En solid morgenmad i stedet for en midnatssnack kan minimere jetlag, ifølge en ny undersøgelse.
At rejse er at leve. Det skrev den danske eventyrforfatter H.C. Andersen i 1855 i Mit Livs Eventyr. Han elskede at rejse verden rundt. Citatet har siden vækket genklang ikke kun blandt os i Danmark, men på tværs af nationaliteter.
Dog har rejser også en skyggeside, som rammer os, når vi rejser over længere afstande. Der er selvfølgelig tale om jetlag. Jetlag kan være ganske ubehagelig og gøre et ellers spændende eventyr til en elendig oplevelse.
Jetlag skyldes en forskel mellem døgnrytme - kroppens indre biologiske ure - og det omgivende miljø. Omkring århundredeskiftet begyndte forskere at forstå, at kroppen har flere indre ure reguleret af forskellige hormoner. Symptomerne på jetlag kan opstå, når disse hormoner kommer ud af sync med hinanden. Dette kan ske på flere måder og bliver mere udbredt med alderen.
Det er ikke kun hjernens ur, der styrer kroppen
Jetlag opstår, når hjernens biologiske indre ur, dvs. døgnrytmen, er ude af synkronisering med omgivelserne. Dette omtales ofte desynkronose.
Menneskekroppen består af mange indre ure, små tidtagere til stede i næsten alle celler og væv.
Disse interne ure reagerer på forskellige signaler. Hjernens ur registrer sollys, mens perifere organers ure - som nerver - afhænger af måltiderne.
Dog ved man lidt om, hvordan kroppens forskellige ure interagerer med hinanden, og hvad der får dem til at synkronisere sig.
Det spørgsmål har forskere fra Northwestern University og Santa Fe Institute i USA forsøgt at besvare i en ny undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Chaos.
"De fleste undersøgelser fokuserer primært på et bestemt tidssignal eller et indre ur," siger medforfatter Yitong Huang, der er matematiker ved Northwestern University. "Der er stadig vigtige mangler i vores forståelse af synkroniseringen af flere ure under modstridende tidssignaler."
For at blive klogere skabte Huang og hendes kolleger en matematisk ramme med det formål at genskabe det komplekse samspil mellem vores krops indre systemer.
Hvornår skal du spise for at undgå jetlag?
Forskernes model hjalp dem med at bestemme, hvad der gør jetlag værre.
De fandt ud af, at almindelige symptomer på aldring - såsom svagere signaler mellem døgnrytmer og en lavere lysfølsomhed - resulterer i et system, der er mere sårbart over for forstyrrelser og langsommere til at komme sig.
Derudover kunne de konkludere, at mavens eget ur reguleres ved indtagelse af mad. Derfor bør man undgå at skifte tidspunkterne for ens daglige måltider og helt undgå at spise et måltid om natten, da det kan skabe en forskydning af organernes ure, fortæller Yitong Huang.
Ifølge undersøgelsen kan man som rejsende således forhindre omfanget af jetlag ved at spise et større måltid tidligt om morgenen i den nye tidszone.
Læs mere om jetlag i denne artikel.