En eftermiddag i selskab med en kop kaffe eller et glas kold vin på en caféterrasse er en klassisk parisisk oplevelse. De lokale er nu vendt tilbage til caféhjørnerne for at genoptage traditionerne, efter corona-restriktionerne mindskes i Frankrig.
For første gang siden 14. marts fik restauranter og caféer lov til at åbne den 2. juni. Kunderne kan nu nyde lækker mad og drikke i de såkaldte "grønne områder" i hele Frankrig - områder med lav sikkerhedsrisiko for smitte med coronavirus - mens de opretholder social afstand. Paris skiller sig lidt fra resten af landet, eftersom hovedstaden betragtes som et "orange område". Det betyder, at antallet af coronavirus-smittede er relativt højt. Derfor kan restauranter og caféer kun åbne udendørsarealer i Paris, men ejere har dog fået tilladelse til at sætte borde på fortove og på parkeringspladser for at give mere plads mellem kunderne.
Bemærk at Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser til orange områder. De har den 29. maj besluttet at fraråde alle ikke-nødvendige rejser til Frankrig frem til og med den 31. august. Udenrigsministeriet følger forsigtighedsprincip, der handler om at minimere risikoen for, at danskere bliver smittet med COVID-19 i udlandet for derefter at tage smitten med hjem til Danmark.
"Vi har vedtaget en plan for at hjælpe barer og restauranter frem til slutningen af september," fortalte Paris 'borgmester Anne Hidalgo til det franske dagblad Le Parisien. Omkring 24 gader vil blive omdannet til midlertidige gågader for derved at give plads til caféterrasser. Højst ti personer får lov til at sidde sammen, borde skal være anbragt en meter fra hinanden, og køkken- og restaurantpersonale skal bære masker. Hvis nogle caféer overtræder reglerne, er de underlagt bøder og kan tvinges til at lukke.
Cafékultur i Paris
Cafékulturen i Frankrig går århundreder tilbage. Den allerførste parisiske café blev åbnet i 1672, og den første succesrige var Le Procope, der åbnede i 1686. Le Procope drives stadig i dag, og den er den ældste café i verden! Voltaire, Thomas Jefferson, Benjamin Franklin og Jean-Jacques Rousseau er blandt de bemærkelsesværdige historiske figurer, der besøgte Le Procope. Le Procope ligger i Rue de l'Ancienne Comedie, i den 6. arrondissement. Selv frihedskæmperne under den franske revolution og senere den franske modstandsbevægelse mødtes på caféer for at planlægge deres strategi. I 1700-tallet var det sjældent at finde kvinder på caféer, men efterhånden begyndte de også at nyde dette tidligere mandlige miljø.
I 1790 var der 1.800 caféer over hele Paris, og kun 100 år senere var antallet steget til 45.000. I dag er der omkring 5.000 af dem fordelt over hele Paris.
I en by så tæt befolket som Paris er caféer en vigtig del af dagligdagen, de tilbyder mere end bare kaffe. De fungerer som mødepladser, samtaleområder og steder, hvorfra den franske puls kan opleves. Og med solrigt forårsvejr og nu varme sommerdage, så har pariserne glædet sig over de genåbnet caféer og restauranter de seneste dage.
Læs mere om Paris under forandring – Hold øje med disse ting under rejsen.