En ægte juleklassiker kommer direkte til dit hjem i år, hvilket sikkert er til glæde for mange kunstelskere.
Jul i New York er en magisk tid, og et af sæsonens højdepunkter er det klassiske balletkompagni i USA’s, New York City Ballet, juleforestilling ”
The Nutcracker” eller ”
Nøddeknækkeren”, som den hedder på dansk.
I år vil tingene naturligvis være lidt anderledes grundet corona-pandemien.
Men julestemningen lever stadig og har det godt, omend i en anden form. New York City Ballet meddelte tidligt i december, at de i samarbejde med Marquee TV for første gang vil streame den anmelderroste ballet Nøddeknækkeren til seere fra hele verden.
Den originale produktion, instrueret og koreograferet af George Balanchine, havde premiere den 2. februar 1954 og er blevet betragtet som et mesterværk inden for danseteater og en kær tradition i juletiden.
En amerikansk institution i krise
Som andre kultursteder har New York City Ballet været nødt til at annullere sin 2020-sæson på grund af COVID-19-pandemien. Men eftersom denne klassiker er blevet vist hvert år, siden den første gang havde premiere, syntes det synd at snyde publikum for den elskede ballettradition.
Fans af Nøddeknækkeren kan nyde en forestilling af New York City Ballet i løbet af julen fra deres stue, da den streames på tv i de kommende uger. Balletkompagniet samarbejder med Marquee TV for at bringe det elskede mesterværk til live online i hele verden fra 11. december til 3. januar.
”New York City Ballet og George Balanchines Nøddeknækker er en vigtige ting i juletiden i New York City,” sagde Jonathan Stafford, den kunstneriske direktør for New York City Ballet og The School of American Ballet, i en pressemeddelelse. "Vi er glade for, at vi gennem vores nye partnerskab med Marquee TV nu kan tilbyde publikum fra hele verden mulighed for at opleve skønheden og magien i denne værdsatte klassiker fra komforten og sikkerheden i deres egne hjem i det, der fortsat er et meget udfordrende år."
Den særlige streamingbegivenhed vil være tilgængelig på Marquee TV fra 11. december 2020 til 3. januar 2021. Billetter er i øjeblikket tilgængelige til priser fra $ 25 i USA. (Priserne vil variere internationalt).
https://www.youtube.com/watch?v=Z7t4xQ7rXe8&feature=emb_logo&ab_channel=nycballet
Produktionen blev filmet sidste år på David H. Koch Theatre i Lincoln Center med over 50 af selskabets dansere, 62 musikere og over 60 børn fra den amerikanske officielle klassiske balletskole, School of American Ballet. Hoveddanserne i forestillingen er Maria Kowroski, der spiller Sukkerfeen, Tyler Angle, der spiller hendes kavaler, og Megan Fairchild, der spiller Dewdrop.
Produktionens musik skabes desuden af New York City Ballet Orchestra under ledelse af NYCB Music Director Andrew Litton.
Dette streaminginitiativ kan hjælpe det amerikanske balletkompagni efter et kaotisk år, der har ført til økonomiske tab på mere end 45 mio. US $. New York City Ballet forventer ikke at være tilbage på scenen på David H. Koch Theatre før september 2021 på grund af de igangværende Covid-19-restriktioner, der har været påvirket forestillingerne siden pandemiens begyndelse.
For mere information eller for at købe en billet til streaming-begivenheden af The Nutcracker, besøg da webstedet Marquee TV.
De danske teatre tænker også i nye baner
Også mange af de danske teatre kæmper for overlevelse under corona-pandemien. De er endnu engang nødsaget til at lukke deres huse og aflyse deres forestillinger efter de nye restriktioner trådte i kraft onsdag d. 9. december. De må derfor ligesom New York City Ballet tænke i nye baner.
Det Kongelige Teater har i den forbindelse helt ekstraordinært inviteret alle danskere digitalt i teatret online. KGL Xtra giver dig muligheden for at sidde på første række helt tæt på scenekunsten uden at forlade dit hjems trygge rammer. Under første lockdown tilbage i marts lavede Det Kongelige Teater denne platform, så folk kunne få noget kunst og kultur direkte hjemme i deres stuer.
Helt gratis kan du streame forestillinger fra denne og deres tidligere sæsoner. Du kan for eksempel lige nu streame den magiske juleballet Nøddeknækkeren på Det Kongelige Teater. Hoveddanserne i denne ballet er blandt andet den amerikanske balletdanser, Holly Dorger, der spiller Sukkerfeen og den polske balletdanser, Marcin Kupiñski, der spiller hendes kavaler.
