Hvordan skal man som rejsende holde sig ajour, når rejserestriktioner konstant ændres i verdens lande i overensstemmelse med de aktuelle COVID-19-smittetal? I denne artikel får du nogle af de bedste ressourcer og ting, du skal overveje, når du planlægger din næste rejse.
Nyttige værktøjer
Et meget nyttigt værktøj er
International Air Transport Associations (IATA) interaktive kort, der giver et overblik over de nuværende indgangskriterier for hvert land i verden.
Du kan på kortet se alle lande i en farvekode, som hviler på deres nuværende rejserestriktioner og de sorteres ud fra fire kategorier; Meget restriktive, delvis restriktive, ikke begrænsede og under gennemgang.
På kortet kan du klikke på de enkelte lande, og finde information og aktuelle grænseregler, herunder om det er påkrævet at gå i karantæne ved ankomst, eller om der kræves dokumentation og / eller testning ved ankomst.
Linket til IATAs rejsekort finder du her:
Interactive Coronavirus (Covid-19) Travel Regulations Map.
Efter et par timer online begynder du forhåbentlig at blive bedre informeret og måske endda have en liste over potentielle destinationer, som du kan rejse til. For eksempel er Tyrkiet og Italien for tiden en god destination, hvis du drømmer om solskin her i den sene sæson.
Planlæg korte ture
Så hvad skal du stille op med disse oplysninger? Nøgleordet her er kort og godt " kort". Kort planlægning, rejs med en kort distance, book korte reservationer, ja lad din rejse være kort.
En kort planlægning er en nødvendighed, da rejserestriktionerne kan ændre sig for dag til dag. og det er, hvad hele rejsebranchen forventer resten af året.
Korte flyvninger er den enkle virkelighed af, hvad der i øjeblikket er muligt. Da store dele af Asien, Sydamerika og Afrika tilbyder udfordrende eller uoverkommelige indgangsprocesser for ikke-statsborgere, så ligger der en frustrerende planlægning forude for et sådan langdistanceeventyr.
Dette eliminerer i midlertidigt ikke opdagelsesrejser helt fra menuen.
Island er et eksempel på en fabelagtig destination, der både tilbyder autentiske og aktive udendørsaktiviteter. Du skal dog være opmærksom på, at du skal tage en COVID-19-test ved ankomst, hvis du flyver derfra inden for Europa. Danskere der rejser til Island, er desuden pålagt 5 dages hjemmekarantæne.
Følge Udenrigsministeriets rejsevejledninger
Du bør også holde dig opdateret med
Udenrigsministeriets ugentlige rejsevejledninger for lande inden for EU/Schengen og UK på baggrund af de seneste smittetal fra
Statens Serum Institut. Her får du en liste over lande, hvortil det frarådes at rejse til, og over de lande, der kategoriseres som åbne. Udenrigsministeriet lemper løbende rejsevejledningerne for de lande, som opfylder kriterierne i den nye model for lande i EU, Schengen og Storbritannien.
Hvis et land, såsom Island, har mange indrejserestriktioner og karantæneregler over for danske rejsende, så vil Udenrigsministeriet fraråde ikke nødvendige rejser dertil, også selvom landet er åbent.
Du kan finde information om, hvilke lande, der på nuværende tidspunkt overholder kriterierne vedr. COVID-19-smitte
her.
Læs også om skal alle rejsende blive hjemme i 14 dage? Ny undersøgelse sigter mod at finde ud af det.