Hvad skal du gøre, hvis dit fly aflyses

Hvad skal du gøre, hvis dit fly aflyses

Forsinkede og aflyste flyvninger kan få de fleste til at føle sige fortabte og frustrerede. Særligt hvis du har et forbindende fly på din rejse, som du ikke når på grund af en forsinkelse, ja så er hele turen ødelagt. Når en flyrejse helt aflyses, er det endnu mere besværligt. Du ved ikke, om du kan få en ny flyvning, og du bliver muligvis nødt til at betale ekstra gebyrer bare for at få overnatninger på et hotel eller ændre dine transportplaner.

EU-forordning 261, der blev vedtaget i 2004, forsøger at kompensere rejsende i denne situation. EU261 er et sæt retningslinjer, som sørger for at flyselskaber tager ordentligt vare på sine passagerer i tilfælde af forsinkelser og aflysninger, hvilket blandt andet indebærer forplejning, refusion af billetomkostninger og kompensation ud over billetomkostninger i visse tilfælde. 

Se, hvordan EU 261-lovgivningen påvirker din forsinkede eller aflyste flyvning, og hvad du skal gøre, hvis din flyvning aflyses.

Hvad skal du gøre, hvis dit fly er forsinket

Flyaflysninger og forsinkelser er meget almindelige. Der var næsten 10.700 aflyste flyvninger i Europa alene i en enkelt måned af 2018 – det er 2 procent af den samlede lufttrafik! Det er vigtigt for rejsende, hvad enten de flyver ofte eller sjældent, at vide, hvad de skal gøre, hvis deres fly er forsinket eller aflyst. Disse fire råd viser dig, hvordan du kan tage kontrol over situationen, opleve mindre stress og få den kompensation, du fortjener.

1. VÆR FORBEREDT

Tro det eller ej, du kan faktisk være forberedt på en forsinket eller aflyst flyvning, før den officielle meddelelse. Først og fremmest bør du ankomme til din gate i god tid før den planlagte boardingtid. Hvis din flyvning aflyses ved eller før boardingtidspunktet, og du ankommer til gaten for sent, vil du være den sidste, der ved det – og der vil allerede være en mængde frustrerede mennesker foran dig i kø for at booke om.

Når du er ved gaten, skal du være opmærksom på, hvad der foregår. Hvis boardingtiden er overskredet uden et boardingopkald, eller du ser lufthavnsansatte løbe stressede rundt, skal du have dit flynummer klar. En flyaflysning er muligvis i sigte.

Hvis din flyvning er aflyst, skal du sørge for at vide, hvorfor – hvis du ikke er sikker, skal du bare spørge flyselskabets personale. Du har brug for disse oplysninger for at kræve kompensation senere.

2. RING TIL DIT FLYSELSKAB

Den allerførste ting, man skal gøre, når den officielle meddelelse om forsinkelse eller aflysning af flyet er foretaget, er at ringe til dit flyselskab. Jo hurtigere du ringer til dit flyselskab, desto hurtigere ombookes du på en ny flyrejse. Selvom det ikke er garanteret, har du også en bedre chance for at få et vinduesæde for maksimal komfort.

Du skal desuden, mens du ringer, stå i kø ved gatedisken. De kan også ombooke dig til din næste flyvning. På den måde kan du drage fordel af den hurtigste ombooking, uanset om det er via telefon eller i lufthavnen. 

3. KEND DINE RETTIGHEDER

Hvis du flyver inden for EU, og afgår fra EU til et andet land, eller du flyver til EU med et EU-flyselskab, er du dækket af EU 261. Her er hvad du har ret til, når du venter i lufthavnen:

Hvis du har fået en ny billet, men du skal vente i lufthavnen i mere end 2 timer på en kort flyvning eller 4 timer på en lang flyrejse, har du ret til lufthavnspleje. Lufthavnspleje betyder, at dit flyselskab skal give dig mad- og drikkevouchere. Hvis din forsinkelse er natten over, skal flyselskabet betale for et hotelværelse samt transport til og fra lufthavnen.

Hvis din flyvning er forsinket 5 timer eller mere, skal du ikke føle, at du er nødt til at vente med at fortsætte rejse. Flyselskabet skal give dig en fuld refusion for den flyvning og for andre flyvninger på denne reservation. Derudover skal de sørge for en flyvning tilbage til din lufthavn, hvis du er halvvejs gennem en rejse. Derefter kan du muligvis ombooke en flyvning med et andet flyselskab, der vil bringe dig til din endelige destination hurtigere.

