Dem, som siger ”Få dig et job, som du elsker, så arbejder du aldrig en dag i dit liv” er åbenlyse løgnere. Selv på verdens bedste arbejdspladser, er der dage, hvor solen ikke skinner. Det er helt okay at have dårlige dage. Uden dem ville vi ikke være mennesker. Men hvad der ikke er okay, er, når din hverdag på arbejdet konstant er domineret af modgang.
Tilbage i 2019 blev udbrændthed officielt klassificeret som en arbejdsrelateret medicinsk diagnose af Verdenssundhedsorganisationen. Arbejde dag ud og dag ind og intet sjov gør Jack til en kedelig og trist dreng. Det tyder på, at vi ikke alle ved, hvornår vi skal trække stikket og holde en ferie, når man tager i betragtning at 16 % af alle danske lønmodtagere føler sig stresset ofte eller hele tiden.
Disse fem tegn betyder muligvis, at du arbejder for meget, og at du er nødt til at booke en flybillet til en anden udsigt end dit kontor.
1. At svare på en enkel e-mail føles som at skrive en Ph.d.-afhandling.
Når mikroskopiske opgaver begynder at føles som at bestige et bjerg, så skal du slå din e-mails feriesvar til og i stedet bestige et virkeligt bjerg. Intet andet vil minde dig om, hvor ligegyldigt en e-mail-besvarelse er, end når du står på toppen af et bjerg som eksempelvis Kilimanjaro-bjerget, der er 5.895 meter højt over den vidtstrakte tanzaniske savanne.
2. Du har mistanke om, at din kontorstol planlægger din død.
Kontorstole er forklædte seriemordere, der burde komme med en advarsel. De kan forårsage kroniske rygsmerter, fedme, højt blodtryk og føre til hjertesygdomme. Selvom forskere kaldte langvarig stillesiddende adfærd som lige så sundhedsskadeligt som rygning for flere år siden, så sidder den gennemsnitlige kontormedarbejder stadig omtrent 10 timer om dagen.
Efter din skrivebordsstols drabsforsøg, bør du forkæle dig selv med en rejse, hvor det at sidde stille er den sidste ting, du gør. Find noget indre ro ved et yogalokale i Bhutan, eller få dit blod til at pumpe ved at vandre på Storbritanniens nye England-kyststi, der skal åbnes i 2020. Med al den bevægelse kan du roligt vænne tilbage til din dødelige kontorstol endnu engang.
3. Din bærbare computer og smartphone er dine værste kollegaer.
Hvis de gentagne bip fra dine teknologiske enheder fanger din opmærksomhed mere end dine kollegaer, er det tid til at komme væk fra skærmene. Hver gang dit fokus afbrydes af teknologi, forstyrres hjernens kognitive processer i op til 15 minutter. Hver afbrydelse varer måske kun en tiendedel af et sekund. Sidst på dagen kan disse forstyrrelser tage helt op til 40% af din hjernes produktivitet.
Dertil kommer, at brugen af smartphones øger kortisol-niveauerne i hjernen. Forhøjede niveauer af kortisol påvirker den præfrontale cortex negativt (den forreste del af hjernens frontallap), hvilket fører til dårlig beslutningstagning. Så pak kufferten uden din smartphone, og rejs væk til en afslappende destination.
4. Du kan ikke huske, hvornår du sidst sov otte timer uafbrudt
Mellem 2010 og 2018 steg antallet af arbejdstagere, der fik en utilstrækkelig søvnmængde, fra 30,9% til 35,6%. Hvis du er for stresset til at sove og for træt til at få lavet dit arbejde, så er det på tide med en all-inklusive rejse.
5. Du arbejder alle steder
Du tager konferenceopkald fra badeværelset, mens du sidder på toilet. Du besvarer e-mails ved din søsters bryllup. Du arbejder så meget, at dine venner ikke har set dig i måneder, og din familie spekulerer på, om du stadig eksisterer. Selv din sidste ferie udviklede sig til kontorarbejde.
Der er gennem årene blevet fortaget flere undersøgelser, som viser, at vi er blevet dårligere til at holde ferie, og lade vær med at tjekke mailen. Det er særligt dumt, da medarbejdere, der obligatorisk skal holde fri, er mere produktive end folk, der arbejder i ferien. Du skal dog ikke tage en ferie bare for at præstere bedre på arbejdet. Tag en ferie for dig selv og de mennesker, der elsker dig. Der er ingen mening i at arbejde hårdt, hvis du aldrig får tid til at leve i.
Læs også om hvordan du får det bedste ud af din langdistanceflyvning.