Start dit krav

CO2-neutral i en globaliseret verden?

 

Det er gået stærkt, siden brødrene Wright i 1903 satte verdens første motordrevne flyvemaskine i skyerne. Flyteknologien har gennemgået en rivende udvikling, der tillader os mennesker at besøge verdens ydrepunkter, ja sågar fjerne planeter i rummet. Takket være flyvemaskinen lever vi mennesker i en dynamisk global verden, hvor landegrænserne synes mere og mere usynlige.

Men globaliseringen er ikke uden sine dystre konsekvenser. Den øgede transport har skabt et forureningsproblem, der nu for alvor begynder at vise sine dunkle sider. Den værste tørke i 10 år har i 2018 plaget Danmark. I takt med at klimaet bliver varmere, vil vi opleve flere problemer, herunder tørke, kraftige skybrud og ikke mindst stigende havvand. Verden skal over de næste 40 år gennemføre en omfattende reduktion i udledningen af klimagasser, hvis ikke klimaforandringerne skal medføre uacceptable økonomiske og sociale tilstande. Verdens samlede udslip af klimagasser skal inden 2050 halveres i forhold til udslippet i år 2000. Alene i den vestlige verden skal udslippet reduceres med 80-95 %. De menneskeskabte klimaforandringer må ikke længere ignoreres.

Den værste synder

Flyrejser er en af de værste synder i forbindelse med klimaforandringerne. Alene står fly for to procent af verdens samlede udledning. Alligevel flyver flere hundrede tusinde af os danskere ud i verden hvert år. Flere af os er stadig forholdsvist uvidende eller måske endda ligeglade, når det kommer til de konsekvenser, det har på vores klima. Det overrasker ofte, at flyvning er en af de mest miljøbelastende aktiviteter, vi foretager os. Alene svare to årlige flyrejser til et helt års bilkørelse!

Flyvemaskiner skaber kunstige skyer, de såkaldte kondensstriber, der holder varmen på jorden. Selvom forskere stadig er uenige om, hvorvidt kondensstriberne har en indvirkning på atmosfæren, er de dog enige på et punkt. Flyvning i de højere luftlag er et stort problem, der øger drivhuseffekten i atmosfæren.

Nedenstående tabel viser CO2-udslippet ved de mest almindelige rejseformer:

TransportmiddelCO2-udslip – gram per passagerkilometer
Elektrisk bil med solceller0g
Bus30g
Benzinbil med 4 i bilen48g
Tog55g
Lange flyveture (Store fly)110g
Indenrigsflyvning (Små fly)160g
First Class lange flyveture325

 

Som du kan se, er store First Class flyvemaskiner det absolutte værste transportmiddel at vælge, når du skal fra A til B. Vores allesammens benzinbil er et langt bedre alternativ, særligt hvis man er flere i bilen, da man derved ”deles” om forureningen. Men set i bagspejlet eksisterer der hverken billige eller lette løsninger, med mindre man har overskud til at cykle syd på.

Hvad kan du gøre for klimaet?

Når det kommer til klimaforandringer, venter mange af os på politiske tiltag og løsninger. Vi vender helt eller delvist ryggen til problemet, imens vi booker den årlige tur til Thailand. Men på trods af at klimaforandringerne langt om længe er kommet på den politiske dagsorden, er der stadig grund til at bekymre sig. Alene flyvemaskinernes hvide striber på himlen bør advare os. Forurening fra flytrafik bør justeres tilsvarende forurening fra biler og anden transport.

Der findes to helt basale løsninger til et mindre CO 2-udslip. Vi kan selvsagt flyve mindre. Dermed vil vi forbruge mindre brændstof og udlede mindre CO 2. Alternativt kan vi fortsætte med at flyve meget, men blive bedre til at udnytte brændstoffet. Altså flyve længere på literen. Vi kan derudover støtte gode velgørende formål ved blandt andet at donere til projekter og organisationer, der arbejder for en grønnere verden.

Den lette vej til bedre samvittighed

Senest er det blevet muligt at modveje den skade, man har gjort ved f.eks. at rejse med fly. Carbon kredit er det nye buzzword i denne sammenhæng.

Ideen er enkel: Hvis du ikke kan undgå at brænde en stor mængde fossile brændstoffer, betaler du en anden for at forhindre, at en tilsvarende mængde drivhusgasser kommer ind i atmosfæren. Resultatet er, at din flyrejse nu er kulstofneutralt, da du har undgået at forårsage den miljøskade, der ellers ville komme fra de ekstra emissioner. På den måde kan du sætte plaster på såret og pudse glorien med god samvittighed på din næste flyrejse.

 

 

Kategorier:Ikke-kategoriseret

Få din kompensation

Har du haft et forsinket eller aflyst fly inden for de sidste 3 år? Få op til 4.500 kr. pr. passager!

  • 100% gratis kompensationstjek
  • No cure, no pay
  • Hvis du bliver betalt, trækker vi et mindre gebyr fra, inden vi udbetaler dig.

Seneste artikler

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.