Start dit krav

Beskyt dig selv mod solen – Undgå disse solcremefejl

Selv den bedste solcreme vil ikke beskytte dig, hvis du ikke anvender den rigtigt. Følg disse tips for at være sikker på at du bruger din solcreme korrekt.

Du er rejst med fly mod sydens sol. Du har pakket rejsekufferten. Men hov, du har glemt solcremen. “Det sker der sikkert ikke noget ved”, tænker du og hopper i badeshortsene. Du tager dog grueligt fejl. Faktisk er 20 minutter i solen uden solcreme nok til at skade din hud og øge risikoen for hudkræft.

Gå efter en solcreme med et fysisk filter

Solcreme er en af ​​de sundeste ting, du kan gøre for din hud. Der findes to typer stråler, der går gennem atmosfæren ned mod jorden. Nemlig UVA- og UVB-stråler. En god solcreme med UVA og UVB beskyttelse kan afholde dig i at blive forbrændt, minimere udviklingen af rynker og andre tegn på aldring. Solcreme kan reducere din risiko for hudkræft. Særligt sidstnævnte er vigtig, eftersom der hvert år registreres 2.250 nye tilfælde af sygdommen.

Det anbefales at vælge en solcreme, der er bredspektret og vandafvisende med SPF 30. I Danmark skal du bruge mindst faktor 15, mens du i lande tæt på ækvator skal bruge mindst faktor 30.

Det er særligt godt at anvende en mineralsolcreme med zink og titanium til daglig brug. Mineralsolcreme, som også er kendt som fysiske solcreme, beskytter huden mod solens stråler ved at fungere som et spejl. De fysiske UV-filtre reflekterer strålerne væk fra huden. De har dermed en tendens til at være mindre irriterende og mere fugtgivende end kemiske solcreme, som virker ved at absorbere de ultraviolette stråler og omdanne dem til varme.

Solforbrændinger beskadiger hudcellerne

Dit arbejde er ikke gjort, når du har valgt den perfekte solcreme. Mange ødelægger allerede virkningen ved påsmøringen ved eksempelvis at putte for lidt på eller glemme at fordele cremen nævnt over kroppen.

Solbrændt uden solcreme
Der skal en god håndfuld solcreme til at beskytte din krop.
Tommelfingerreglen er; Én krop, én håndfuld.

Den mest alvorlige konsekvens ved ikke at anvende solcreme er hudkræft, men der findes en lang række andre punkter, som med sikkerhed vil få dig til at smøre et godt lag på. Solforbrændinger beskadiger hudcellerne og blodkarrene og kan tilmed forårsage, at huden bliver ældre, mere rynket, tør, misfarvet og læderagtig. Der er flere store undersøgelser, der viser, at regelmæssig brug af solcreme kan reducere aldringen over tid, rødme, brune fletter og rynker. For eksempel fandt forskere i et studie fra 2013 ud af, at UV-eksponeringen er ansvarlig for omkring 80 procent af synlige tegn på aldring i ansigtet.

Hvis du vil have en solcreme, som opfylder de skrappe krav, kan du med fordel gå efter svanemærket.

Vidste du, at det røde næringsstof lycopen beskytter dig mod solens stråler?

Lycopen findes naturligt i røde grøntsager og frugter. Særligt moste tomater har et højt indhold af stoffet. Studier har vist, at man ved at spise tomatpasta er 33% bedre beskyttet mod at blive solbrændt. Lycopen gør dig dermed mere modstandsdygtig mod hudkræft. Men solcreme er dog stadig et must.

Lycopen optages bedst af kroppen med lidt fedt, eksempelvis en håndfuld mandler eller en spiseskefuld olivenolie.

Vandmelon og pink grape er blandt andre fødevare, som beskytter din hud indefra.

Du kan undgå at begå de klassiske solcreme-fejl ved at følge nedenstående tips.

1. Du er for nærig, når du bruger din solcreme

For at få den annoncerede SPF, skal der mere til end en lille klat. De fleste mennesker bruger for lidt, hvilket kan efterlade striber og resulterer i en lavere SPF. På særligt solrige dage skal du bruge mindst 30 gram solcreme og gemme en femkroners-klat til ansigtet.

