Flymaden, der serveres på flyrejser, har ændret sig meget siden luftfartens tidlige dage.
Gennem årene har spisemuligheder på fly gennemgået en række transformationer. Siden det første måltid blev serveret på en Handley-Page- flyvning fra London til Paris i 1919. Flymad har ændret sig utallige gange gennem tiden, lige fra gourmetmåltider til færdigpakket mad og endda fastfoodmåltider.
Eftersom teknologien og vores fødevarekrav er steget, er flyselskaberne blevet mere avancerede i deres bestræbelser for at sikre, at de rejsendes behov bliver opfyldt.
Her er et kig på, hvor langt vi er kommet siden begyndelsen af 1900'erne.
Alt blev vejet i 1920’erne
Lad os starte med et flashback til d. 11. oktober 1919. Netop denne dag serverede flyselskabet Handley Page Transports verdens første flymåltid. Flymaden bestod af færdigpakkede madkasser med sandwich, frugt og chokolade, der kostede tre shilling hver.
I løbet af 1920'erne var der stort fokus på den vægt, du kunne have med ombord. Passagererne blev ligefrem ofte vejet inden ombordstigning.
Flyets motorer var også svage på dette tidspunkt og skulle bruge al deres kraft til at sikre fremdriften af flyet. Det betød, at der ikke var så meget ekstra energi fra motoren til andre kilder, såsom varme. Derfor var kold mad normen.
Madmulighederne bestod derfor typisk af kold stegt kylling, frugtsalater og sandwicher, serveret i kurve.
Europæiske flyselskaber var mere overdådige med deres menuer på dette tidspunkt. De kunne finde på at servere hummersalater, nicoise salater, is, oste med frugt og champagne.
Ombord hos flyselskaber såsom Qantas Empire Airways (forgængeren til Qantas) og Imperial Airways (forgængeren til British Airways) spiste passagerne hummer og sorbet, oksetunge, stegt kylling og ferskner med Melba-sauce.
Da dette også var et årti, hvor folk sjældent fløj, så lagde de ikke mærke til, at maden var den samme hver gang. Flyselskaberne ændrede sjældent menuerne.
Flyene fik køkkener i 1930’erne
Dette koncept ændrede sig i 1928, hvor Lufthansa serverede de første varme måltider for sine passagerer, der rejste mellem Berlin og Paris. Flyet havde dog ikke køkken. Måltiderne blev fyldt på flyet i isolerede beholdere. Det var først i løbet af 1930’erne, eller nærmere i 1936, at United Airlines installerede køkkener ombord på deres fly, så de kunne give deres passagerer varme måltider tilberedt under deres flyrejse. Andre flyselskaber fulgte hurtigt efter, og installerede køkkener ombord. Denne forandring åbnede op for helt nye muligheder for flymaden.
Fint skulle det være op igennem 1950’erne
I 1950'erne blev det betragtet som en luksus at flyve med fly, og som resultat blev det populært blandt de højere klasser også at spise ombord. Der var det bedste kun godt nok, og dug, porcelæn og sølvtøj måtte bestemt ikke mangle til spisning på flyet.
I 1960'erne udvidede dette koncept sig yderligere. Maden der blev serveret, var af høj kvalitet. British Airways serverede endda luksusvarer såsom champagne, kaviar og foie gras.
Kvantitet frem for kvalitet i 1970’erne
Kort tid efter, da flyrejser blev en mere populær transportform for masserne i 1970’erne, blev billetprisen af højere prioritet end kvaliteten af flymaden. Skønt nogle europæiske flyvninger fortsatte med stolt at servere udsøgte måltider i luften, besluttede mange flyselskaber sig for, at det var mere økonomisk forsvarligt at reducere kvaliteten af den mad, de servererede i luften, for derved at kunne generere billigere billetpriser. Hvis man var heldig, fik man en gratis pose peanuts.
Men i 1973 ansatte det franske flyselskab Union de Transports Aériens kokken Raymond Oliver til at opløfte flymaden ombord. Han foreslog dem at servere salt og krydret mad, der kunne bevare smagen i flyets højder. Det viser sig, at smagsløg i 10.000 kilometers højde ikke fungerer som på landjord.
Vidste du, at dine grundsmage svækkes på din flyrejse, særligt salt og sødt? De sensoriske indtryk du opfanger over skyerne påvirkes af det meget usædvanlige miljø, du befinder dig i under flyrejsen. Det varierende lufttryk, den tørre og tynde luft og ikke mindst den konstante støj fra flyets motorer. Disse sensoriske forstyrrelser svækker smagen af flymaden. Der er god en grundsmag, som forbedres oppe i flyet, nemlig grundsmagen Umami.
Umami-smagen kommer fra glutaminsyre, der bl.a. findes naturligt i ost, kød, supper og andre proteinholdige madvarer. Særligt modne tomater indeholder mange elementer af umami-smagen. Derfor kan du med fordel bestille en Bloody Mary næste gang stewardessen kommer forbi!
I 1980’erne fik de heldige gratis snacks
I 1985 blev Ryanair grundlagt. I dag er det verdens syvende største flyselskab med en flåde på mere end 300 fly. Folk har dog altid kritiseret Ryanair på grund af priserne på snacks under flyvningen. Hvis du flyver et Ryanair-fly i dag, betaler du 48 kroner for en panini med oste og tomat og 26 kroner for en kop te.
I 1987 besluttede Robert Crandall, administrerende direktør for American Airlines, at fjerne en oliven fra hver salat, der blev serveret til førsteklasses passagerer for at reducere omkostningerne. Tro det eller ej, American Airlines sparede angiveligt
253.138,00 kroner om året ved at fjerne den lille oliven.
Flyselskaberne konkurrerer om den bedste flymad efter århundredeskiftet
I 2001 blev hjemmesiden
airlinemeals.net lanceret, så passagerer kunne diskutere flymad fra flyselskaberne og sende billeder af deres måltider under flyvning. Dette gjorde det let at se og sammenligne de forskellige måltider, der serveres i hos forskellige flyselskaber og i forskellige klasser. Ja, ved århundredskiftet blev kvaliteten af flymaden fra flyselskaber en vigtig brik igen for kunderne, når de skulle beslutte hvilket flyselskab, de ville flyve med!
Britiske Skytrax overvåger gennem sine mange millioner brugere kvaliteten af flyselskabernes flymad, og de laver årligt en top-liste over verdens bedste flymad. Det har skabt endnu større konkurrence hos flyselskaberne i at servere den bedste mad ombord. Michelin-mad ombord på fly er et helt nyt koncept, som flere flyselskaber eksperimenterer med, herunder Singapore Airlines og Air France.
I dag er flymaden blevet mere avanceret, hvilket giver passagererne mulighed for at få indsigt i, hvad de vil få serveret inden ombordstigning. Nogle flyselskaber lader endda sine passagerer vælge deres måltid, når de booker deres flybillet. Vi er kommet langt fra de færdigpakkede flymåltider, og selvom flymaden hos flyselskaberne ikke altid har det bedste ry, så vil de blive ved med at ændre og forbedre sig.
Læs også din smagssans manipuleres i flyveren.