Irish Coffee er en populær cocktail med kaffe, whiskey, brun farin og flødeskum. Men vidste du, at denne populære cocktail første gang blev serveret i en lufthavn for forsinkede canadiske passagerer?
Det kan være vanskeligt at rejse i disse tider. Men med lidt kreativitet kan du stadig flyve jorden rundt ved at udforske forskellige kulturelle madretter og drikke derhjemme sammen med dem, du holder af.
Denne artikel præsenterer dig for en kendt klassisk cocktail, nemlig Irish Coffee, og tager dig med til Shannon i Irland, hvor den stammer fra.
Hvad er Irish Coffee?
Irish Coffee er en afbalanceret blanding af koffein og alkohol, som uden tvivl vil varme dig op indefra og ud. Det er ikke så underligt, at det er en populær cocktail her i det kolde Skandinavien.
Varmen fra kaffen får nemlig alkoholen til at gå hurtigere i blodet. Derfor bør du som hovedregel altid bruge mindre alkohol i varme cocktails, end du ville bruge i kolde.
Irish Coffees oprindelse
Det var helt normalt, at transatlantiske flyvninger blev drevet af store vandflyvere til midten af 1900-tallet. Det var en stormfuld nat om vinteren 1943, da et canadisk vandfly blev tvunget til at lande ved Foynes havn i det sydvestlige Irland nær byen Shannon på grund af det dårlige vejr. Passagerne var kolde, trætte og frustrerede, da de landede efter den lange og udmattende flyrejse.
Til deres store held blev de ved deres ankomst mødt af kokken Joe Sheridan, der arbejdede i en lille restaurant i lufthavnsterminalen. Han kunne straks se på dem, at de havde brug for noget at varme sig på.
Men eftersom den irske fortrukne varme kaffe ikke var populær blandt amerikanere, så tilbød han i stedet de afkølede passagerer kaffe blandet med irsk whisky.
Og sådan blev en tradition til. Historien fortæller, at en stilhed bredte sig blandt passagerne, da alle nød denne lækre sammensætning.
Ifølge historien opstod navnet via følgende samtaleudveksling:
"Hej min ven," sagde en overrasket amerikansk passager, "er det brasiliansk kaffe?"
"Nej," sagde Joe, "det er irsk kaffe."
Den irsk kaffe blev en kæmpe succes og en specialitet i den irske lufthavn. I 1952, efter 2. verdenskrig, blev Irish Coffee introduceret for USA af rejseskribenten Stanton Delaplane. Han blev så så begejstret for drikken i Shannon lufthavn, at han tog hemmeligheden med hjem. Her fik han overtalt Jack Koeppler, en bartender på Buena Vista Hotel i San Francisco, til at genskabe den irske cocktail.
Men eftersom flødeskummen blev ved med at synke, da Koeppler forsøgte at lave den Irish Coffee, så rejste han til Limerick i Irland for at lære at lave den perfekt af skaberen selv Joe Sheridan.
Læs også hvad du bør vide, hvis dit fly er forsinket på grund af dårligt vejr i denne artikel.
Det skal du bruge for at lave en Irish Coffee:
2 spiseskefulde letpisket flødeskum
100 ml stærk varm stempelkaffe
2 tsk brun farin
40 ml Irsk whisky
frisk revet muskatnød (valgfri)
Sådan gør du:
- Trin 1: Start med at brygge en god kaffe. Dette kan du med fordel gøre i en stempelkande. Kaffen må gerne være lidt stærkere end du normalt ville lave den. Dog ikke så stærk, at den bliver bitter.
- Trin 2: Pisk nu flødeskummen forsigtigt med et piskeris. Pas på med at piske den alt for tyk, den skal stadig kunne glide af en ske. Du kan selvfølgelig godt bruge en elpisker, men flødeskummen bliver mere luftig og cremet, når du pisker den i hånden med et piskeris.
- Trin 3: I et separat glas skal du nu komme to teskefulde brun farin i bunden, og derefter hælde kaffen over. Rør rundt indtil sukkeret er opløst i kaffen.
- Trin 4: Kom nu 40 ml Irsk whisky i glasset, og top det med flødeskummen. Husk at lægge flødeskummen forsigtigt oven på, så det ikke blandes med kaffen.
- Trin 5: Drys eventuelt med revet muskatnød på toppen af flødeskummet.
Smagsnoter
Den første slurk af en perfekt Irish Coffee giver en vidunderlig følelse: først koldt, tyk fløde og måske duften af muskatnød, derefter varm, sød kaffe og endelig den milde varme af irsk whisky.
Irish Coffee smager himmelsk, når den nydes på en irsk pub med træpaneler eller på anden hyggelig bar, ideelt set med udsigt over det kolde, regnfulde vejr.
Irsk kaffe er som et magisk trick i et glas, da sukkeret i kaffen gør det muligt at holde flødeskummen på toppen. Undgå at servere det i et lige krus, da flødeskummen opløses for hurtigt.
Den irske skuespiller Alex Levin formidlede sin kærlighed til Irish Coffee ved at sige:
"Kun Irish Coffee giver i et enkelt glas alle de fire essentielle fødevaregrupper: alkohol, koffein, sukker og fedt."
Tip: Mens muskatnød giver en lækker sødmefyldt rund smag til Irish Coffee, så kan du med fordel erstatte det med revet frisk kanel. Ikke alene skaber kanelen smukke aromaer, når du nipper til cocktailen. Men når flødeskummen smelter ind i cocktailen, vil kanel gradvist blive inkorporeret i drikken og tilføje endnu et lag af kompleksitet.
Læs også om din smagssans manipuleres i flyveren.
Tag på Irish Coffee-festival i Foynes
Foynes Flying Boat & Maritime Museum på den sydlige bred af Shannon-elvemundingen afholder hvert år en Irish Coffee-festival i august.
Festivalen fejrer den centrale rolle byen havde for luftfarten i 1940'ernes æra med 'flyvende både', hvor den fungerede som det førende transitpunkt mellem Europa og Amerika. Derudover fejres selvfølgelig den berømte irske kaffe-cocktail, som kokken Joe Sheridan opfandt og serverede til de forsinkede og udmattede passagerer i Shannon lufthavn.
Under festivalen afvikles der blandt andet World Irish Coffee Making Championship, hvor verdensmesteren i at lave Irish Coffee kåres. Derudover er der parader, fyrværkeri og en masse sjov underholdning i løbet af festivalen. Den nationale Irish Coffee-dag er d.25. januar.
Selvom Shannon lufthavn den dag i dag ikke er førende, når det kommer til langdistanceflyvninger, så er den stadig et vigtigt knudepunkt for en række populære flyselskaber, herunder American Airlines, Delta, SAS, Ryanair, Helvetic Airways, Aer Lingues, Aer Lingus Regional, Lufthansa og United Airlines.
Læs også om derfor hedder det en flyversjus.