Start dit krav

Forældelsesfristen for kompensation: Hvad du bør vide?

Jul og nytår er for mange danskere højtid for en rejse syd på. Men drømmen om sol, strand og varme kan hurtigt blive til et rent mareridt. Særligt flyforsinkelser kan ødelægge planerne for en længe ventet og velfortjent ferie.

En forsinket flyvning forårsager ikke kun en masse stress. Skal du nå et forbindelsesfly eller tog, kan du ende med at skulle grave dybt ned i lommen for alligevel at nå din destination. Men det behøver du ikke finde dig i som flyrejsende. Du har nemlig ret til kompensation fra flyselskabet for et forsinket, overbooket eller aflyst fly.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004, den såkaldte flypassagerforordning, fastsætter de vigtigste rettigheder, som passagerer kan gøre krav på, når der opstår forstyrrelser på deres flyrejse. Men som med alle rettigheder udløber din ret til kompensation på et tidspunkt. Forældelsesfristen i EU 261/2004 forklares mere detaljeret i denne artikel.

Forældelsesfrist i EU-forordningen 261/2004

En flyforsinkelse er en frustrerende begivenhed, som man som rejsende helst ser sig foruden. Men i tilfælde af en flyforsinkelse eller aflysning, har du flere krav, og i de fleste tilfælde har du ret til en betydelig erstatning. Og med rette. Når alt kommer til alt opstår der ofte ekstra omkostninger, især på den udgående rejse, og passagerer kan ikke efterlades siddende på dem.

EU-forordning 261/2004 regulerer de erstatningsbeløb, som flyselskaberne skal udbetale deres kunder i tilfælde af lange forsinkelser, aflysninger, mistede forbindelser og overbooking.

Forældelsesfristen for EU’s forordning om passagerrettigheder varierer imidlertid afhængigt af det land, hvor kravet indgives. Det er derfor værd at tage et kig på reglerne i det land, hvor du ønsker at fremsætte et erstatningskrav.

Her i Danmark vil dit krav på kompensation som udgangspunkt være gældende i tre år efter, at dit fly var forsinket eller aflyst. I Sverige derimod er der en forældelsesfrist på to måneder. Med andre ord har du kun to måneder fra den planlagte afrejsedato til at fremsætte dit krav mod flyselskabet. Passagerens ret til kompensation frafaldes, såfremt kravet fremsættes mere end to måneder efter forsinkelsen/aflysningen. Hvis kravet allerede er fremsat mod flyselskabet inden for forældelsesfristen, har du dog 3 år til at forfølge kravet mod flyselskabet, f.eks. i retten.

Følgende tabel opsummerer de forældelsesfrister, der gælder i de andre EU-lande:
LandForældelsesfristen i EU
Sverige2 måneder
Storbritannien6 år
Frankrig5 år
Spanien5 år
Tyskland3 år (fra udgangen af det år, hvor forstyrrelsen opstod)
Østrig3 år
Norge3 år
Danmark3 år
Finland3 år
Portugal3 år
Holland2 år
Polen1 år
Italien26 måneder
Belgien1 år

 

Forældelsesfristen for min flyforsinkelse er næsten udløbet, hvad skal jeg gøre?

Især når der er en forsinkelse på udrejsen til din ferie, har du måske en tendens til at glemme det. Det er trods alt ikke ønskværdigt at bekymre sig om juridiske tvister under en velfortjent ferie. Det er dog vigtigt ikke at blive fanget i trængsel og travlhed og huske sine rettigheder som flypassager. Du har ret til kompensation.

Efterhånden som forældelsesfristen for kompensation for flyforsinkelser rykker sig nærmere, opgiver nogle helt at forsøge at håndhæve deres rettigheder over for flyselskabet.

Men du behøver ikke at gøre en indsats selv lige før tidsfristens udløbsdato.  Hos Flypenge klarer vi hele processen for dig. Vores dygtige juridiske afdeling gennemgår din sag helt gratis, da vi tilbyder en ”no cure, no pay” løsning. Vi giver dig en ærlig vurdering, og vurderer vi, at du har krav på kompensation, kontakter vi flyselskabet på dine vegne. Afviser flyselskabet dit krav med en begrundelse, som vi ikke anser som tilstrækkelig, kan sagen sendes i retten.

Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at sikre, at du får den kompensation, du er berettiget til, også kort tid før fristen udløber. Du finder vores kontaktinformation her, og du kan indgive dit krav her. Vi ser frem til at høre fra dig!

Læs også om EU-forordning 261: Hvad er det, og hvad betyder det for dig?

Få din kompensation

Har du haft et forsinket eller aflyst fly inden for de sidste 3 år? Få op til 4.500 kr. pr. passager!

  • 100% gratis kompensationstjek
  • No cure, no pay
  • Hvis du bliver betalt, trækker vi et mindre gebyr fra, inden vi udbetaler dig.

Seneste artikler

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.