Om aftenen den 15. april 2019 ødelagde en stor brand delvist den øverste del af domkirken Notre-Dame de Paris. Branden forårsagede alvorlige skader, men takket være de 400 brandmænd kunne monumentet, der dateres tilbage til det 12. Århundrede, delvist reddes.
På trods af vedvarende forsinkelser er den ikoniske Cathédrale Notre Dame de Paris sat til at genåbne for offentligheden i 2024. Efter planen skal åbningen foregå den 15. april 2024 - fem år efter, at den altødelæggende brand fik den smukke katedrals tag til at kollapse og dets ikoniske spir til at vælte.
I slutningen af juli meddelte Rima Abdul Malak, den franske kulturminister, at oprydningsfasen var færdig, og arbejderne nu kunne begynde genopbygningsfasen.
Kort efter branden, som verden fulgte med forfærdelse, lovede den franske præsident Emmanuel Macron at få katedralen genopbygget inden for fem år - i tide til de olympiske lege, der afholdes i Paris i sommeren 2024.
På det tidspunkt anså nogle eksperter hans ambitioner for "urealistiske", og mange forhindringer er da også dukket op under genopbygning.
Nogle frygtede, at den 250 tons tunge stilladsmasse ville smelte som følge af branden, og dertil at stilladset ikke kunne fjernes uden at forårsage yderligere skade på katedralen. "Giftigt nedfald" fra blypartikler, der blev frigivet ved sammenbruddet af Notre-Dames tag, forårsagede forsinkelser i restaureringsprocessen. Dertil satte Frankrigs Covid-19-lockdown også projektet i bero.
Læs også om genopbygningen af Notre Dame er sat på pause pga. COVID-19.
Macrons plan om modernisering mødte stor kritik
Der var også delte spørgsmål om, hvordan restaureringen af den 850 år gamle bygning skulle se ud. Det franske senat afviste opfordringer til at erstatte spiret med et moderne design og stemte i sidste ende for at genoprette katedralen til sin "sidste kendte visuelle tilstand."
Men Frankrigs nationale kulturarvs- og arkitekturkommission godkendte forslag om at modernisere Notre-Dames interiør med nye tilføjelser såsom moderne kunstværker - en plan, som nogle kritikere beskrev som en ”woke forlystelsespark i Disneyland-stil”.
På trods af disse tilbageslag og kontroverser udtalte Abdul Malak, at genopbygningen bevæger sig fremad i henhold til den tidslinje, der blev fastlagt af Jean-Louis Georgelin, der er tidligere fransk hærchef. Jean-Louis Georgelin står i spidsen for arbejdet med at genopbygge katedralen.
Genopbygningsprojektet er dyrt. Siden branden har de modtaget donationer på flere milliarder danske kroner. Allerede den følgende onsdag efter branden var der indsamlet 6,5 milliarder danske kroner.
For at geninstallere spiret vil træstykker skåret af århundreder gamle egetræer blive samlet i tømrerværksteder og transporteret til Notre-Dame i begyndelsen af 2023.
Læs også om det vidste du ikke om restaureringen af Notre Dame.
Notre Dames omgivelser skal også gennemgå en ”renovation”
Et parallelt initiativ for at puste nyt liv i Notre-Dames omkringliggende område er også under vejs. Det er et projekt, som rådhuset i Paris står for. Et projekt der blandt andet omfatter plantning af mere vegetation i området.
Paris borgmester Anne Hidalgo udtalte om projektet, at Notre-Dame må få alt omkring det til at være et udstillingsvindue for sin skønhed.
Det forventes dog først at renoveringen af området omkring Notre Dame begynder i 2025.
Læs også om hvordan Notre Dame kommer til at se ud efter restaureringen.