En forseglet sarkofag opdaget under den brandskadede Notre Dame-katedral i Paris skal låses op, meddelte franske arkæologer torsdag d.14. april.
Vi har set nok film til at holde os fra mystiske forseglede grave. Mumier. Forbandelser. Men franske videnskabsmænd har planer om at låse sarkofagen op, der blev fundet under stenbelægningsgulvet i Notre Dame i sidste måned.
I en pressemeddelelse udtalte Roselyne Bachelot, Frankrigs kulturminister, at fundet er af "bemærkelsesværdig videnskabelig kvalitet". Han bemærkede, at sarkofagen er i overraskende god stand uden nogen strukturelle skader bortset fra nogle få mindre revner.
Hvad er der inde i den forseglede sarkofag?
Sarkofagen blev opdaget sammen med flere andre grave og genstande - omkring 20 meter under jorden - under restaureringsarbejdet af den brandskadede katedral.
Gravene dateres højst sandsynlig tilbage til det 14. århundrede.
Sarkofagen er lavet af bly og formet som et menneske. Den blev fundet på et underlag tilbage fra 1300-tallet, hvilket betyder, at begravelsen har fundet sted kun et århundrede eller to efter katedralen blev bygget.
Den forseglede sarkofag i bly blev fundet under gulvet i Notre Dame.
Arkæologerne mener, at sarkofagen tilhører en person med høj status, grundet kistens stil– måske en højtstående kirkeembedsmand.
Forskerne har ved hjælp af et endoskopisk kamera, der blev lirket gennem en af sprækkerne, allerede fået et smugkig inde i graven. De har registreret stofrester og organisk materiale såsom hår og planter, sammen med genstande, der endnu ikke er blevet identificeret.
"Det faktum, at disse planter stadig er der, indikerer, at indholdet er blevet meget velbevaret," sagde Christophe Besnier fra Frankrigs Nationale Arkæologiske Institut (INRAP) til journalister fra Reuters.
Hvad sker der nu?
Torsdag sagde INRAP, at sarkofagen snart vil blive sendt til Institut for Retsmedicin i Toulouse, hvor kulstofdateringsteknologi kan bruges til at lære mere om personen og genstandene indeni.
"Hvis det viser sig, at det i virkeligheden er en sarkofag fra middelalderen, har vi at gøre med en ekstrem sjælden begravelsespraksis," sagde Besnier.
Chefen for INRAP, Dominique Garcia, fortalte AFP, at undersøgelsen af sarkofagen vil blive udført forsigtigt og med et antropologisk fokus snarere end et arkæologisk fokus, i henhold til fransk lov. Det er sandsynligt, at den vil blive begravet igen i katedralen, når arbejdet er færdigt.
"En menneskekrop er ikke et arkæologisk objekt," forklarede han. "Som menneskelige levn gælder den civile lov, og arkæologer vil studere den som sådan."
Læs også om udforsk Frankrigs hovedstad gratis: 20 af de bedste gratis ting i Paris.
Andre arkæologiske fund i Notre Dame
INRAP har været ansvarlig for arkæologiske udgravninger, der understøtter det igangværende restaureringsprojekt ved Notre Dame siden den ødelæggende brand i april 2019.
Blandt grave, statuer, skulpturer og middelalderlige keramiske møbler fandt holdet også malede fragmenter af den originale væg under udgravningen. Bagvæggen blev bygget omkring 1230 og ødelagt i det 18. århundrede. Den var en udsmykket skillevæg, der adskilte koret fra gejstligheden, når der var messe. Dele af den blev opdaget tidligere af den franske arkitekt Eugène Viollet-le-Duc i det 19. århundrede. De er nu udstillet i Louvre.
Læs også om sådan kommer den restaureret Notre Dame til at se ud.
Hvornår åbner Notre Dame igen for offentligheden?
Restaureringsarbejdet er i fuld gang. Notre Dame forventes at åbne for offentligheden i foråret 2024, lige i tide til OL i Paris, ifølge præsident Emmanuel Macron. Selvom katedralen er lukket, kan folk stadig besøge Notre Dames plads, som har udsigt over krypten og katedralens indgang.
I mellemtiden kan folk engagere sig i den berømte gotiske katedral gennem en augmented reality-udstilling i Paris i
Collège des Bernardins. Selv samme udstilling kan opleves i USA i
National Museum Building i Washington, DC. Udstillingen hedder
Notre-Dame de Paris: The Augmented Exhibition, og er en hyldest til domkirkens 850 års historie. Den åbnede d. 15. april og løber til og med mandag den 26. september 2022.
Læs også om det vidste du ikke om restaureringen af Notre Dame.