Fra tirsdag d.1. februar ændres rejserestriktioner for alle EU-borgere og -indbyggere. Det bliver derved nemmere at rejse i Europa med et gyldigt coronapas.
Tirsdag indvilligede EU i en "koordineret tilgang til at fremme sikker fri bevægelighed" på tværs af Europa ved at ophæve restriktioner for personer med et gyldigt EU digitalt COVID-certifikat.
Det betyder, at EU-borgere med et gyldigt COVID-certifikat (coronapas), dvs. bevis for vaccination eller en nylig negativ coronatest, ikke står over for restriktioner såsom karantæne eller testkrav ved ankomst til en anden EU-destination.
Yderligere testkrav kan forekomme for personer, der ikke er vaccinerede, eller som ikke har fået 3. stik efter gyldighedsperioden på ni måneder.
"Denne anbefaling kommer som følge af den betydelige stigning af vaccinerede personer og den hurtige udrulning af EU’s digitale COVID-certifikat og erstatter den tidligere eksisterende anbefaling," hedder det i en pressemeddelelse fra Det Europæiske Råd.
De seneste store ændringer omfatter:
- EU har anbefalet, at fra 1. februar vil alle, der rejser inden for Europa, kun have brug for et grundlæggende COVID- certifikat, som kan gives efter vaccination, restitution eller en nylig negativ Covid-test. Dermed fjernes behovet for selvisolering. Dog har ikke alle lande meddelt, at de vil vedtage denne regel, så tjek din rejsedestination.
- Mundbind er ikke længere obligatoriske i Storbritannien.
- Rejsende til Holland med en boostervaccine skal ikke længere i karantæne fra den 2. februar
- Danmark ophæver alle indenrigsrejserestriktioner fra 1. februar
- Schweiz og Østrig har lempet rejserestriktioner for britiske rejsende.
- Sverige har droppet kravet om bevis for negativ test ved indrejse i landet
- Cypern kræver nu PCR-tests før afgang fra alle rejsende.
- Italien kræver, at alle rejsende fremviser en negativ PCR-test ved ankomsten.
Reglerne ændres hurtigt, så tjek venligst officielle råd fra regeringen, før du rejser.
Fokus på en personbaseret tilgang
Clément Beaune, Frankrigs europaminister, udtalte, at idéen er at anvende en personbaseret tilgang frem for at fokusere på det pågældende land, de kommer fra.
Det vil sige, at personer, der har et gyldigt digitalt EU-covidcertifikat, i princippet ikke skal underlægges yderligere restriktioner såsom test eller karantæne, uanset hvor i EU de rejser fra. Personer uden et sådant certifikat vil kunne blive mødt med krav om at lade sig teste inden eller efter ankomsten.
"Det er sådan, at vi er meget mere fokuserede på den individuelle situation - vaccinerede eller uvaccinerede - snarere end på den epidemiologiske situation i landet i EU. Det er vigtigt at have flere restriktioner for mennesker, der er uvaccinerede, sagde Beaune til journalister d.25 til et pressemøde.
Derudover forkorter EU den 1. februar gyldigheden af vaccinestatus i COVID-certifikaterne til ni måneder (højst) siden en persons sidste vaccination.
Her er en oversigt over de seneste regelændringer.
Hvad er et aktivt EU digitalt COVID-certifikat?
EU's digitale COVID-certifikat giver EU-borgere og -beboere mulighed for nemt at dokumentere deres vaccinationsstatus i forbindelse med en rejse inden for EU under pandemien.
Ifølge rådet for Den Europæiske Union bør "rejsende, der er i besiddelse af et gyldigt COVID-certifikat, ikke være underlagt yderligere restriktioner for fri bevægelighed".
Du skal for at holde dit coronapas aktivt vaccineres hver niende måned. Det er ni måneder efter dit andet stik af en mRna-vaccine (Pfizer, Moderna eller AstraZecenca) eller ni måneder efter en Johnson & Johnson-vaccine.
Har du ikke fået boosterstikket, skal du derimod påvise en negativ PCR-test inden for 72 timer efter afrejsen eller en negativ antigentest inden for 24 timer.
