En mand holder en V-formet modelflyvemaskine over hovedet og løber over en mark for til sidst at give slip på den. Han betragter den, som den svæver over jorden.
Denne rå flyvetest var det allerførste skridt i skabelsen af et modigt nyt fly, som, dets opfindere siger, kan ændre den måde, vi flyver på inden år 2041.
En helt ny teknologi, der udfordrer måden at bygge fly
Roelof Vos, adjunkt ved fakultetet for rumfartsteknologi ved TU Delft Universiteit i Holland, og Malcom Brown, Chefingeniører af Flying V-projektet, arbejder sammen med et team af ingeniører på at bygge Flying-V, der som navnet antyder, er et V-formet fly.
Roelof Vos underviser i kurser i flydesign, aerodynamisk design af transportfly og aerodynamisk design af kampfly. Han er forfatter til lærebogen "Introduction to Transonic Aerodynamics."
I løbet af de sidste 10 år har Vos brugt sin tid på at undersøge, hvordan forskellige teknologier kan forbedre fly og gøre dem mere bæredygtige.
"Flying-V er en af disse teknologier," sagde Vos. “Det er en afgørende teknologi og er en helt anden flykonfiguration. Min passion for fly har resulteret i designet af denne radikalt nye flymodel."
Malcom Brown fandt sin passion for fly i sin ungdom, da hans far arbejdede for South African Airways. Fra begyndelsen med RC-fly i sine teenageår til deltagelse i designkonkurrencer og tilmelding til rumfartsteknik på Deflt University, arbejdede Brown sig op til at blive chefingeniør på Flying-V.
"Jeg fandt ud af, at jeg har en passion for egentligt flydesign," sagde Brown. "Jeg elsker virkelig det, jeg laver, det er et fantastisk arbejde, og jeg er så stolt over at være en del af forhåbentlig det næste skridt."
V for effektivitet
Projektet er et samarbejde med
KLM og
Airbus. Det har til formål at gøre luftfart grøn og energieffektivt.
"Vi ønsker at gøre en stor indflydelse på at reducere brændstofforbruget, og dette fly er designet til at være mere energieffektivt," sagde Vos.
"Vi har ramt et plateau med hensyn til luftfartseffektivitet, og Flying-V forsøger at bryde igennem dette plateau. Vi har en lang vej endnu, men dette er et godt udgangspunkt".
Flying-V prototype
Flying-V blev designet af en praktikant hos Airbus i Hamborg ved navn Justas Benad. Hans idé bestod i at sætte skrogdele af to A380-fly i en vinkel i forhold til hinanden.
Flyets V-formede design gør, at både passagerer, brændstoftanke og bagagerum alle er i flyets vinger.
Fordi Flying-V er en helt ny flykonfiguration, var det vigtigt for Vos og hans team at bygge en fungerende, skaleret prototype af flyet.
"Det var meget vigtigt at overbevise os selv om, at det, vi kiggede på i fuld skala, ville kunne flyves i praksis," sagde Vos. "Så vi ønskede at lave denne test for at bevise over for os selv, at ja, dette fly kan flyves og håndteres korrekt af en pilot.
Lastrummet sidder inde i vingerne bag en 6,1 meter bred oval kabine til passagerer. Skroget indeholder propper, der nemt kan fjernes for at reducere størrelsen af flyet.
Flying-V skal kunne drives af enorme tryksatte flydende brinttanke, der skal bruge 70 procent af lastvolumen. Dette mener Vos er nødvendigt, hvis CO2-neutral luftfart skal blive en realitet.
Vos vurderer, at 2041 er en rimelig måldato for den første prototype. Han forklarer, at de stadig er i den tidlige udviklingsfase, og at der er meget forskning og udvikling, der skal udføres.
Følelserne løber højt
Til den første officielle testflyvning - som var lidt mere avanceret end en mand, der løb over en mark - fløj ingeniører fra TU Delft University en tre-meter skaleret version af Flying-V for at måle aerodynamikken under flyvning.
Malcolm Brown styrede flyet via en bærbar computer på jorden.
"Det har været to år med stressende, intensivt arbejde," sagde han. "At se det i luften var alle timerne værd".
Testflyvningen var kulminationen på mange års arbejde, og det øjeblik, modellen lettede, var forståeligt nok følelsesladet.
"Malcolm var følelsesladet. Efter to års arbejde var den store frygt, at flyet ville gå i stå og styrte ned," sagde Vos. "Men at se det lette og blive i luften betød, at vores beregninger var tilstrækkeligt gode til vores første testflyvning, og det var en lettelse".
Det næste skridt for Vos og Brown er at bygge en 13-meter skaleret version, der skal testes i en vindtunnel for håndtering, start- og landingsdynamik og støj.
"Vi er nødt til at intensivere forholdene og teste det i et mere professionelt miljø," indrømmede Vos.
"Vi vil gerne finde mennesker, vi kan samarbejde med og gøre vores vision til virkelighed. Det er et meget inspirerende projekt. Det fantastiske ved det er, at der er meget at undersøge. Der er så mange ting, vi ikke havde tænkt på, da vi startede forskningen, og det gør det meget interessant for os”.
Blandt alt det ukendte er der dog én ting, som Vos er sikker på. "The Flying-V vil absolut ændre den måde, vi flyver på," sagde han. "Helt bogstaveligt".
Læs også om hvordan fremtidens ser flykabiner ud.