Millioner af mennesker rundt om i verden har parkeret sin bil og erstattet det daglige rotteræs med en hverdag i hjemmet som følge af coronavirus-udbruddet. Disse drastiske ændringer har en synlig virkning på miljøet og den overordnet luftkvalitet, hvor storbyer såsom Paris, London og Shanghai, der normalt er kendt for deres smoggen himmel, ser et dramatisk fald i luftforurening.
Tomme motorveje og lukkede fabrikker har reduceret den forurenet tåge over byer og industriområder land efter land efter den globale nedlukning. Først Kina, derefter Italien, nu Storbritannien, Tyskland, Danmark og en række andre lande, oplever midlertidigt fald i kuldioxid og nitrogendioxid på op til 40%, hvilket i høj grad forbedrer luftkvaliteten og reducerer risikoen for astma, hjerteanfald og lungesygdom.
Kvælstofdioxid er en kemisk forbindelse af kvælstof (nitrogen) og ilt (oxygen). Verdenssundhedsorganisationen, WHO, beskriver NO2 som "en giftig gas, der forårsager betydelig betændelse i luftvejene" ved koncentrationer over 200 mikrogram per kubikmeter. WHO undersøger i øjeblikket, om luftbårne forureningspartikler kan være en vektor, der spreder Covid-19 og gør det mere virulent.
For mange eksperter er det et glimt af, hvordan verden kan se ud uden fossile brændstoffer. Men håbet om, at menneskeligheden kan komme ud af denne epidemi i en sundere, renere verden, afhænger ikke af virussens kortsigtede effekter, men af de langsigtede politiske beslutninger, der følger.
Største fald i de globale emissioner siden finanskrisen
En af de største fald i forureningsniveauer kunne ses over byen Wuhan i det centrale Kina, som blev sat under en streng lukning i slutningen af januar. Byen på 11 millioner indbyggere fungerer som et stort transportknudepunkt og er hjemsted for hundredvis af fabrikker, der leverer bildele og anden hardware til globale forsyningskæder. Ifølge Nasa har nitrogendioxidniveauerne i det østlige og centrale Kina været 10-30% lavere end normalt, hvilket svarer til en reduktion på 250 mio. Ton.
Efter Storbritannien lukkede ned d. 23. marts, er luftkvaliteten forbedret eksponentielt, idet kvælstofdioxidniveauet (NO2) faldt med 60% nogle steder, og luftforurening i byer som London og Glasgow faldt med halvdelen ifølge BBC.
I Californien har LA, ifølge Curbed, for nylig den mest rene luft siden 1980, mens beboere i det nordlige Indias Himalaya udtalte, at de er synlige for første gang i 30 år fra 200 kilometers afstand.
Lande såsom Italien, Sydkorea og Kina har også opnået en betydelig reduktion af kulstofemissioner.
Også i Danmark er der blevet rapporteret om forbedret luftkvalitet, hvor de fire største byers luftforurening er faldet med godt en tredjedel.
Europa forventes at se en reduktion på ca. 389 mio. ton. Der kan også forventes betydelige fald i USA, hvor trafik med personbiler - landets største kilde til CO2 - er faldet med næsten 40%. Selv hvis der sker et tilbageslag, når nedlukningen ophæves, så forventes det at blive det første fald i de globale emissioner siden finanskrisen 2008- 2009.
Luftforureningens styrtdyk viser os desuden, hvor meget vi mennesker kan påvirke vores luftkvalitet, på godt eller ondt. Hvis vi skader vores miljø, kan vi også vælge at ændre kurs.
Læs også om hvordan du lærer et sprog uden at forlade dit hjem.