Omkring 1.000 piloter hos det skandinaviske flyselskab SAS kan gå i strejke senere på måneden, hvis ikke en overenskomst findes. Det meddelte Dansk Pilotforening, der udsendte varsel om, at strejken kan begynde fra tidligst om 14 dage, nærmere bestemt 24. juni.
Dansk Pilotforening bekræftede torsdag d.9. juni strejkevarslet over for nyhedsbureauet Ritzau. Den danske fagforening er en del af SAS Pilot Group, som repræsenterer SAS piloter i Danmark, Norge og Sverige.
Piloter hos flyselskabet i Sverige og Norge har også udsendt strejkevarsler i tråd med den danske udmelding.
Den overenskomst, som piloternes løn- og arbejdsvilkår fastsættes efter, udløb i april. Piloter arbejder i øjeblikket under vilkårene i den udløbne aftale.
Men overenskomstens udløb betyder også, at det er muligt for piloterne at nedlægge deres arbejde og strejke, uden at det er i strid med reglerne.
En strejke skal dog varsles mindst 14 dage i forvejen, og derfor bliver det tidligst 24. juni 2022, at SAS-piloterne strejker.
Datterselskaber skaber splid
Oprettelsen af to SAS-datterselskaber, SAS Connect og SAS Link, rapporteres at have skabt en hindring i forhandlingerne om en ny overenskomst.
Formand af Dansk Pilotforening, Henrik Thyregod, afviste torsdag, at strejken var varslet sammen med SAS' højsæson i løbet af sommeren. Han bemærkede, at piloter ikke valgte at strejke i påsken, en anden spidsbelastningstid, hvor de også kunne have gjort det.
"Vi har forhandlet i månedsvis uden at kunne blive enige. Vi har strakt os virkelig langt for at hjælpe SAS, og vi har tilbudt virksomheden store besparelser. Men vi kan under ingen omstændigheder gå med til forringelser på mere end 30 procent, som SAS kræver,” sagde Thyregod til Ritzau.
”Vi har brugt syv måneder. I fredags kunne SAS meddele os, at de ikke kunne give os en garanti for, at de ikke ville lave samme trick igen: altså oprette nye selskaber og lave nye overenskomster og tage vores arbejdspladser fra os.”
Flere medarbejdergrupper i SAS har rejst indvendinger mod, at SAS efter coronakrisen i fagforeningernes øjne har genstartet aktiviteten i de nye datterselskaber på bekostning af aktivitet i SAS Scandinavian som før pandemien, hvilket holder SAS aktivitet på et lavere niveau, end det var før pandemien.
I en skriftlig kommentar til Ritzau kritiserede den danske pressechef for SAS Alexandra Lindgren Kaoukji stærkt strejkevarslet.
- Pilotforbundenes varsel er skødesløs og viser en chokerende mangel på forståelse for den kritiske situation, som SAS befinder sig i, skriver hun.
Sveriges regering udtalte tirsdag, at Stockholm ikke vil redde SAS midt i selskabets igangværende gældskamp, og tilføjede, at den svenske stat vil reducere sin ejerandel i flyselskabet.
Strejken kan ramme sommerferien
Strejken står til at ramme 24. juni, dagen før skoleferien. Derfor vil strejken komme til at ramme mange tusinde danskere, som har bestilt flybilletter til sommenferien.
Du har altid krav på at få dine penge tilbage, hvis din flyrejse ikke bliver en realitet. Det gælder, uanset hvor du har købt din flybillet.
Har du købt en pakkerejse gennem et rejsebureau, så er det dem, der er ansvarlige for, at rejsen bliver gennemført.
Derudover har du muligvis krav på kompensation, der afhænger af, hvor langt du skulle have rejst. Det vigtige er, at du anmelder kravet. Det kan du blandt andet gøre her på
flypenge.dk.
Din ret til kompensation afhænger desuden af, om det er SAS' egen skyld, eller om der er tale om en ekstraordinær situation, som SAS ikke er herre over. I sidste tilfælde har du ikke ret til kompensation.
Læs også om er din flyrejse med SAS aflyst grundet strejke? Her er dine rettigheder.