10 ting, du (måske) ikke vidste om Eiffeltårnet

Det kan godt være, at det er Paris’ mest berømte vartegn, men Eiffeltårnets historie er langt fra ligetil. Det er blevet kaldt alt fra latterligt til monstrøst, og det har været adresse for en hemmelig lejlighed og tragiske ulykker. Disse ti overraskende fakta giver dig et nyt syn på den verdensberømte turistattraktion.

1. Eiffeltårnet var kontroversielt

Moderne kritikere beskrev oprindeligt designet som "monstrøst", "ubrugeligt", "latterligt" og en "hadefuld søjle af boltet metalplader", og en officiel petition blev lanceret for at forsøge at stoppe konstruktionen af tårnet. Nogle arkitekter mente endda, at det var fysisk umuligt at bygge en struktur af en sådan højde og størrelse.

2. Det skulle oprindeligt have været revet ned

Tårnet blev bygget af Gustave Eiffel til verdensudstillingen i 1889. Det tog to år, to måneder og fem dage at skabe hele strukturen. Eiffeltårnet var oprindeligt et monumentalt bygningsværk ligesom Triumfbuen samt et symbol for ny revolutionerende industrielle jern-gitterarkitektur. Eiffeltårnet var desuden en hyldest for at fejre 100-årsdagen for den franske revolution. Det har siden fundet et sted i parisiske hjerter, og ydermere vist sig som et nyttigt kommunikationstårn. Eiffeltårnet skulle oprindeligt kun have været blevet stået i 20 år, men det har nu stået i 111 år.

3. Eiffeltårnet krymper om vinteren

Koldt vejr får tårnets metal til at krympe, mens varmen får det til at ekspandere. Forskellen i Eiffeltårnets højde kan være op til 15 centimeter. Og ja, toppen af ​​tårnet kan også svaje i vinden. Det er muligt at komme op til toppen af tårnet, men der er 1.665 trappetrin. De fleste tager elevatoren. Der er fem elevatorer, herunder to af dets originale elevatorer. De fem elevators kører en samlet afstand på 103.000 km om året. Det svarer til samme afstand som at rejse 2,5 gange rundt om jorden. Læs også om Paris er under forandring – Hold øje med disse ting på rejsen.

4. Det er malet i forskellige farver

Eiffeltårnet er malet i tre forskellige nuancer af brun, med den mørkeste nuance på toppen og den lyseste i bunden. Disse nuanceforskelle er med til at modvirke atmosfærisk tåge og få strukturen til at se ensartet ud fra top til bund. Oprindeligt blev Eiffeltårnet malet i en dyb rød i et forsøg på at skjule eventuel begyndende rust, inden det i 1892 blev malet okker. Ved århundredskiftet skiftede farven til gul, før farven blev anset for "for optimistisk" for æraen, og en ændring blev foretaget til en gulbrun fra 1907. Der blev gjort en indsats for at bringe den tættere på sine rødder i 1968, da den blev malet rødbrun. Eiffeltårnet bliver malet hvert 7. år, og således 19 gange siden opførelsen. Og det tager tud, da der er ca. 250.000 kvadratmeter overflade at male.

5. Der er en (ikke så) hemmelig lejlighed øverst

Arkitekt og konstruktør Gustave Eiffel havde sin egen lejlighed øverst i tårnet, hvor han udførte eksperimenter og fik besøg af bemærkelsesværdige gæster. Det var dog ikke designet til at sove i, da der ikke var nogen seng. Den hemmelige lejlighed er efter at have været låst i årevis blevet genåbnet for offentligheden ved rundvisning.

6. Eiffeltårnet har været vidne til tragiske ulykker

Eiffeltårnets første sal har længe været en magnet for en række vovehalse. I 1912 sprang den østrigsk-franske skrædder, opfinder og faldskærmspioner Franz Reichelt ud i døden fra platformen, mens han forsøgte at demonstrere en bærbar faldskærm af eget design. En anden vovehals Léon Collot forsøgte i 1926 at flyve sit fly under Eiffeltårnets buer, men han mislykkedes og fløj i døden.

7. Det er ulovligt at tage billeder af Eiffeltårnet om aftenen

Har du været på en rejse i den franske hovedstad Paris, så har du helt sikkert taget et billede eller to af Eiffeltårnet. Men vidste du, at billeder taget efter mørkets frembrud faktisk teknisk set er i strid med den franske lov? Dette skyldes, at lysinstallationen, der lyser tårnet op om aftenen, er beskyttet af ophavsret. Det betyder, at det er ulovligt at distribuere fotografier af det oplyste tårn kommercielt. Tårnets skaber, Gustave Eiffel, døde i 1923, så i 1993 gik det ind igen i det offentlige domæne, men der er stadig un petit problème: Lysene installeret af Pierre Bideau tændte ikke før i 1985, hvilket betyder natten billeder og videoer, der indeholder hans koreograferet lysshow er stadig beskyttet under loven. Ifølge La Société d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), bygningens driftsselskab, skal de, der ønsker at offentliggøre et foto, anmode om tilladelse, betale for rettigheder og derefter kreditere kunstneren korrekt. Ellers er der risiko for bøder. Når det er sagt, er loven primært rettet mod kommerciel brug. De, der tager og deler billeder til personlige formål, behøver ikke bekymre sig. Og netop dette faktum er nok betryggende for de mange tusinder, der hver dag fotograferer Eiffeltårnet. Læs også om dette er verdens mest Instagrammede turistattraktion.

8. Det havde en højderekord

Ligesom den store pyramide i Giza (også kaldet Keopspyramiden), Empire State Building og Burj Khalifa var Eiffeltårnet engang verdens højeste struktur. Men i 1930 blev Eiffeltårnet overhalet af skyskraberen Chrysler Building på Manhattan i New York. I 1957 passerede Eiffeltårnet imidlertid sin gamle modstander i New York, efter at der blev tilføjet radiomaster til tårnet, som gav det en højde på 324 meter. Eiffeltårnet er også verdens mest besøgte og ikke mindst mest betalte turistattraktion - mere end 300 millioner mennesker har været oppe i tårnet siden åbningen. Det svarer til fire gange Frankrigs befolkning i dag.

9. Eiffeltårnet har mange efteraber

Eiffeltårnet har skabt mange replikaer, herunder i Pakistan, Rusland og USA, men det første bygningsværk, der tog inspiration fra strukturen, var Blackpool Tower i England. Det blev bygget fem år efter sit franske forbillede, efter at byens borgmester krævede noget lignende storslået ved siden af ​​Lancashire-kysten.

10. Det har et hjerte af glas

I 2014 fik tårnet i forbindelse med sit 125-års jubilæum renoveret gulvet på første etage. Den mest imponerende tilføjelse var den nye glasplatform på første sal. Nu kan besøgende stå nervøs på tå på glasgulvet, mens de kigger ned på de lange menneskekøer 57 meter nedenunder. Læs også om verdens største urbane by-landbrug vokser på tagene i Paris.  

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 467 €

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 388 €

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 623 €

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.246 €

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 958 €

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 388 €

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 623 €

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 582 €

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 194 €

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 623 €