Det er den mest vidunderlige tid på året! Der er ikke noget bedre tidspunkt at droppe kuren og smovse sig i søde julesager. Juletiden handler om at fejre livets glæder, og hvad er mere glædeligt end juledesserter?
Men hvor kommer juledesserter såsom Bibingka, Julepudding og kahk fra? Og hvordan blev de en del af juletiden? Her får du historien om verdens lækreste traditionelle juledesserter, og hvor du selv kan smage dem.
Læs også om 8 juletraditioner fra hele verden.
Bibingka, Filippinerne
Bibingka er en sød, glutinøs riskage, der traditionelt spises i juletiden, som begynder i september i Filippinerne. Dejen hældes i et terracotta fad foret med bananblade. Derefter bliver dejen dampet i en lerovn med kul over og under.
De klæbrige kager blev oprindeligt ofret til prækoloniale guder eller givet som gaver til ærede gæster. I dag er bibingka stadig en særlig fornøjelse blandt filippinere, som ofte spiser den til morgenmad eller lige efter de ni dages lange daggrysmesser i ferierne. Den populære delikatesse nydes også i områder af Indonesien.
Her du kan smage Bibingka: Cafe Via Mare i Manila (Hovedstaden i Filippinerne).
Buñuelos, Mexico
Disse lette, sprøde, søde skiver er en elsket lækkerbisken i Mexico i højtiden. Buñuelos en arv fra de spanske kolonisatorer.
Buñuelos er en friturestegt dej, der drysses med sukker eller gennemblødes i piloncillo sirup (sirup lavet af rørsukker). Opskriften og formen varierer fra land til land. For eksempel laver folk i Tabasco en version, der ligner originalen, mens de i Veracruz kommer i forskellige smagsvarianter, såsom sød kartoffel, græskar eller mandel, mens andre er små kugler eller donuts stegt i svinefedt og drysset med sukker. I andre latinamerikanske lande, såsom Colombia, er buñuelos kugleformede og fyldt med ost.
Her kan du smage dem: Gademadboder over hele Mexico sælger dem ved juletid.
Kahk, Egypten
I Egypten er Kahk lige så gamle som faraoerne. Kahk betyder småkage, og det er lige præcis det, Kahk er. En god gammeldags småkage. Faktisk findes der tegninger, der forestiller kvinder, der laver kakh, fundet indgraveret på væggene i faraoniske templer i det gamle Theben og Memphis. I oldtiden var kakh ofte fyldt med dadler og figner.
I dag laves de sandkagelignende småkager med et geometrisk mønster, og med en række forskelligt fyld – dadler, pistacienødder, valnødder – eller krydret med kanel, nelliker og ingefær, og nogle gange også fennikelfrø, anisfrø og mahlab.
Kakh nydes af både muslimer og koptiske kristne for at markere afslutningen på Ramadanen og adventsfasterne, såvel som andre særlige traditioner. Koptiske kristne medbringer ofte en æske kakh som gave, når de besøger venner og familie i julen.
Her kan du smage Kahk: Zack's Bakery Cafe eller på den legendariske Khan al-Khalili-basar.
Rose cookies, Indien
Denne traditionelle delikatesse er især populær til jul i den indiske delstat Goa, som var under portugisisk styre i næsten 500 år. Kendt på portugisisk og Goan som rose de coque, er Rose Cookies overhovedet ikke en småkage, men derimod en stegt dej tilsat kardemomme og vanilje.
Rosenformen opnås ved hjælp af en støbejernsform med et afrundet, blomsterlignende design. Efter stegning kan rosenkager dyppes i eller drysses med flormelis.
Her kan du smage dem: Nicolau Bakery.
Malva budding, Sydafrika
Malva budding, eller malvapoeding på afrikaans, er en sød kage, der er dybt forankret i den sydafrikanske Cape Dutch-kultur. Selvom den ikke udelukkende er tilberedt til jul, betyder dens dekadence, at den er serveret til særlige lejligheder. Også kendt som lekker (betyder lækker) budding, er den traditionelle dessert omfavnet af alle sydafrikanere.
Den er tilberedt med abrikosmarmelade og lidt malt- eller balsamicoeddike, som giver desserten en karamelliseret tekstur. Nogle ingrediensvariationer omfatter ingefær, brændevin og/eller Amarula-likør. Efter bagning overhældes kagen med en cremet flødesauce, mens den stadig er varm. Det er vigtigt, at kagen stadig er varm, da den derved absorberer flødesaucen under afkøling og bliver til en klæbrig budding. Desserten er mest populær i Cape Town.
Her kan du smage Malva budding: Willoughby & Co i centrum af byen.
Stollen, Tyskland
En sand tysk klassiker. Stollen er et kagelignende frugt- og nøddebrød overtrukket med flormelis. Det stammer fra Dresden. I middelalderen var stollen et hårdt brød lavet af havre, mel og vand.
Med tiden gav paven en særlig dispensation, der tillod bagere at bruge smør og andre rige ingredienser såsom rosiner, marcipan, krydderier og kandiserede appelsinskal til at lave deres julebrød. Det var fødevarer, der normalt var forbudt i advent. Bagerne måtte dog betale en bøde samt forære deres overordnede en stadig større stollen, den største, i 1730, der vejede svimlende 1,8 tons.
Den enorme stollen-tradition fortsætter i dag ved den årlige Dresden Stollenfest, der finder sted lørdagen forud for anden advent.
Hvor Her kan du smage stollen: Stollenfest eller Schlosscafé Emil Reimann.
Beigli, Ungarn
Dette sukkerholdige, rulleformede wienerbrød med et tæt, hvirvlende fyld af valmuefrø eller valnødder er en juletradition i Ungarn. Beigli er et tysk-jiddisch ord, der betyder hestesko eller "at bøje".
Beigli daterer sig tilbage til gamle folketraditioner, hvor både valmuefrø og valnødder havde deres symbolske betydning: valnød gav beskyttelse mod magiske besværgelser eller forbandelser, mens valmuefrø, importeret af osmannerne, betød velstand. Beiglis fætter, flódni, er en jødisk-ungarsk dessert stablet med lag af æble-, valnød- og valmuefrø.
Den lækre juledessert kom til Ungarn i anden halvdel af det 19. århundrede under det østrig-ungarske imperium. Oprindeligt blev den kun bagt i hjemmet som et familieritual, men efterhånden er den betragtet som cukrászdas eller konfekture.
Her kan du smage Beigli: Edesem Cukrászda.
Læs også om skal du flyve i juleferien: Her er de travleste rejsedage.