4. VÆR RESPEKTFULD, MEN VEDVARENDE

Selvom det kan være vanskeligt, når det kommer til forsinkede og aflyste fly, skal du ikke lade stresset komme til dig. Hvis du er en respektfuld og fornuftig passager, der ved, hvad du skal gøre, hvis din flyvning er aflyst – og ved hvad du har og ikke har ret til – er det meget mere sandsynligt, at du bliver behandlet godt. Det er sandt, at Loyalty Club-medlemmer sandsynligvis får prioriteret behandling, men selv hvis du ikke er i flyselskabets loyalitetsklub, kan du sørge for, at du er den næste i køen ved at forblive rolig og behandle medarbejderne med respekt.

Sådan får du kompensation for din aflyste flyvning

Når du har taget dig af ovenstående, herunder ombooking af dit flysæde eller en alternativ flyvning, så kan du indsende et krav om kompensation i henhold til EU-reguleringen 261.

HVEM HAR RET TIL FLYKOMPENSATION?

Hvis din flyvning forsinkes eller aflyses, kan du have ret til kompensation. EU-reguleringen 261 giver rejsende, vis fly blev aflyst, eller vis ankomst til deres destination blev forsinket med mere end 3 timer, mellem 250 og 600 euro i kompensation, afhængigt af længden på flyvningen. Dette inkluderer fly inden for EU samt alle fly, der afgår fra EU. Hvis du rejste til EU fra en ikke-europæisk destination, og din flyvning blev opereret af et EU-baseret flyselskab, så er du også dækket under EU261.

Der er specifikke tilfælde, hvor du ikke er berettiget kompensation. Flyvninger, der er forsinket eller aflyst på grund af “ekstraordinære omstændigheder”, dækkes ikke. Dette betyder, at du, hvis din flyrejse aflyses på grund af dårlige vejrforhold, intern strejke eller noget andet uden for flyselskabets kontrol, ikke har ret til kompensation. Dog har du ret til kompensation, hvis flyselskabet aflyste på grund af tekniske problemer.

HVOR MEGET FLYKOMPENSATION FÅR JEG?

Størrelsen på din kompensation afhænger af flyafstanden, og om du har mistet en forbindelsesflyvning. Beløbet beregnes over hele rejsen, som du har reserveret under den samme reservation. Hvis du flyver fra Rom til New York med mellemlanding i London, men kun dit fly fra Rom blev annulleret (en afstand på kun 1435 km), har du stadig ret til den maksimale kompensation, fordi den samlede rejseafstand for alle flyvningerne på reservationen var over 3500 km.

FlyPenges eksperter hjælper dig med de specifikke detaljer i din ansøgning om kompensation. Det vigtigste er, at du ved, hvad du skal gøre, hvis din flyvning aflyses, og hvordan du indsender et krav om kompensation til flyselskabet.

HVORDAN SENDER JEG ET KRAV OM FLYKOMPENSATION?

Du kan indsende et krav om flykompensation direkte til dit flyselskab – men ofte afviser flyselskabet din klage. Dine chancer for at få kompensation er større, hvis du bruger et firma, der er specialiseret i kompensation for flyforsinkelse, såsom FlyPenge. Her er, hvad du skal gøre, hvis din flyvning er forsinket eller aflyst, og du mener, at du har ret til kompensation:

  1. Klik på ” Start dit krav ” på FlyPenge.dk og udfyld formularen, som viser, om du kvalificerer dig til kompensation.
  2. Du skal blandt andet kende din samlede rute, flynummeret for den pågældende flyvning og årsagen til forsinkelsen eller aflysningen.
  3. Indtast dine oplysninger i bunden af ​​formularen, så kontakter vi dig for at hjælpe dig med at indgive dit krav.
  4. Vi sørger for at indgive dit krav og al kommunikation med flyselskabet. Alt hvad vi muligvis har brug for fra dig, er en kopi af din flybillet, afhængigt af flyselskabet.

Flyforsinkelser og aflyste flyvninger er aldrig sjove, men der er ting, du kan gøre for at gøre processen lettere. Du ved nu, hvad du skal gøre, hvis din flyvning er aflyst. Følg disse trin, så kommer du først i køen til at få den kompensation, du er berettiget til.

Læs også om hvordan kvalificerer du dig kompensation, når dit fly aflyses, overbookes eller forsinkes.

Asta Sahl har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie F. har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent Kjær har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida Johanne har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars Peter Kruse har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva Gaarsdal har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja Thejlmann har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.

© Copyright 2015 - 2018 Flypenge.dk
Firma adresse: Vestergade 18 E, 1456 København K, KBH, DK | Tel: 44224080 | Email: info@flypenge.dk.
Flypenge.dk | CVR 34593833 | Åbningstider &
Flypenge.dk Rated 4.9 / 5 based on 85 reviews. | Review Flypenge.dk