Du kan se hele forestillingen sammen med din familie og for alvor komme i julestemning. Den kan streames gratis
her på KGL Xtra resten af året.
Udover Det Kongelige Teater har også Teater Fantast benyttet sig af et alternativt format. I samarbejde med CPHLive livestreamede de forestillingen ‘Lille Frø’ fra teater Zeppelin helt gratis i marts.
Derfor er Nøddeknækkeren en så vigtig ballet
Nøddeknækkeren står mange mennesker særligt nært. Det skyldes først og fremmest, at det er en tradition, der er gået i arv fra generation til generation. Det er ren teatermagi, der fascinerer selv dem, som aldrig har set ballet før.
Derudover har Nøddeknækkeren en historie, som er let at følge med i. Der er noget for alle i ballettens fortælleunivers, som er stærkt præget af arketypiske roller. Den lille dreng, de små piger, familien, juleaften, drømme, det onde og det gode. Alle kan relatere sig til universet. Så overordnet set er det virkelig den perfekte forestilling.
Den tyske forfatter E.T.A. Hoffmann skrev i 1816 eventyret om den mystiske nøddeknækker. Efterfølgende er fortællingen blevet fortolket og genfortalt indenfor diverse kunstarter.
I 1892 komponerede Tjajkovskij den ikoniske musik til balletten. Tjajkovskijs musik har i dag en vigtig plads i balletten og i musikhistorien, ene og alene på grund af de fantastiske gode og historiefortællende melodier.
Den første forestilling havde premiere i 1892 i St. Petersborg i Rusland, men dengang blev den modtaget med stor kritik af anmelderne. De mente blandt andet, at man ikke på nogen måde kunne kalde Nøddeknækkeren en ballet.
Ikke desto mindre fik Nøddeknækkeren sneget sig ud over de russiske grænser. I 1934 havde balletten premiere i England. Ti år senere fik den også vundet indpas på San Fransisco Ballet i USA. Det var først i 1954, at balletten blev sat op hos New York City Ballet. Herfra begyndte den at få den internationale succes, som den har nået i dag.
Nøddeknækkeren i nye fortolkninger vækker også julen til live
Nøddeknækkeren er dog ikke kun begrænset til balletscenen. Gennem tiden er der skabt diverse nyfortolkninger af fortællingen til både film og teater.
Blandt andet har Disney formidlet deres fortolkning af den legendariske fortælling i fantasy-eventyrfilmen Nøddeknækkeren og de fire kongeriger fra 2018. Her stjerner blandt andet de britiske skuespillerinder Keira Knightley og Helen Mirren, den amerikanske teater- og filmskuespiller Morgan Freeman og den amerikanske balletdanserinde Misty Copeland.
Senest har New York City Ballet, udover livestreamingen af Nøddeknækkeren, kreeret en eksklusiv kortfilm i sammenarbejde med det amerikansk-britiske kunstneriske auktionshus Sotheby's. Kortfilmen blev skabt specielt til at blive filmet i Sotheby’s gallerier og til at åbne auktionshusets
The Festival of Wonder, hvor en række luksusobjekter præsenteres til auktion online.
Kortfilmen er koreograferet af New York City Balletdanseren Peter Walker. De to dansere i filmen - NYCB-solist, Sebastian Villarini-Velez og Corps de Ballet-medlem, Indien Bradley - blev stylet i glitrende smykker og ure fra Sotheby's auktioner fra de kommende auktioner.
Musikken er naturligvis den originale, der blev komponeret af Pjotr Ilítj Tjajkovskij. Peter Walker valgte dog at lave en moderne fortolkning af nogle af de originale stykker for netop at bringe juleklassikeren i en ny retning. Inspireret af den nyfortolkede musik skabte han sine egne nye bevægelser, hvilket han sammensatte i en koreografi. Det er derved ikke den kendte ballet, der præsenteres i kortfilmen.
Efter et unægteligt vanskeligt år er det en glæde at se de to dansere springe og sno sig ind i det nye år. Kortfilmen havde premiere den 4. december på tværs af Sothebys digitale platforme.
Du kan se den nedenunder her.
https://www.youtube.com/watch?v=ZgAKdXfqlVk&t=295s&ab_channel=Sotheby%27s
Læs også om fransk Orkester der spiller virtuel symfoni hjemme fra stuen.