Har dit flyselskab ændret din flytid? Kend dine rettigheder

Har dit flyselskab ændret din flytid? Kend dine rettigheder Afgangstider

Flybilletterne til vinterferien eller forårets getaway er booket, du har planlagt alt til punkt og prikke, men flyselskabet meddeler pludselig en ændring af din flyvetid. Det kan være svært at finde alternative flybilletter i sidste øjeblik, da priserne som bekendt stiger skyhøjt des tættere på afgang. Desværre bliver afgangstiderne på fly ofte ændret, men heldigvis har du rettigheder, hvis uheldet er ude.

Vær opmærksom på, at denne guide forklarer om dine rettigheder i forbindelse med en forudbestemt tidsændring af fly, og således ikke en pludselig forsinkelse på grund af eksempelvis dårligt vejr, sygdom af besætningen, et teknisk problem eller sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Se vores artikel om ekstraordinære omstændigheder for mere information.

Lufthavne bekræfter først gaten tre måneder inden flyvningen

Har flyselskabet ret at ændre din flyvning? Du accepterede deres afgangstider, da du reserverede flybilletterne. Desværre kan flyselskaber i de fleste tilfælde ændre tidspunktet eller endda datoen for dine fly, i henhold til deres vilkår og betingelser.

Flyselskaber sætter ofte sine billetter til salg i en tidsperiode helt op til 12 måneder. Men lufthavne bekræfter første hvilken gate flyet afgår fra tre måneder inden. Det betyder, at tiderne kan ændre sig.

Hvis du flyttes til en helt anden flyvning, dvs. et andet flynummer, så har du i visse tilfælde rettigheder i henhold til EU 261.

Så hvad er dine rettigheder, hvis flyselskabet ændrer din flyvetid?

Det afhænger af den type ændring, de foretager, som kan grupperes i tre typer; mindre ændringer, betydelige ændringer og aflysninger.

Mindre ændringer

Er der tale om en mindre ændring af rejsetidspunktet, vil rejsen ikke være omfattet af reglerne for krav om kompensation. Du kan bede flyselskabet om en refusion eller en alternativ flyvning, men husk, at du ikke er omfattet af nogen lov, og at flyselskabet ikke har forpligtelse til at tilbagebetale eller omdirigere dig til en anden flyvning.

Som flypassager må du acceptere ændringer i flyafgange. Hvor meget du skal acceptere afhænger dels af;

  1. rejsens art,
  2. om det er en udrejse eller en hjemrejse,
  3. hvor længe, du har været væk,
  4. distancen du skal flyve
  5. tidspunkt på dagen.

Det er således en samlet vurdering. Hvis du eksempelvis har tabt en feriedag, så kan du have ret til kompensation. Du har derimod ikke ret, blot fordi flybillettens pris er faldet i den mellemliggende periode.

En tids ændring kan også forekomme, når dit direkte fly bliver ændret til et tilslutnings fly, hvor du skal mellemlande, eller når flyselskabet ændrer flyet, der skal foretage flyvningen.

Betydelige ændringer

En betydelig ændring af tidsplanen giver flypassagerer flere muligheder. I de fleste tilfælde vil flyselskabet tilbyde dig valget mellem at få en refusion eller en omdirigering til en sammenlignelig flyvning.

Bemærk, at hvis flyselskabet tilbyder dig en omdirigering som et alternativ til tidsplanændringen, behøver du IKKE at acceptere det, hvis flyvningen ikke passer ind i din plan. I dette tilfælde skal du kontakte flyselskabet for at bede om en anden flyvning eller refusion. Derudover har du ikke ret til kompensation, hvis du accepterer flyselskabets alternativer.

Flyaflysning

Du har muligvis ret til kompensation, hvis der er tale om en decideret aflysning af flyet, såfremt at du først har modtaget besked inden for 14 dage før afrejse.

En god huskeregel er, hvis flyselskabet ændrer din flyrejse helt, dvs. ændrer flyet til et andet flynummer end det, du oprindeligt bookede. Når flynummeret ændres betragtes det som en flyaflysning i stedet for en ændring af flytiden.

Du har dog ikke ret til kompensation, hvis usædvanlige omstændigheder lå til grund for aflysningen.

Du kan læse mere om usædvanlige omstændigheder her.

Hvordan får du besked om en tidsændring af flyet?

Flyselskaberne skal altid underrette sine passagerer om en eventuel tidsændring mindst 14 dage i forvejen. Kompensationsbeløbet varierer afhængigt af, hvornår du blev underrettet, og rejsens længde. Det varierer mellem 125 og 600 € pr. Passager. Du har ikke ret til kompensation, hvis flyselskabet underretter dig om tidsændringen 14 dage eller mere før flyvningen. Du skal dog have mulighed for at vælge mellem en alternativ flyrejse eller en refusion.

Flyselskaber vil ofte sende en mail om ændringerne, men det er også en god idé at logge ind på flyselskabets hjemmeside for at dobbelttjekke. Nogle flyselskaber siger, at de vil ringe eller SMS til sine passagerer, hvis de ikke svarer på e-mailen.

Hvis du bookede via et rejsebureau, har flyselskaberne muligvis ikke dine kontaktoplysninger, så agenten forventes at kontakte dig.

Det er derfor vigtigt, at du i bookingprocessen, giver dine korrekte kontaktoplysninger.

Kan du få en refusion, hvis flyselskabet ændrer flyplanen?

Bortset fra i tilfældet af en “mindre flytidsændring”, kan du få en refusion, når flyselskabet ændrer tidsplanen for din flyrejse. Med andre ord har du ret til refusion i tilfælde af betydelig ændringer og flyaflysning.

Bemærk, at flyselskabet kan tilbyde dig en omdirigering i stedet for en refusion. Som nævnt før, behøver du ikke acceptere den alternative flyrejse, hvis den ikke passer dig. Du er derfor berettiget til at afvise den og bede om en refusion i stedet.

Hvor meget kan et flyselskab ændre din flyrejse?

Der er ingen specifik grænse for, hvor meget flyselskabet kan ændre din flyvetid. Imidlertid definerer alle flyselskaber grænserne for, hvad de betragter som en “mindre tidsplanændring”.

Læs også om Hvordan kvalificerer du dig kompensation.

Asta Sahl har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie F. har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent Kjær har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida Johanne har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars Peter Kruse har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva Gaarsdal har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja Thejlmann har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.

© Copyright 2015 - 2018 Flypenge.dk
Firma adresse: Vestergade 18 E, 1456 København K, KBH, DK | Tel: 44224080 | Email: info@flypenge.dk.
Flypenge.dk | CVR 34593833 | Åbningstider &
Flypenge.dk Rated 4.9 / 5 based on 85 reviews. | Review Flypenge.dk