Hvis du spørger den gængse befolkning om, hvad de har savnet mest under corona-pandemien, så er det at rejse. Selvom det er vanskeligt at rejse i disse dage, kan du stadig krydse kloden med lidt kreativitet.
Og hvorfor ikke bruge søndagen på at sende dine smagsløg til Brasilien med en lækker, sund açaí bowl / açaí skål?
Hvad er açaí bowl?
Açaí bowl ligner is og smager som is, men denne tropiske brasilianske superfood-snack kunne ikke være sundere. Forfriskende køligt og tilfredsstillende fyldende, det er himlen i en skål.
Oprindelse
Bærrene fra Amazonas açaí-palme var ikke kendt uden for Amazonas indtil 1970'erne. I det følgende årti gjorde den legendariske brasilianske ju-jitsu-grundlægger Carlos Gracie açaí-skål den populær i Rio de Janeiro. Det varede ikke længe, før lokale surfere opdagede snacken som den perfekte pick-up efter en træning session på det åbne hav.
Herefter bredte retten sig til USA via Hawaii og det sydlige Californien, der blev de første steder, hvor açaí bowl fandt et fremmed marked. Acai er nu en udbredt spise i både Sydney, London, ja sågar her i Danmark.
Det skal du bruge (2 personer)
2 spsk frysetørret açaí pulver
2 spsk. knuste frø (f.eks. chiafrø, hør, solsikke, græskarkerner)
1,5 dl mandelmælk, havremælk, soyamælk, kokosmælk, kokosnødsvand eller æblejuice
190 g frosne blåbær og / eller banan i skiver eller avocado i tern
Evt. en tsk. honning
Til topping
85 g friske sæsonbestemte bær og / eller figner
1 moden banan, skiver
4 spsk müsli eller havregryn
2 spsk frø, prøv f.eks. hørfrø, chiafrø, kokosflager, hampefrø, cashewnødder og / eller bipollen
Sådan gør du
Trin 1: Bland açaí pulver med de formalede frø, mælk, frossen frugt og evt. honning.
Trin 2: Tilsæt mere væske, indtil den når den ønskede konsistens, alt efter din personlige smag.
Bemærk dog at den ikke må være for flydende, men gerne må have en konsistens som minder om is.
Trin 3: Hæld blandingen i en morgenmadsskål.
Trin 4: Top blandingen med friske bær og / eller figner, skiver af banan, müsli (eller havregryn) og frø, i den kombination du foretrækker. Server straks.
Tip: Vælg den mælk / væske, du blander med açaí pulver, der passer til din personlige smag; jo mere mælkeagtig, des mere cremede bliver blandingen.
Smagsnoter
Når du vågner op på en varm, klæbrig morgen ved den brasilianske kyst, giver den kølige kombination af bær og nødder i en açaí bowl dig den ultimative start på dagen.
Med en lignende konsistens som let optøet flødeis danner den rige, dyb-lilla açaí grundlaget for denne attraktive tropiske skål. Den traditionelle brasilianske topping inkluderer skiver af banan og et drys af granola, men vestlige caféer tilbyder normalt også et ekstra udvalg af sunde påfyldninger såsom blåbær, kokosflager, frø og nødder.
Mens açaí-blandingen, som smager lidt som brombær blandet med mørk chokolade, er lækker i sig selv, giver nøddeblandingen en dejlig konsistens.
Læs også om Irish Coffee – En cocktail der blev til i en lufthavn.