Norges kultur er præget af friluftsliv -traditioner, selv i den kolde vinter.
I et land, hvor vintrene er lange og mørke ligesom her i Danmark, har Nordmændene lært at omfavne udendørslivet. Gennem konceptet "friluftsliv" finder de nemlig komfort udendørs på samme måde, som vi danskere finder komfort indendørs med hygge.
En del af den norske kultur
Friluftsliv er en naturlig del af nordmændenes helligdage og fritid, og det er dybt forankret i landets kulturelle arv. Det handler om at omfavne udendørslivet, på trods af vinteren med sine kølige temperaturer. Det vil sige at tage sig tid til at forbinde sig med naturen, indånde frisk luft og sætte pris på det enkle ved at være udendørs.
"Friluftsliv fokuserer ikke på konkurrence eller tidtagning, men på fysisk aktivitet i dit eget tempo såvel som afslapning, ro og tid til dig selv og med andre," forklarer Dag Terje Klarp Solvang, generalsekretær hos
Den Norske Turistforening (DNT). "Det er virkelig noget, som alle kan nyde, og det er derfor, det er så populært."
Med friluftsliv behøver du ikke bruge penge på at nyde det frie. Det kan være noget så simpelt som at gå en tur med din familie, tage på camping med venner eller nyde en fisketur med din kæreste.
De fleste af os omfavner sandsynligvis friluftslivet til en vis grad. Men i Norge er det en livsstil.
Friluftsliv blev første gang beskrevet af Henrik Ibsen
Udtrykket ”friluftsliv” blev første gang beskrevet i 1850'erne af den norske dramatiker og digter, Henrik Ibsen. Han beskrev, hvordan det at tilbringe tid udendørs kan forbedre mental velvære.
Ibsen er dog bedst kendt fra sine skuespil, hvor han kaster lys over eksistentielle menneskelige problemer, bl.a. i Et Dukkehjem (1879) og Hedda Gabler (1890).
Begrebet "Friluftsliv" ses kun to gange i hans værker, en gang i et skuespil og en gang i et digt.
Begge blev skrevet i en periode, hvor Ibsen kæmpede for at finde formålet med sit liv. I digtet "På vidderne" (1871) vælger hovedperson et frit liv i naturen og væk fra landsbyen, hvor han voksede op. Også Ibsen valgte at være forfatter, og på den måde opleve sin frihed i stedet for at følge sin fars ønske, der ville have sin søn til at følge i hans fodspor som farmaceut.
Ibsen flyttede faktisk fra Norge til Italien i 1864, da han var 36 år gammel, hvor han boede i 27 år.
Henrik Ibsens beskrivelser af "Friluftsliv" kan bedst fortolkes som den samlede forståelse af den oplevelse, man har, når man kommunikerer med det naturlige miljø, ikke for sport eller leg, men for dets værdi i udviklingen af ens åndelige og fysiske væsen. Kernen er den fulde identifikation og opfyldelse af krop og sjæl, man oplever, når man er i fuld harmoni med naturen.
Nu bruges det bredere af nordmænd og skandinaver generelt til at beskrive alt fra at cykle en tur, slappe af i en bjerghytte eller slappe af i en sauna efter en svømmetur i det åbne hav.
I Norge er de heldige nok til at have et bredt spektrum af natur at færdes i, hvad end det er i en storby som Oslo eller en fjerntliggende landsby i den nordlige del af landet med dets snedækkede natur.
Læs også om teater i Berlin, der har fjernet 70% af sine sæder for at åbne igen.
COVID-19-pandemien har øget efterspørgslen på friluftsrejser
Under COVID-19-pandemien opdagede endnu flere mennesker, hvor beroligende naturen og "friluftsliv" er.
Ifølge Den Norske Turistforening nåede dens turplanlægnings-app, som hjælper brugerne med at finde en sti eller hytte, der passer dem, over fem millioner brugere i år. Det er en vækst på 70% siden 2019. Dette på trods af at en række restriktioner indsnævrede vandringsmulighederne.
Netop dette illustrerer den massive efterspørgsel efter friluftsliv- og rejser i disse uforudsigelige tider.
”Da samfundet blev lukket i marts, var naturen åben døgnet rundt. Naturen er der, hvor vi tager hen for at få et afbræk fra vores daglige stress og usikkerhed, "sagde Dag Terje.
Læs også om bliv forbløffet af Jordens naturlige vidundere.
Alle skal have adgang til naturområder
I Norge er der en lov kaldet Outdoors Recreation Act eller Friluftsloven, som i sin væsentlighed beskytter det naturlige grundlag for friluftsliv. Det giver enhver ret til at bruge naturen til camping, vandreture, skiløb, cykling, kano osv. uden at bekymre sig om overtrædelse af love. Så længe de respekterer området og efterlader det så uberørt, som de fandt det, er de frie til at bruge det til ethvert rekreativt formål.
Og den udendørs livsstil får også et løft af Den Norske Turistforening, der skabte Europas største markerede vandrestisnetværk på 22.000 kilometer.
Et af foreningens hovedmål er at organisere stier i befolkede dele af landet, så ingen i Norge bor mere end 500 meter væk fra en vandresti og et naturområde.
”Vi har allerede gjort en enorm mængde arbejde i det, og vi vil fortsætte med det for at gøre det let for alle at komme ud og gå på en sti tæt på, hvor de bor,” sagde Dag Terje.
Friluftsliv kan lindre en vinterdepression
For nogle af os er vinteren bare alt for lang, alt for kold og alt for mørk. Det giver os en følelse af mental træthed, tristhed og negativitet. De kortere dage kan føre til ”sæsonafhængige stemningsforstyrrelser” – Seasonal Affective Disorder (SAD) – som i daglig tale beskrives som en ”vinterdepression”.
Friluftsliv kan muligvis lindre en vinterdepression, da hovedårsagen ifølge mange forskere er mangel på dagslys. Mindre lys har nemlig en effekt på de hjerneceller, der styrer vores humør og ikke mindst døgnrytme.
Når du går en tur i skoven, aktiveres dine sanser og din fantasi på en anden måde, så dit humør stiger. Meget tyder altså på, at naturen har en gavnlig effekt på vores mentale sundhed.
For nordmændene er der ikke noget, der hedder dårligt vejr, kun dårlig påklædning. Så tag din varme vinterjakke på og et par gode vandresko, og kom ud i naturen.
Også selvom det bare er for at kramme et træ som vores andre nordiske naboer på Island gør.
Læs også om fire steder, hvor mennesker lever i pagt med naturen.