2. Du venter med at smøre solcremen på, til du er på stranden

Påfør solcremen mindst 20 minutter før du eksponeringen. Det tager nemlig så lang tid for din hud at absorberer de beskyttende ingredienser. Smør det så jævnt ud som muligt, før du klæder dig på for at undgå manglende områder.

3. Du glemmer vigtige områder

Det er vigtigt at anvende solcreme til alle områder af din krop, der vil blive udsat for solen. Der er dog et par områder, som folk har en tendens til at glemme. En undersøgelse fra 2019 viste, at næsten 20 procent af deltagerne ikke anvendte solcremen på deres øjenlåg. Undersøgelsesdeltagerne anede ikke, at de manglede det område. Det er bekymrende, eftersom huden på øjenlåget har den højeste forekomst af hudkræft.

Læberne er et andet område, der ofte er udsat for skade, netop fordi de ikke har meget melanin. Melanin er et beskyttende pigment, der er ansvarligt for at give hud, hår og øjne deres farve. Det anbefales at bruge en læbepomade eller læbestift med SPF 15 eller højere. Det er særligt bekymrende at bruge læbepomade uden SPF i. Jo mere hydreret dine læber er, desto lettere er det for UV-strålerne at trænge dybere ind i den ubeskyttet hud. De skinnende, fugtige læber tiltrækker de skadelige UV-stråler.

4. Du glemmer at smøre solcremen på ofte

Kun omkring 33 procent putter deres solcreme så ofte som anbefalet. Solcreme er ikke en magisk creme, der beskytter dig for evigt. Den gyldne regel er derfor at påsmøre solcremen mindst hver anden time, oftere hvis du sveder meget eller svømmer.  

Solcreme mærket ”vandfast” er det ofte ikke. Test fra Forbrugerrådet Tænk har vist, at en stor del af beskyttelsen forsvinder efter en tur i poolen. Kravet til de vandfaste solcremer er, at halvdelen af den oprindelige beskyttelse skal være tilbage efter kontakt med vand. Så på trods af at solcremen opfylder kravet, vil en stor del af beskyttelsen være væk, når huden bliver våd. Derfor bør du smøre dig ind igen.

5. Du fordeler ikke solcremen jævnt

Hvis du ikke anvender solcremen ensartet, vil du ikke få den fulde beskyttelse, der er lovet på etiketten. Sørg for at putte ekstra lag på de udsatte områder for at maksimere dækningen. Spraysolcreme, der ikke kræver at du smøre den ud, kan hjælpe med at lette dette problem -bare vær grundig, når du anvender den. Spraysolcreme kan være praktisk, men samtidigt kan det være svært at vide, om du har dækket alle udsatte områder tilstrækkeligt.  

6. Du glemmer solcreme, når det er overskyet

Selvom solen er dækket for skyer, går 80 procent af UV-strålerne stadig gennem atmosfæren og ned på din hud. Kun omkring 20 procent anvender solcreme, når det er overskyet. Vinduer blokerer UVB-stråler, men UVA-stråler kan godt komme igennem. Det er derfor vigtigt at bruge solcremen uanset årstid og skyer.

7. Du tjekker ikke udløbsdatoen

Har du brugt den samme flaske solcreme år efter år? Så får du muligvis ingen beskyttelse, når du smører den på din hud. En solcreme kan typisk hold sig et år, derefter er det tid til at investere i en ny. Du kan som udgangspunkt godt bruge din solcreme fra sidste sommer. Men det er ikke sikkert du får samme virkning. Du kan om nødvendigt notere købsdatoen på flasken. Er du alligevel i tvivl om den er for gammel, kan lugten og konsistensen hjælpe dig. En gammel solcreme mister sin evne til at beskytte mod solen, og du kan som konsekvens få hudreaktioner.

Læs også Pakketips til den fornuftige rejsende.

Kategorier:Ikke-kategoriseret

Få din kompensation

Har du haft et forsinket eller aflyst fly inden for de sidste 3 år? Få op til 4.500 kr. pr. passager!

  • 100% gratis kompensationstjek
  • No cure, no pay
  • Hvis du bliver betalt, trækker vi et mindre gebyr fra, inden vi udbetaler dig.

Seneste artikler

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.