Start dit krav

Sådan afliver du din flyskræk

Styrer angsten for at flyve dit liv? Flyvning og flyrejser er blevet en normal integreret del af det moderne samfunds transportsystem. Dog er flyskræk stadig en iboende kamp for tusindvis af mennesker. Flyskræk kan gøre det virkelig svært at tage på ferie med familien eller venner. Særligt hvis man ønsker at rejse længere væk. Til tider sætter flyskræk sågar en stopklods i den professionelle karriere, når møder holdes på tværs af landegrænser.

Flyskræk er noget, som mange mennesker har i større eller mindre grad. Omkring 1 ud af 10 danskere lider af flyskræk, hvilket kan virke lidt underligt, da det er langt mere sikkert at flyve end at køre i bil. Symptomerne kan vise sig i form af lettere anspændthed i musklerne, hjertebanken og uro i maven. De kan dog også være mere ekstreme i form af åndenødbesvær, brystsmerter og svimmelhed.

Selvom viden er den mest magtfulde ressource i forbindelse med angst, er vores sunde fornuft ofte ikke nok til at bryde den onde spiral. Ikke desto mindre er handling den eneste modgift mod frygten. Flyskræk kan derfor heldigvis kureres med den rette indstilling og en grundlæggende forståelse for det tankemønster, der udspiller sig under en flyvning. Du kan lære din krop at reagere på anden vis i den ubehagelige situation. Så hvis tanken om at flyve giver dig hjertebanken, er denne artikels råd og information din medicin før, under og efter din flyvrejse.

Hvad er angst?

En intens følelse af ubehag og frygt. Ængstelighed er en del af det at være menneske. Mennesket kommer til verdenen med to grundlæggende former for frygt. Frygten for at falde og frygten for høje lyde. Men for nogle bliver frygten pludselig en angst, der ikke er til at slippe. En angst der hæmmer livskvaliteten, og som tilnærmelsesvis kan minde om et åbent fængsel. Mens frygt er et naturligt instinkt, er angst noget, som vi udvikler. Angst sætter per automatik din krop i alarmberedskab, selvom der i virkeligheden ikke er nogle fare. Aviofobi er frygten for at flyve. Aviofobi forekommer enten som en fobi i sig selv eller som et resultat af andre typer af angst, herunder højdeskræk, klaustrofobi, og kontroltab.

Der findes to grundlæggende former af flyskræk: Den rationelle, hvor frygten er, at flyet kan styrte, og den irrationelle, der er mere psykologisk anlagt, da frygten her er at miste kontrollen i ukendte situationer – højt oppe i luften, fastspændt og låst inde sammen med flere fremmede mennesker.

Før flyrejsen

Det er vigtigt, at du forbereder dig mentalt inden din flyrejse, hvis du lider af flyskræk. Undersøgelser viser, at folk med angst bruger ekstremt meget energi på at bekymre sig og forudse de værste skrækscenarier. De negative tanker ender med at køre i ring formålsløst. Selvom tankestrømmen er vores hjernes forsøg på at løse problemet, er det bevist, at de gør det stik modsatte. Følger man et usundt tankemønster inden en flyrejse, er kroppen allerede gået i alarmberedskab. Tankerne bliver i stedet for løsningen selve problemet. Symptomerne på flyskræk kan faktisk i visse tilfælde fremprovokeres, således at de allerede dykker op, inden du befinder dig på flyet.

At overvinde en angst handler kort sagt om at ændre tankemønstret og udvide bevidstheden forbi den ubehagelige situation. Mindfulness er et effektivt redskab, du bør kende til, hvis du døjer med negative tankestrømme. Det er en meditationsform, som på dansk bedst oversættes til bevidst nærvær. Mindfulness handler om at være tilstede i nuet, i din krop og åndedragt. Det er et redskab, du kan brug hvor som helst til at tage kontrollen over din opmærksomhed. Igennem mindfulness kan du således regulere dit fokus, træne din evne til være i nuet og ikke mindst arbejde dig væk fra oplevelsen af at være fastbundet i angsten og negative tankemønstre.

Jon Kabat-Zin siges at være meditations fader, eftersom han som den første videreførte mindfulness-meditation i terapiform. Han har lavet nogle effektive videoer og bånd til både trænede og nybegynder, hvor han guider dig gennem meditationen. Så har du ikke noget imod at meditere på engelsk kan du med fordel købe albumet “Guided Mindfulness Meditations”, hvor Jon Kabat-Zinn guider dig gennem en 45 minutter lang body scan. Du kan også finde en “Body Scan Exercise” af Jon Kabat-Zinn på YouTube på 30 min. Du vil opleve at få lettere ved at håndtere din flyskræk, hvis du begynder at meditere på daglig basis.

Under flyrejsen

Idet øjeblik flyet starter sine motorer konfronteres du med din værste frygt. Samtidigt er det i dette øjeblik du har chancen for at overvinde angsten. Da flyskræk er styret af reptilhjernen, også kaldet krybdyrhjernen, er det hverken viden eller fakta, der vil hjælpe dig nu. Derimod er din egen tilstedeværelse nøglen til et roligere sind. Faktisk kan angstformer, såsom flyskræk, kun kureres ved eksponeringen af situationer, der aktiverer den. Det er nu, du kan bruge mindfulness som redskab til at overvinde de negative tankestrømme. Du kan forblive i kontrol ved at trække vejret dybt ned i maven og regulere dit fokus fra en kropsdel til en anden. På den måde aktiverer du stimulus i kroppen fremfor frygten.

Efter flyrejsen

Når du er landet på fast grund igen, er det vigtigt, at du ikke bebrejder dig selv angstens tilstedeværelse. Det handler derimod om at anerkende dit eget mod og give dig selv et skulderklap. Angst overvindes aldrig på en dag. Det kræver, at man fortsætter med at regulere sine tankemønstre og ikke mindst sætter sig selv i situationer, der udløser angsten. Kun i disse øjeblikke er det muligt at aflive flyangsten.

Kategorier:Ikke-kategoriseret

Få din kompensation

Har du haft et forsinket eller aflyst fly inden for de sidste 3 år? Få op til 4.500 kr. pr. passager!

  • 100% gratis kompensationstjek
  • No cure, no pay
  • Hvis du bliver betalt, trækker vi et mindre gebyr fra, inden vi udbetaler dig.

Seneste artikler

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.