Forhandlingerne mellem SAS og SPF fortsatte til midnat natten til lørdag. De er nu endnu engang udskudt til mandag middag i håb om at afværge strejke.
Det skandinaviske flyselskab SAS og det svenske pilotforbund Swedish Air Line Pilots Association (SPF) har forhandlet i ugevis, med den seneste frist forlænget til kl. 11 lørdag morgen.
Nu er lønforhandlingerne igen udskudt til mandag middag.
SAS' forhandlingsleder Marianne Hernæs sagde kort efter midnat natten til lørdag til
det norske dagblad Dagens Næringsliv, at parterne ikke var tæt på enighed.
- Vi sidder fortsat langt fra hinanden, men vi må give hinanden lidt mere tid. Det er virkelig vigtigt for selskabet, men det er allermest vigtigt for kunderne, og det er det, vi tænker på nu, sagde hun.
Den 9. juni indgav pilotforbundene i Sverige, Norge og Danmark deres varsel om at strejke den 29. juni, hvorefter strejken blev udsat til 1. juli, derefter igen til 2. juli og nu til mandag den 4. juli.
Hvis forhandlingerne ikke lykkes, kan cirka 1000 piloter gå i strejke.
SAS-ledelsen og SPF har i flere uger været i intensive forhandlinger om en ny overenskomst.
Det svenske pilotforbund mener, at SAS omgår retten til genansættelse ved at bruge personale fra to datterselskaber som vikarer.
Omkring 560 piloter, der blev afskediget under pandemien, er ikke blevet genansat.
Efter at forhandlingerne fortsatte i nat, er situationen fortsat uklar, men den skrider frem, ifølge forhandlingslederen.
"Vi beklager den situation, vi står i, men vi prøver faktisk alt, hvad vi kan," siger Marianne Hernæs.
Læs også om er din flyrejse med SAS aflyst grundet strejke? Her er dine rettigheder.
Strejken kan ramme 30.000 passagerer om dagen
Omkring 1000 piloter i Danmark, Sverige og Norge planlægger at strejke, hvis forhandlingerne bryder sammen, ifølge fagforeningerne. SAS har udtalt, at strejken kan ramme omkring 30.000 passagerer hver dag.
Et væsentligt omdrejningspunkt i konflikten mellem piloterne og SAS' ledelse omhandler datterselskaberne SAS Link og SAS Connect.
Piloterne mener at ledelsen hos SAS forsøger at nedsætte lønnen med de nye selskaber. Ifølge piloterne er det en måde at omgå den gældende overenskomst. De er utilfredse med, at SAS ansætter nye piloter på billigere overenskomster i de to datterselskaber.
SAS er derimod i gang med en omfattende spareplan for at redde selskabet fra en varslende konkurs. Det forsøger de blandt andet ved at skære i omkostningerne til personalet.
Netop disse nedskæringer i lønningerne fik cirka 1000 piloter i starten af juni til at udsende en strejkevarsel organiseret i Dansk Pilotforening under Dansk Metal.
I første omgang var strejken varslet fra midnat mellem 28. og 29. juni, hvis ikke en aftale blev skabt. Men den frist er blevet udskudt flere gange og hedder nu mandag middag kl.12.
Læs også om over 1.000 SAS-piloter varsler strejke i slutningen af juni.