer uafhængigt, inkluderer Condor, der 
fik et lån til at fortsætte driften, og Thomas Cook Scandinavia, der for nylig 
ændrede navn til Sunclass Airlines.
Du kan læse mere om Thomas Cook Group her.

Læs også om Hvad skal du gøre, hvis dit fly aflyses

Asta Sahl har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie F. har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent Kjær har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida Johanne har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars Peter Kruse har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva Gaarsdal har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja Thejlmann har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.

© Copyright 2015 - 2018 Flypenge.dk
Firma adresse: Vestergade 18 E, 1456 København K, KBH, DK | Tel: 44224080 | Email: info@flypenge.dk.
Flypenge.dk | CVR 34593833 | Åbningstider &
Flypenge.dk Rated 4.9 / 5 based on 85 reviews. | Review Flypenge.dk