I 2019 blev overturisme et centralt emne, da byer rundt om i verden, særligt i højsæsonerne, oplevede at balancen tippede.
Storbyer såsom Rom, Venedig og Amsterdam indførte dristige nye metoder til at tackle overturismen og mindske generne for de lokale. Nye regler blev indført for at kanalisere og distribuere besøgende, bremse dårlig opførsel og give populære steder noget fred.
Da disse storbyer stadig er i gang med at finde ud af, hvordan man dyrker en bæredygtig turistindustri i de kommende år og undgår overturisme, kan vi forvente at se flere ændringer. I denne artikel ser vi tilbage på, hvordan 2019 ændrede måden, hvorpå vi interagerer med nogle af de mest populære rejsedestinationer.
Italien
Steder som Venedig (overtourismens plakatby), Rom, Firenze, Milano og Sardinien har rapporteret en stigning i turistrelateret misforhold i de senere år og reageret med en bølge af forbud, der skulle tilskynde besøgende til at opføre sig på en mere respektfuld måde.
Rom modtager cirka 20 millioner turister årligt. Byen overvejer derfor også strategier for at forbedre trafik og sikkerhed. I december sidste måned meddelte de desuden deres plan om at begrænse adgangen til det kendte springvand Trevi-fontænen.
Amsterdam, Holland
I maj 2019 meddelte den nederlandske turistbestyrelse, at de ville stoppe aktivt med at promovere hovedstaden som turistmål og i stedet koncentrere sig om at omfordele de besøgende til mindre kendte dele af landet. Amsterdam introducerede nye tiltag for at håndtere de mange turister, blandt andet et forbud mod turgrupper i Red Light-kvarteret og et forbud mod ølcykler. De fjernede desuden også ”I Love Amsterdam” – skiltet foran Rijks museet, efter at det blev anslået, at der blev taget 6000 selfies foran skiltet hver dag.
Politiet fik udstedt mobilkortlæsere, der gjorde det muligt for dem at pålægge bøder på stedet til enhver, der brød loven. Offentlig vandladning, uorden og svineri medfører bøder på 1000 danske kr., mens det at drikke alkohol på gaderne medfører en både på 700 kr.
Flere ændringer venter på sigt. Fra 1. januar 2020 øger byen sin turistskat for enhver besøgende, der overnatter i Amsterdam, uanset om de bor på et hotel, gæstehus eller lejer Airbnb. Den hollandske hovedstad har en befolkning på ca. 850.000 mennesker og modtog 19 millioner turister sidste år. Dette antal forventes at stige til 29 millioner inden 2025.
Paris, Frankrig
I 2019 annoncerede Paris’ embedsmænd en intention om at forbyde turistbusser i byens centrum og opfordrede besøgende til at anvende mere "miljøvenlige" muligheder såsom cykler, offentlig transport eller gå. Emmanuel Grégoire, Paris' viceborgmester, udtrykte, at disse tiltag er et forsøg på at begrænse masseturismen. Han anfører at parisere er bekymrede over tilstrømningen af køretøjer, som medfører gener i form af støj, overbelastning af vejnet og forurening.
Paris er en af de mest besøgte byer i verden og modtog 50 millioner besøgende sidste år, mens Frankrig er det mest besøgte land i verden med 87 millioner besøgende i 2018.
Brugge, Belgien
Overturisme har endnu ikke nået Belgiens anden store by endnu, og myndighederne agter at holde det på den måde. Besøgstallet er dog stigende på en sådan måde, at den lille by knapt nok følge med. I 2018 modtog Brugge omkring 8,3 millioner turister, en stigning på næsten 900.000 i forhold til det foregående år. De fleste af de besøgende var dagsturister fra krydstogtskibe. For at komme problemet til livs introducerede Brugge en politik på krydstogtskibe, således at man i 2019 reducerede det maksimale antal skibe der måtte lægge til kajs fra 5 til 2 skibe ad gangen. Krydstogtskibe opfordres nu til at lægge til kaj i hverdage snarere end i weekender for at undgå overturisme.
Disney Parks, USA
Med etableringen af Star Wars-tema i Disneyland Californien og Walt Disney World Florida blev der indført nye regler for at håndtere mængden af besøgende. Rygning blev forbudt i de fleste områder, og i stedet blev besøgende dirigeret til udpegede rygearealer. Desuden blev klapvogne større end 78 centimeter forbudt. Små ændringer, men arrangørerne håber, at de vil gøre oplevelsen mere behagelig for gæsterne.