Start dit krav

EU-passagerer kan kræve flykompensation for flyforsinkelser uden for EU

Hvad sker der, hvis du har bestilt en flyvrejse med mellemlanding uden for Europa, men flyvningen er forsinket eller annulleret på grund af et teknisk teknisk problem eller mangel på personale for eksempel?

Førhen ville du ikke have ret til kompensation, eftersom dit fly var uden for EU og ikke omfattet af forordning 261/2004.

Men EU-Domstolen fandt det uretfærdigt, da den anden flyvning er en del af en hel rejse, der starter i EU. Domstolen har fastslået, at flypassagerer kan kræve kompensation ved forsinkelser med et forbindende fly uden for EU.

Ifølge  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 261/2004  kan du i mange situationer være berettiget flykompensation, hvis dit fly er forsinket, aflyst eller du bliver afvist i boardingen. Reglerne er indviklede og præget af gråzoner. Før i tiden kunne du ikke modtage kompensation, hvis du fløj uden for Europas grænser med et ikke Europæisk flyselskab. Den regel er nu midlertidigt blevet ændret. I slutningen af maj 2018 besluttede EU-domstolen i Luxembourg, at flypassagerer havde ret til kompensation i henhold til EU-reglerne, selvom der opstod en forsinkelse med et forbindende fly uden for EU, og flyvningen blev drevet af et luftfartsselskab uden for EU. Denne regel øger EU-passagerernes rettigheder vedrørende flyforsinkelser, som tidligere kun gjaldt for flyvninger inden for selve EU.

EF-Domstolen udtalte i denne forbindelse, at;

  • EU-luftfartspassagerrettigheder gælder for flyvninger foretaget under en enkelt booking, selvom der var planlagt mellemlanding uden for EU.
  • Når to (eller flere) flyvninger er reserveret som en enkelt enhed, udgør disse flyvninger en helhed med henblik på ret til kompensation for passagerer.”

Hvorfor blev reglen vedtaget?

Sagen vedrørte en klage fra en kvinde, der bestilte en tur med Royal Air Maroc fra den tyske hovedstad, Berlin, til Agadir i Marokko. Turen omfattede et planlagt stop og skift af fly i den marokkanske by Casablanca, hvor kvinden ikke var tilladt at gå ombord på det forbindende fly, eftersom hendes plads var blevet overbooket. Som følge heraf ankom hun til sin planlagte destination på en anden flyvning med fire timers forsinkelse.

Hendes oprindelige krav om kompensation i henhold til EU-reglerne blev afvist, idet den anden flyvning var begyndt og afsluttet uden for EU og blev drevet af et luftfartsselskab uden for EU. Hun tog derfor sagen videre til Domstolen.

Hvilke rettigheder har EU-flypassagerer i øjeblikket?

Hvis passagerer ankommer til deres destinationslufthavn mere end tre timer for sent på grund af f.eks. Annullering eller overbooking, kan de kræve erstatning. De har ret til op til 4.500 danske kroner, afhængigt af flyveafstanden, ikke billetprisen. Kompensation udbetales dog kun, hvis “ekstraordinære omstændigheder” som f.eks. Strejke eller dårligt vejr ikke medførte forsinkelsen.

For flyvninger forsinket mere end to timer har passagererne ret til mad og drikke, adgang til telefonopkald og e-mails og indkvartering, hvis forsinkelsen sker natten over.

Nye regler betyder, at flere passagerer kan kræve flykompensation

Hvad betyder denne nye regel for dig som passager? Hvis dine fly er i en reservation, er det ligegyldigt hvor dit transferfly er, dine passagerrettigheder er beskyttet, så længe du afgår fra en lufthavn i EU. De eksisterende regler for kompensation gælder stadig, hvilket betyder, at din ankomstforsinkelse skal være mindst tre timer eller mere, og forsinkelsen må ikke skyldes en ekstraordinær omstændighed. Hvis dit fly er uden for EU til en destination i EU, har du kun ret til kompensation, hvis dit fly drives af et europæisk flyselskab.

Eksempel: Dit fly fra Singapore til Sydney er forsinket med 8 timer på grund af en tropisk storm. Flyvningen er en del af din rejse fra Danmark. Du er ikke berettiget til erstatning for flyforsinkelse,  på grund af en ekstraordinær omstændighed. Hvis dette ikke var tilfældet, ville du nu have ret til 4.500 danske kroner i kompensation ved den nye afgørelse.

Sådan sikrer du dine passagerrettigheder, når du flyver uden for EU

Der er et par forholdsregler, du kan tage for at sikre dine rettigheder, når du rejser uden for EU.

  1. Bestil altid dine flyvninger sammen. De flyselskaber, der laver forbindelsesflyvningerne, arbejder sammen og sikrer, at du når dine fly i tide.
  2. Flyver du hjem fra en destination uden for EU? Forsøg at flyve med et europæisk luftfartsselskab. De er bundet af den europæiske lovgivning.

Var dit fly forsinket?

Var du forsinket under en flyrejse uden for EU, er du muligvis berettiget kompensation. Besøg FlyPenge og se om du har ret til kompensation. Den kompensation du kan få, afhænger af rejsens længde samt hvor længe du var blevet forsinket, da du ankom til dit bestemmelsessted.

Kategorier:Ikke-kategoriseret

Få din kompensation

Har du haft et forsinket eller aflyst fly inden for de sidste 3 år? Få op til 4.500 kr. pr. passager!

  • 100% gratis kompensationstjek
  • No cure, no pay
  • Hvis du bliver betalt, trækker vi et mindre gebyr fra, inden vi udbetaler dig.

Seneste artikler

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.