Det spanske kabinepersonale i det irske lavprisflyselskab, Ryanair, vil frem til januar tage del i en strejke ifølge deres fagforening. Strejken vil sandsynligvis påvirke feriegæster i Spanien allerede i august.
Juni og juli har været præget af strejker i lufthavne, og det samme bliver formentlig tilfælde i august. Nu har fagforeningerne for flyselskabets spanske kabinepersonale, Unión Sindical Obrera (USO) og Sitcpla, opfordret til en strejke, der vil vare fem måneder fra 8. august til 7. januar 2023.
Strejken vil finde sted hver uge, fra mandag til torsdag, og den vil vare 24 timer, ifølge USO.
Under de tidligere strejker i juli blev 11 af de ansatte kabinepersonale fyret. USO og Sitclpa kræver blandt andet, at disse straks bliver genansat.
De opfordrer også til at afslutte disciplinærsagen mod næsten 100 arbejdere, der deltog i strejkerne.
"De bruger dette som en måde at intimidere arbejdsstyrken på. Det er deres måde at advare de ansatte om at være forsigtige med at gå i strejke," siger en af fagforeningens talskvinder.
Trods situationen afviser Ryanair at sætte sig ned med fagforeningerne.
"Der har endnu ikke været nogen form for samarbejde fra deres side," fortæller USO.
Der har indtil videre været 18 dages strejke i år, hvilket har ført til omkring 310 aflysninger og næsten 3.500 forsinkelser på 10 af Ryanairs baser i Spanien.
"Selv med alle forhindringerne har der været mellem 35 pct. og 40 pct. af strejkeopfølgningen".
Hvad er fagforeningernes krav?
Seneste strejker fra de mindre fagforeninger, USO og Sitclpa, er dårligt blevet støttet og har haft minimal - om nogen - effekt på Ryanairs flyvninger.
Det, USO og Sitclpa efterspørger, er anvendelsen af
spansk arbejdslovgivning om hvilepauser og implementering af de 14 helligdage, som spanske arbejdere har ret til i stedet for de ni, som selskabet tilbyder.
For nogle måneder siden forlod Ryanair forhandlinger med USO og Sitcpla for at nå til enighed med den største spanske fagforening CC OO om blandt andet løn, vagtplaner og godtgørelser til dets spanske kabinepersonale. Kun arbejdere tilknyttet CC OO kan drage fordel af betingelserne i aftalen, noget som USO ikke mener, er acceptabelt. Det var det, der førte til strejken.
USO og Sitclpa opfordrer også til ophør med underleverandører gennem vikarbureauer som Workforce og Crewlink under irsk lovgivning.
Derudover kræver de en lønstigning for at bringe deres løn tilbage til niveauet før pandemien. COVID medførte en betydelig lønnedgang for arbejdsstyrken på grund af den stilstand, som alle flyselskaber oplevede. Fagforeningerne påpeger, at medarbejdernes løn ikke er blevet sat op igen.
De hævder også, at de kun bliver betalt for fløjne timer. Fagforeningerne ønsker, at deres grundløn mindst skal være den tværprofessionelle mindsteløn.
Ryanair driver over 3.000 daglige flyvninger - næsten 100.000 om måneden. Mindre end 1 procent af disse flyvninger er blevet påvirket af forstyrrelser af det spanske kabinepersonale.
På berørte flyvninger vil kabinepersonalet stadig udføre sikkerhedsbriefingen, men de vil ikke udføre ekstra opgaver såsom servering af mad og drikke.
Hvilke lufthavne er berørt?
Strejken vil primært påvirke Ryanairs baser i Spanien, som omfatter Barcelona, Malaga, Alicante, Sevilla og Palma de Mallorca.
Nationale og internationale flyvninger vil sandsynligvis også blive påvirket, hvis strejken varer ved i de planlagte fem måneder.
Barcelona El Prat lufthavn har hidtil været den mest berørte lufthavn med flest forsinkelser og aflysninger.
Læs også om forsinket eller aflyst fly? Sådan får du dine penge tilbage.