I løbet af de sidste par måneder har vi lært at leve i en lukket verden uden rejser. Men i takt med at mange lande forsigtigt genåbner sine grænser, og dagligdagene i verdens samfund igen nærmere sig det ’normale’, så gør flyselskaberne alt for at få booket sine pladser til den kommende sommerperiode.
Men under lockdown har vi hver især haft tid til at reflektere over de privilegier, vi engang tog for givet, og spekulerer over, om det måske er tid til at ændre nogle ting? Denne artikel undersøger de aspekter i vores liv, som coronavirus-lockdown har lært os, og hvordan de kan ændre vores rejsevaner til det bedre.
At være tilfreds med et sted
Det er få mennesker, der har været okay med nedlukningen af verden, uklarheden, og som faktisk har følt sig tilfreds med reduktionen af verden til firkantede optagelser i deres stue. Men som ugerne er krydset af, har vi alle været nødt til at finde en måde at acceptere, at vores liv kun foregår på ét sted. Men hvad bliver der så af den tempofyldte storbyrejse og de episke udflugter til berømte steder? Eftertiden af Corona-udbruddet vil formentlig få folk til at stoppe op, og flytte fokus fra de mere populære steder til mindre turistpakket steder. Derudover vil mange måske ikke have behov for at opleve mere end en destination.
Måske betyder corona-lockdownet, at vi er mere villige til at fordybe os i en særskilt destination med en nyfunden evne til at opdage og værdsætte mindre detaljer og egenskaber ved det sted, vi ellers har kørt forbi på vej til næste stop. Det er værd at overveje, hvordan det kan påvirke den verdensomspændende plage af overtourisme. Hvis rejsende har lært at værdsætte, hvor de er, vil de helt sikkert være mindre tilbøjelige til at strømme til berømte steder og populære skønhedspletter. Vores rejseplaner kan godt blive mindre fastklumpede, og de mentale og spirituelle fordele ved en ny destination kan opveje behovet for 'must-see'-destinationer.
At bremse op
Lockdown har lært os, hvad det vil sige at bremse op, tage hver dag, som den kommer, og pludselig have masser af fritid. Betyder det, at vi vil opfatte rejser som mere hektiske? Måske. Men en ting er sikkert, rejser, som vi kender dem, vil opleve et dramatisk skift. De fleste vil tage sig længere tid til at planlægge deres næste rejse. De spontane weekendophold og den afslappede holdning til hurtige getaways, vil få en helt ny betydning.
Efter vi har været vant til langt mindre varierede tidsplaner og uendelig tid på sofaen, så er det usandsynligt, at vi vil vende tilbage med det samme og fylde vores liv med mere seriøse rejser. I stedet vil vi måske have et ønske om at opleve steder tættere på vores hjem.
At værdsætte rejser mere
Evnen til at rejse er unægtelig et privilegium. Selvom rejser er en fuld integreret del af vores liv, og det er lige så normalt at hoppe på et fly, tog eller bus, som det er at købe mælk i supermarkedet, så er det faktisk et privilegium vores forfædre slet ikke havde. Nu, hvor vi er blevet tvunget til at leve uden denne mulighed, og med vores forudplanlagte eventyr brutalt revet fra os, så begynder vi måske at værdsætte rejser for, hvad de virkelig er – nemlig en gave. Måske begynder vi nu at værdsætte hver tur, uanset om det kun er en kort biltur eller en langdistanceflyvning. Det er en mulighed, som vi er heldige at have, snarere end noget, vi fortjener.
Dette kan resultere i, at vi planlægger mindre ture og lægger mere mening i hver enkelt. Vi tænker måske længere og mere intenst over, hvor vi skal hen, og hvorfor. Vi lærer måske at værdsætte oplevelser og vende os væk fra vores tidligere vaner til fordel for at besøge steder, der har reel betydning for os. At være i stand til at gøre noget, vi elsker mindre, resulterer altid i, at vi værdsætter det mere. Og det kan kun være en god ting.
At indse hvad vi har gjort med Jorden
Større byer rundt om i verden rapporterer om rekordlav luftforurening. Langt de fleste flyselskaber har reduceret deres rejseplaner kraftigt eller helt grundlæggende deres flåder. Livet på Jorden, hvad end vi snakker om plantelivet eller dyrelivet, begynder langsomt at trives på destinationer, som de ellers tidligere havde forladt. Selv den mest idealistiske klimaaktivist har aldrig vovet at drømme om, at vores voldsomme menneskelige forbrug en dag ville stoppe med en så bemærkelsesværdig virkning.
Den mest positive ændring under corona-lockdown er muligvis det forandrede perspektiv, vi har fået på rejser. Hvordan det vil manifestere sig, er svært at sige. Måske vil vi begynde at søge mere bæredygtige måder at rejse på, tage færre flyvninger og krydstogter, betale for kulstofudligning, når vi beslutter os for at rejse langt. Vi vil potentielt også se på, hvordan vi bedst kan have en positiv indflydelse på de destinationer, vi besøger. Med mange globale økonomier, der er ødelagt grundet reduktionen i turisme, kan vi tage os mere tid til at beslutte, hvor vi bedst investerer vores penge. På den måde kan vi sikre, at de går til de mennesker, der har mest brug for dem.
Læs også om marts der var vidne til historisk tilbagegang i lufttrafikken.
At holde kontakt med kære, når man er fra hinanden
Familier rundt om i verden er blevet revet væk fra hinanden som følge af corona-restriktionernes strenge krav om karantæne og isolering. I flere måneder har mange kun kunne holde kontakt med sine nærmeste via teknologien, idet de skulle undgå den sædvanlige fysiske interaktion, der tidligere var en del af vores daglige liv. Har denne langsigtede adskillelse indflydelse på vores rejsevaner?
Det er et spørgsmål, som varierer fra person til person. Nogle vil måske aldrig undvære de fælles virkelige oplevelser igen, hvilket vil skabe en stigning i rejser med venner og / eller familiemedlemmer. Andre kan dog se nedlukningen som et klart bevis på, at et liv alene er givende og en solorejser, slet ikke er så tosset.
At udforske vores naturlige omgivelser
Når vores frihed er begrænset til et område, så åbner omgivelserne op på en helt ny måde. I det daglige rotteræs er det sjældent, der er tid til at se op, men med et nyt perspektiv er dine egne omgivelser som et nyt land. Instagram og Twitter er under lockdown blevet fyldt med grønne billeder taget af mennesker, der genoplever deres hjembys naturlige skønhed. Steder der altid har eksisteret, men som de aldrig har taget tid til at finde.
Måske bliver vores rejser mere naturfokuserede nu. Vi begynder muligvis at indlemme mere træning og udendørs aktivitet i vores ferieregimer, efter at have opdaget, at en familiegåtur faktisk kan være sjov. De bedste eventyr findes ofte lige rundt om hjørnet.
Læs også om hvordan Beethovens 250-års fødselsdag fejres i Bonn.