Du kan også holde dit coronapas aktivt med en helbredsattest, forudsat at der ikke er gået mere end 180 dage siden det sidste positive resultat.
Hvorfor er der en ni måneders frist på de nuværende coronapas?
Den 21. december vedtog Europa-Kommissionen regler for EU's digitale covidcertifikat, som angiver en bindende gyldighedsperiode på 9 måneder (nøjagtigt 270 dage) for vaccinationscertifikater udstedt efter den første 2-dosisvaccination eller den første 1-dosisvaccination (hvis det drejer sig om Johnson & Johnsons vaccine) i forbindelse med rejser inden for EU.
Efter seks måneder vil coronapasset være gyldigt yderligere tre måneder for at sikre, at de nationale vaccinationsindsatser kan justeres, og borgerne kan få adgang til boostervaccination. Det udtalte
EU-Kommissionen i sidste måned.
Læs også om Europas flyselskaber flyver igen, men ikke som før pandemien.
Hvad med børn?
Børn under 12 år er generelt fritaget for de gældende regler om COVID-certifikat, og de behøver derfor ikke dokumentere et gyldigt coronapas for at rejse uden restriktioner i henhold til EU-retningslinjer.
Læs også om hvornår kan børn flyve alene og hvem er ansvarlig?
Vil alle EU-lande følge de samme regler?
Da certifikaterne blev indført i juni sidste år, var det op til medlemslandene at beslutte, hvor længe de ville acceptere vaccinationscertifikaterne til rejser, men den nye regel om gyldighed formodes at være bindende for alle 27 EU-medlemslande efter tilstrækkelig opbakning til det.
Men Frankrig gør tingene på sin egen måde og kræver, at folk får deres boosterstik inden for syv måneder efter deres sidste dosis (eller to måneder i tilfælde af Johnson & Johnson-vaccinen). Fra den 15. februar reduceres den tidsramme til fire måneder.
Malta går også et skridt yderligere ved at kræve, at folk modtager deres boosterstik inden for tre måneder efter deres sidste vaccination.
Skal jeg bruge et nyt EU COVID-certifikat til rejser?
Reglerne træder i kraft den 1. februar 2022, og mange lande er allerede begyndt at udstede nye certifikater til borgere, som inkluderer deres boostervaccination-oplysninger.
De, der ikke har modtaget en boostervaccination, men som har fået deres sidste stik inden for de seneste ni måneder, vil stadig få lov til at bruge deres nuværende coronapas til rejser.
De, der ikke er vaccinerede, kan fortsætte med at rejse ved at dokumentere en negativ COVID-19-test.
Er det nye COVID-certifikat påkrævet for at komme ind på offentlige steder?
Ud over at give folk mulighed for at fremvise deres vaccinationsstatus til rejser kræver mange medlemslande coronapas af folk for at få adgang til restauranter, fitnesscentre og mange andre offentlige steder i hele Europa.
De nye regler om gyldigheden af coronapasset påvirker kun, hvordan de bruges til rejser. Det er op til de enkelte lande at beslutte, om de ønsker, at folk skal være ajourført med deres boostervaccination, før de får adgang til bestemte offentlige steder.
Nogle lande, såsom Frankrig, har allerede vedtaget, at folk, der er berettiget til et boosterstik, skal modtage det for at validere deres coronapas. Ellers har de ikke adgang til restauranter, caféer, museer og offentlig transport uden en negativ coronatest.
"De nye regler om gyldighedsperiode for EU’s digitale COVID-certifikat gælder for rejseformål. Når der indføres forskellige regler for brug af certifikaterne på nationalt plan, opfordres medlemslandene til at tilpasse dem til disse nye regler for at give sikkerhed for rejsende og reducere forstyrrelser, " har EU-kommissionen sagt.
Har ikke-EU-rejsende brug for boostervaccination for at blive betragtet som fuldt vaccineret til rejser i EU?
De nye regler gælder kun for de europæiske medlemslande, der er tilmeldt EU's digitale COVID-certifikatprogram med henblik på rejser inden for EU. Det er op til hvert land at bestemme deres egne indrejseregler for besøgende uden for kontinentet.
Læs også om coronatest til flyrejsen: alt du behøver at vide.