Flere flyselskaber må aflyse sine flyvninger som konsekvens af strejker og personalemangel i de europæiske lufthavne. Aflysningerne påvirker flere tusinder rejsende på deres sommerferie.
Midt i årets travleste periode har de europæiske lufthavne og flyselskaber den fællesnævner og udfordring, at deres ansatte kræver bedre arbejdsvilkår og lønninger.
Adskillige strejker og protester har allerede skabt kaos i flytrafikken. Som følge heraf må adskillige lufthavne og flyselskaber kæmpe for at imødekomme manglen på bemanding. Særlig problematisk denne sommer er de europæiske flyvelederes utallige strejkeaktioner.
I alt anslås strejkerne blandt ansatte hos den europæiske lufttrafiktjeneste Eurocontrol at påvirke én ud af tre flyvninger. Det svarer til omkring 12.600 flyvninger ud af de 30.000 flyvninger bliver aflyst hver dag.
Flere lavprisselskaber i problemer
Strejkerne i flyveledelsen kommer oven i de igangværende strejker blandt piloter og andet flypersonale.
Indtil videre ser det ud til, at Sydeuropa og Storbritannien vil blive hårdest ramt.
Alene i Italien blev 250.000 rejsende påvirket af lørdagens strejkeaktioner. Omkring 1.000 flyvninger, både indenlandske og internationale, blev aflyst som følge af strejken. Heraf måtte ni fly til og fra Københavns Lufthavn Kastrup aflyses og én enkelt flyvning fra Billund Lufthavn.
Strejken skyldes konflikt i forbindelse med en ny kollektiv overenskomstaftale for de lufthavnsansatte, herunder flyveledere, bagage- og check-in-personale samt italienske piloter fra flyselskabet Vueling.
Malta Air, der driver ruter på vegne af Ryanair, Ita Airways (tidligere Alitalia) og Vueling, deltog også i strejkerne i Italien den 15. juli.
I Frankrig har der også været gentagne strejker blandt flyveledere grundet præsident Emmanuel Macrons planer om at hæve pensionsalderen.
Dette har skabt forsinkelser og begrænsede flyvninger i hele Frankrig, hvilket som resultat har skabt et overbelastet luftrum andre steder i Europa.
Ryanair har bedt Europa-Kommissionen om at beskytte flyvninger i Europa mod strejkeforstyrrelser. Denne forespørgsel kom efter, at Ryanair måtte aflyse mere end 900 flyvninger i juni. Ifølge Ryanair var hovedårsagen til aflysningerne de franske ATC-strejker.
I Portugal har EasyJet aflyst 350 flyvninger til og fra Portugal forud for strejken, der afholdes den 21.-25. juli.
Ifølge den portugisiske fagforening SNPVAC vil dette være den tredje strejke siden begyndelsen af året, da fagforeningen og virksomheden fortsætter forhandlingerne om at nå frem til en ny overenskomst for 2023-2035.
Piloterne i det regionale spanske flyselskab Air Nostrum, der drives af Iberia, gik i strejke på ubestemt tid den 6. juni. Strejken har tvunget til aflysning af 20 procent af flyselskabets flyvninger og også forsinket andre afgange. Strejken finder sted alle hverdage, og der er indtil videre ingen tegn på et gennembrud i forhandlingerne.
Læs også om strejker og lufthavnskaos: Sådan forbereder du dig bedst på din flyrejse.
Storbritannien hårdt ramt af strejke
I den britiske lufthavn London Gatwick Airport er der også planlagt en større strejkeaktion, hvor omkring 950 ansatte strejker. De strejkende omfatter jordpersonalet samt bagage- og check-in-medarbejdere.
De vil i første omgang strejke i fire dage fra fredag den 28. juli til tirsdag den 1. august. Derefter vil de strejke yderligere fire dage fra fredag den 4. august til tirsdag den 8. august. Derved rammer strejkerne perioden for de britiske skolers sommerferie.
Konsekvenserne for passagererne er endnu ikke klarlagt. Dog har fagforeningen Unite union udtalt, at betydelige forstyrrelser, forsinkelser og aflysninger af flyafgange i London Gatwick vil være "uundgåeligt".
Easy Jet har aflyst 1.700 flyvninger som følge af flyvekontroludfordringer i Europa, hovedsageligt fra Gatwick Lufthavn i London, resten af juli og august.
I Birmingham Airport gik omkring 100 sikkerhedsmedarbejdere og terminalteknikere i strejke fra den 18. juli. Ifølge fagforeningen Unite vil strejken få alvorlige konsekvenser for lufthavnens sikkerhed og terminalvedligeholdelse, hvilket vil skabe yderligere flyforsinkelser.
I Europas største lufthavn Heathrow i London var det til gengæld glædeligt, at de planlagte strejker, blandt sikkerhedspersonalet i lufthavnen, blev afblæst, da lufthavnen kom med et forbedret lønudspil. Personalet havde ellers planlagt at nedlægge arbejdet i alt 31 dage hen over sommeren.
Kend dine rettigheder som flypassager
Når en lufthavns eller et flyselskabs personale eller besætning går i strejke, resulterer det ofte i en dominoeffekt af flyforstyrrelser.
Heldigvis har du rettigheder som flypassager i tilfælde af strejke. Har du oplevet forsinkelser på grund af flystrejker og rejste du til eller fra EU, kan du være berettiget til op til 4.500 kr. pr. passager i kompensation.
EU-Domstolen afgjorde i 2018, at flypassagerer har ret til kompensation, hvis det er flyselskabets egne ansatte, der strejker.
Er det derimod de ansatte i lufthavnen, der strejker, f.eks. flyteknikere eller flyveledere, omfattes det som en ekstraordinær omstændighed. Det vil sige, at det er uden for flyselskabet kontrol. Du har derfor ikke ret til kompensation i henhold til EU Forordning 261/2004.
Du har dog stadig rettigheder, såsom at blive transporteret hurtigst muligt til din endelige destination. Ved forsinkelser på over to timer har du desuden ret til et gratis måltid.
Hvis forsinkelser betyder, at du skal vente til dagen efter med at rejse, har du ret til et gratis hotelophold samt transport mellem lufthavn og hotel.
Du kan være berettiget til kompensation ved strejke, hvis:
- Du havde en flyvning, der blev afbrudt af en strejke blandt flypersonalet.
- Dit fly var enten forsinket med 3 timer eller mere eller blev aflyst mindre end 14 dage før det skulle afgå.
- Dit fly lettede i EU eller landede i en EU-lufthavn.
- Du havde en bekræftet flyreservation.
Du kan læse meget mere om dine rettigheder i forbindelse med flystrejke i denne artikel.
Få din berettigede kompensation – Lad Flypenge behandle din sag
Hos Flypenge gør vi alt, hvad vi kan for at hjælpe passagerer med at få deres rettigheder anerkendt af flyselskabet. Vores dygtige juridiske afdeling gennemgår din sag helt gratis. Der er ingen hævninger, forudbetalinger eller gebyrer.
Vi behandler altid din sag om kompensation for flyforsinkelse som “no cure, no pay”. Det betyder, at du kun betaler et mindre beløb, hvis det lykkes os at vinde din sag.
Alt du skal gøre er at indgive dine flyoplysninger i vores ansøgningsformular. Du kan finde formularen
her. Hvis du er berettiget kompensation, tager vores team sig af resten for dig. Du kan altid
kontakte os, hvis du har nogle spørgsmål eller er i tvivl om noget.
Læs også om strejker og lufthavnskaos: Sådan forbereder du dig bedst på din flyrejse.