Tjernobyls reaktor nr. 4 er åbent for turister for første gang

Tjernobyls kernekraftværket

Thernobyl den forladte by er slet ikke så forladt mere. Faktisk har der aldrig været så stor efterspørgsel på flybilletter hertil.

Ukraine har åbnet kontrolrummet for Tjernobyls reaktor nr. 4 for offentligheden for første gang, men besøgende skal bære en Hazmat-dragt for at komme ind og røntgenfotograferes, når de forlader stedet.

HISTORIENS VÆRSTE NUKLEARE KATASTROFE

Kontrolrummet i Tjernobyls reaktor nr. 4 er epicenteret for den værste civile nukleare katastrofe i historien. For 33 år siden d. 26. april 1986 ødelagde en række eksplosioner reaktoren, der nedsmeltede, i den daværende sovjetiske by. Mindst 54 mennesker blev dræbt på stedet.

Den dødbringende eksplosion sendte et hav af radioaktivt støv ud i atmosfæren, som truede sundheden og velbefindendet hos hundredtusinder af mennesker. Det radioaktive støv blev ledt med vind og nedbør ud over dele af Europa, det vestlige Sovjetunionen, og Skandinavien. Selvom det er over tredive år siden, at katastrofen fandt sted, er byen stadig forurenet, og de omkringliggende grænselande lever stadig med frygten for eftervirkningerne. Selv her i Skandinavien skabte Tjernobyl- katastrofen angst, og massive demonstrationer mod atomkraft som energikilde.

TURISTER SKAL EFTER BESØGET RØNTGENFOTOGRAFERES

Men nu kan dem, som er modige nok, vove sig ind i rammen af den katastrofale begivenhed for et kort øjeblik, eftersom reaktor nr. 4 er åbnet for turister for første gang nogensinde. De, der kommer ind, kan kun gøre det gennem organiserede besøg med officielle turistbureauer. De vil være forsynet med beskyttelsesdragter, åndedrætsværn og hjelme. De kan desuden kun opholde sig på stedet i et par minutter for at forhindre overeksponering for stråling. Efter besøget skal de gennemgå to røntgenundersøgelser.

Ifølge World Nuclear Association indeholder reaktor nr. 4 stadig omkring 200 ton meget radioaktivt materiale dybt inde i dets ruiner.

HBOS MINISERIE SKABTE MØRK TURISME-TREND

Stadig den dag i dag er Tjernobyl en spøgelsesby omgivet af en 30 km udelukkelseszone, der stadig betragtes som for farlig for menneskelig tilstedeværelse. Imidlertid er denne udelukkelseszone ikke anset for farligt for kortvarige besøg. Katastrofebyen har set en enorm stigning i antallet af besøgende i de senere år som en del af en voksende global tendens med mørk turisme.

Dette fik endnu et løft af opmærksomhed med HBOs miniserie Tjernobyl, der blev sendt i 2019, og senere vandt flere priser. Efter seriens udgivelse er bookingerne faktisk steget med op til 40%. Regeringen har forbedret faciliteterne i området med blandt andet vandrestier, kontrolpunkter og for nylig godkendte bådture, og i juli 2019 annoncerede de 21 nye turistruter.

Tjernobyls forladte by
Udsigt over den forladte forlystelsespark i Pripjat taget fra skolens gymnastiksal.

Tjernobyls forfærdelige ulykke har gennem tiden inspireret både musik, litteratur, malerier, videospil og ikke mindst manuskriptforfattere. Senest HBO Nordic’s miniserie fra 2019, der følger de frygtløse mænd og kvinder, der gjorde alt for at stoppe den dødbringende katastrofe med den efterfølgende oprydningsindsats.

Historiske dramaer er vokset i popularitet i de seneste år, og succesen med de seneste serier, herunder “Chernobyl,” “The Crown,” og “Vikings, indikerer, at genren stadig foreløbigt er under udvikling .

Rejsebureauer såsom SoloEast og Chernobyl Welcome tilbyder dagsture til området og Chernobyl Tour, der blev grundlagt af Sergii Mirnyi, en tidligere nødmedarbejder, der deltog i oprydningen efter katastrofen, åbner nu dørene til reaktor nr. 4.

Læs også om verden mest instagrammede turistattraktion.

Asta Sahl har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie F. har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent Kjær har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida Johanne har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars Peter Kruse har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva Gaarsdal har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja Thejlmann har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.

© Copyright 2015 - 2018 Flypenge.dk
Firma adresse: Vestergade 18 E, 1456 København K, KBH, DK | Tel: 44224080 | Email: info@flypenge.dk.
Flypenge.dk | CVR 34593833 | Åbningstider &
Flypenge.dk Rated 4.9 / 5 based on 85 reviews. | Review Flypenge.dk