En fransk fotograf har udgivet en bog, der viser de kinesiske næsten identiske kopier af berømte parisiske vartegn. Han kalder det Paris Syndromet. Men er disse imitationer virkelig den største form for smiger?
Enhver, der har rejst gennem Kinas provinser, vil uundgåeligt befinde sig i byer, landsbyer og endda hele sektioner af byer, der er modelleret ud fra vestlige arkitektoniske stilarter.
Gennem hele Kinas historie har landet været bemærkelsesværdigt god til at lade sig inspirere af andre lande og kulturer og gøre dem kinesiske.
Det er ikke kun arkitektur, som Kina har kopieret fra andre kulturer, men også helligdage, teknologier, musik, kunst, økonomiske systemer - endda invaderende hære.
På samme måde har Kina kopiret elementer i fremmed arkitektur. Kina bruger det, som de kan lide og tilføjer sine egne stiludtryk, hvilket får dem til at passe inden for den kinesiske sammenhæng.
Vidste du, at Kina har en tradition for arkitektonisk efterligning, der går tilbage over to tusind år. I det tredje århundrede f.Kr. byggede Kejser Qin Shi Huang replikaer sine fjenders paladser i sin egen hovedstad. Andre herskere viste deres autoritet ved at bygge overdådige haver, der var præmoderne versioner af nutidens forlystelsesparker.
Kina har længe haft været fascineret af Europa. Særligt når det kommer til den særskilte og ikke mindst anerkendte arkitektur. Det har de været i en sådan grad, at der gennem årene er sket noget ganske ekstraordinært. Vartegn, steder, skulpturer, bygninger, ja ligefrem malerier, der anses for at være ikoniske i Frankrig og Paris er blevet genskabt forskellige steder i Kina.
Nu har den parisiske fotograf, grafiske designer og kunstdirektør François Prost oprettet et projekt, der dokumenterer de kinesiske kopier af parisiske bygninger og vartegn. I en ny bog præsenterer han dem side om side med originalerne.
Læs også om SAS fik røde flyveører efter reklamen “What is truly Scandinavian?”
En rejse mod Paris’ tveægget tvilling
François Prost billedprojekt startede, da han rejste til den kinesiske forstad i Zhejiang-provisen Tianducheng, der bliver kaldt Sky City. Tianducheng ligger 200 km væk fra Shanghai, og den blev bygget for godt ti år siden. Hvad der er ekstraordinært ved denne forholdsvise ukendte forstad, er at den er skabt på basis af Paris. Men lighederne og det arkitektoniske detaljeniveau overraskede Francois Prost, da han ankom fra sin hjemby Paris.
Et 100 meter højt tårn magen til Eiffeltårnet (dog tre gange mindre), en park inspireret af haven ved Versailles slottet, og et falskt Mona Lisa-maleri var blandt attraktioner, der mødte hans blik, som han vandrede gennem byen.
Heldigvis dokumenterede han det hele.
Fra facaderne af boligblokke til statuer, gadelygter, springvand og skulpturer viser billederne overraskende detaljer i lighed med originalerne i Paris.
Billederne til venstre er de efterlignede vartegn i Kina, og billederne til højre er af originalerne i Paris.
”Tianducheng er kendt som et perfekt sted for bryllupsfotografering og er først og fremmest et ret gennemsnitligt beboet forstadskvarter for middelklassefolk, der bor omkring parisiske skulpturer og springvand, som boede de i en hvilken som helst anden forstad i Kina”, udtalte Prost om forstaden til den kinesiske by Hangzhou.
Tianducheng plejede at blive beskrevet som en spøgelsesby for et par år siden, men befolkningen steg til 30.000 indbyggere i 2017 og vokser stadig.
” Jeg var meget nysgerrig efter at se, hvordan folk bor bag arkitekturen et sted bygget med nøjagtigt samme udtryk som et andet. Bortset fra arkitektur er der ikke meget, der forbinder disse to steder. Det synes jeg generelt, er et vældigt interessant emne, ”sagde François Prost om projektet.
Serien er blevet omdannet til en bog kaldet
Paris, China og er udgivet af
Hoxton Mini Press. Heri vises de kinesiske replikaer sammen med billeder taget af de originale i Paris. Elementer af forskellige steder og bygninger, der kopierer Versailles, blev også fanget af François i Tianducheng.
Vidste du, at Eiffeltårnet har skabt mange replikaer rundt om i verden? Lignende arkitektur findes blandt andet i Pakistan, Rusland og USA. Det første bygningsværk, der tog inspiration fra strukturen, var midlertidig Blackpool Tower i England. Det blev bygget fem år efter sit franske forbillede, efter at byens borgmester krævede noget lignende storslået ved siden af Lancashire-kysten.
”Emnet virkede meget interessant for mig, ikke nødvendigvis på grund af Paris, men på grund af de kulturelle referencer og klichér. Jeg har altid været fascineret af begrebet kulturel bevilling, som mini-Paris eller mini-Venedig, der blev genskabt i Vegas og i Dubai. ”
Kineserne kopier ikke kun Paris
Prost er senest begyndt at fotografere lighederne mellem det virkelige Venedig og replikaerne i Las Vegas og Hangzhou i Kina. Kina har ikke bare kopieret Eiffeltårnet. De har også kopieret en østrigsk by, Londons Tower Bridge og det græske Colosseum.
Tower Bridge, der er bygget over en flod i byen Suzhou i provinsen Jiangsu i Kina, er 131 meter høj og som snydt ud af næsen på den berømte bro i Storbritanniens hovedstaden London. Også i 'Thames Town', en by nær Shanghai, dyrker kineserne den britiske arkitektur og markedsstilart. Her kan besøgende gå langs brostensbelagte gader med hjørnebutikker nøjagtigt som i London og foretage telefonopkald fra røde telefonbokse.
Også Tyske byer er inspiration for nye kinesiske byer. Anting German Town, godt 30 kilometer fra den kinesiske storby, ligner til forveksling et typisk tysk boligkvarter, som i Stuttgart eller Kassel. Men Anting German Town er ikke populært. Byen er faktisk kendt som en spøgelsesby. Gaderne er øde, og der er til salg skilte overalt.
Hvem ved, måske er det blot et spørgsmål om tid før en af vores danske byer lige pludselig findes i Kina.
Du kan se mere af François 'arbejde på hans Instagram-profil. I 2020 begyndte han at fotografere lighederne mellem det ægte Venedig og replikaer i Las Vegas og Hangzhou, Kina.
Læs også om 10 ting, du (måske) ikke vidste om Eiffeltårnet.