Start dit krav

At rejse er at leve

Hvorfor får vi det så godt, når vi rejser? Er det udsigten til nye omgivelser? Er det den endeløse mængde lækre, eksotiske mad? Er det mødet med nye mennesker fra spændende nye kulturer? Eller måske noget helt fjerde på et langt dybere niveau, der skubber os selv til at lære mere og blive en bedre udgave af os selv.

Alle, som har fløjet med fly, forstår meningen med udtrykket tålmodighed. Det kan synes som en forhindringsbane at komme frem. Forsinkelser går hånd i hånd med det at rejse, og det er nemmere sagt end gjort at finde rundt i en ny by.

Rejser lærer os at håndtere udfordrende ting. Når alt går galt, må vi på den ene eller anden måde klare det og finde en ny plan uden at lade det påvirke hverken vores rejse eller humør. Vi ender med at føle os mere vellykkede og tilfredse, når vi formår at klare udfordringer. Ofte bliver de vanvittige oplevelser vores bedste historier at fortælle. Men hvordan kan det egentlig være?

Vi lever mere intenst, når vi rejser

“At rejse er at leve”. Sådan skrev H.C Andersen, da han bumlede gennem Europa i en hestevogn i 1840’erne. Gennem årene 1840 – 1858 blev han en erfaren rejsende. Han rejste til destinationer i hele Europa, ja sågar i Nordafrika.

For H.C Andersen var rejse et udtryk for, at mennesket altid er i fysisk eller psykisk bevægelse. Han oplevede selv at være mere levende i hans møde med det fremmede. Og han havde fat i den lange ende. Vi lever mere intenst, når vi rejser.  

Rejser ændrer vores livs- og selvforståelse

H.C Andersen led af angst, og særligt frygten for at brænde inde forfulgte ham. Han havde derfor altid et langt reb med i sin rejsetaske. Rebet ville han nemlig bruge til at kravle ud ad vinduet i tilfælde af brand. 

Nyheder har det med at gøre verden til et skræmmende sted. Mens vi altid bør være opmærksomme på vores omgivelser og sikkerhed i visse lande, er virkeligheden, at selv lande, der virker episk fremmede og skræmmende, rummer skønhed og gæstfrihed.

Selvfølgelig skal du ikke begive dig ind i vildmark på et farligt sted. Men du må hvor end du rejser betro din tillid til fremmede mennesker. Når du spørger om vej, bytter penge på et marked eller hopper på en bus, må du hele tiden tro på andres godhed.

Det er svært at være bange for et helt land, når du har interageret med dem på bedste dagligdagsmanér. At se udlændinge leve deres liv, smile og grine, vaske deres tøj, gå med deres hund, dele is med deres børn, sidde på en bænk med en ældre, alle disse oplevelser komplicerer vores følelse af had eller fordomme. Formentlig så meget at disse følelser helt forgår.

Det giver os mulighed for at nedbryde kulturelle barrierer og gøre en ellers fremmede til et andet menneske.

Læs også hvorfor kultur er en vigtig del af din rejse.

Kan lykken købes for penge?

Lykke er, når forventninger og virkelighed stemmer overens. Dette faktum gør i høj grad lykken både abstrakt og flygtig.

De fleste mennesker søger og stræber efter ​​lykke. Mange fristes til at tro, ​​at høj økonomisk velstand er den bedste indikator for indre lykke. Men diverse undersøgelser inden for det sidste årti konkluderer et opsigtsvækkende paradoks – vi er ikke blevet mere lykkelige af velstandsstigningerne, nærmest tværtimod.

Dermed ikke sagt, at penge ikke kan gøre dig lykkeligere. Men hvis dine basale behov allerede er opfyldt, er pengenes lykkebringende effekt begrænset. Grunden hertil er, at vi lynhurtigt vænner os til et større forbrug. Et par Louboutin-sko, en Porsche eller et rolex ur vil kun skabe lykke på kort sigt. Derefter øges vores krav til lykken, da vores forventninger er adaptive.

Vi tilpasser os altså de nye vilkår og lærer at forvente mere af livet. Omvendt er det sværere at gå den anden vej og tilpasse sig dårligere vilkår. Du kan derfor ende i en klassisk ond cirkel, hvor fokus hele tiden er på at få en nyere bil eller et flottere hus, som i sidste ende aldrig vil gøre dig lykkelig. Og netop denne lykkeforestilling sælger.

Oplevelser skaber længerevarende lykke

Der er dog en ting, som giver os længerevarende lykke. Nemlig oplevelser. Ifølge lykkeforsker, Christian Bjørnskov, gør oplevelser, såsom rejser, os lykkeligere i længere tid. Erfaringer og oplevelser bliver en indviklet del af vores identitet. At leve den samme uforglemmelige dagligdagsrutine, dag ud og dag ind er identisk med at købe en fysisk genstand, der mister sin lykke eller værdifaktor. Selvom du til tider kan afspejle dig selv i dine materielle ting, vil de aldrig være en del af dig. I modsætning hertil er dine oplevelser en del af dig – du er summen af dine oplevelser.

Du er også meget mindre tilbøjelig til at sammenligne dine oplevelser negativt med en andens, hvilket ofte gør sig gældende med materielle køb. Desuden forbinder oplevelser os mere med andre mennesker end fælles forbrug. Du er meget mere tilbøjelig til at føle et bånd til en person, som du tog på ferie med til Skagen end med én, der også har købt det nye Apple-Watch.

Læs også om du rejser med det forkerte formål.

Sidst men ikke mindst skaber oplevelser lykke både før, under og efter. Det frembringer glæde at se frem til noget uanset om, der er tale om en kortere eller længere rejse. Selve rejsen beriger os med en anderledes kultur og stemning, end vi er vant til. Vi skaber igennem oplevelser minder og erfaringer, som vi kan huske tilbage på i lang tid.

Læs også om du er turist eller rejsende.

Husk oplevelser kommer i forskellige former. Det er ikke kun rejser, som beriger os. Det forbedrer også vores livskvalitet at lære nye færdigheder. Det kunne være at lære et fremmede sprog, lære at danse tango eller måske lære at spille klaver. Der findes mange oplevelser i verden, og det behøver ikke nødvendigvis at være de dyreste, der gør dig mest lykkelig.

Kategorier:Ikke-kategoriseret

FAQ

 • Hvem skrev: At rejse er at leve?

  Sådan skrev H.C Andersen, da han bumlede gennem Europa i en hestevogn i 1840’erne.

 • Hvorfor får vi det så godt, når vi rejser?

  Rejser lærer os at håndtere udfordrende ting. Vi ender med at føle os mere vellykkede og tilfredse, når vi formår at klare udfordringer. Ofte bliver de vanvittige oplevelser vores bedste historier at fortælle.

 • Hvad skaber længerevarende lykke?

  Oplevelser giver ifølge lykkeforsker, Christian Bjørnskov, såsom rejser, os lykkeligere i længere tid.

Få din kompensation

Har du haft et forsinket eller aflyst fly inden for de sidste 3 år? Få op til 4.500 kr. pr. passager!

 • 100% gratis kompensationstjek
 • No cure, no pay
 • Hvis du bliver betalt, trækker vi et mindre gebyr fra, inden vi udbetaler dig.

Seneste artikler

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.