Over hele Europa har lufthavnes og flyselskabers personale strejket, hvilket har skabt alvorlige forstyrrelser for sommersæsonens flyrejser.
Ansatte, herunder jordpersonale, bagagehåndtering, kabinepersonale og piloter har strejket rundt om i Europa herunder i Spanien, Italien, Danmark, og Storbritannien.
Strejkerne har skabt stort kaos særligt i en travl sommer, hvor antallet af rejsende næsten er tilbage til niveauerne før pandeminiveau.
Så hvad har ligger til grunde for sommerstrejkerne, og vil strejkerne fortsætte?
Hvorfor strejker lufthavns- og flyselskabets personale?
Lempelsen af corona- restriktionerne har bidraget til en kraftig stigning i antallet af flypassagerer - og luftfartssektoren har kæmpet for at følge med.
Under pandemien blev mange af lufthavnenes og flyselskabernes ansatte afskediget, hvilket resulterede i en alvorlig mangel på personale denne sommer.
Overanstrengte og underbetalte medarbejdere, blandt andet check-in personale, kabinepersonale og piloter har strejket i løbet af de sidste par måneder.
De ansatte i lufthavnene er stadig på covid-kontrakter
"Det hele startede med COVID," forklarer Eoin Coates, lederen af luftfartsområdet hos European Transport Workers' Federation.
Forbundet repræsenterer arbejdere i alle slags stillinger, herunder catering, brændstofpåfyldning, boarding og lufttrafikkontrol.
"Lufthavnspersonalet er i ret usikkert arbejde," siger Coates og tilføjer, at problemet ikke er nyt: "Særligt jordpersonalet har fået deres vilkår og betingelser reduceret igennem årtier nu."
Ifølge Coates har lufthavns flyselskabers ansatte allerede kæmpede med lav løn og nul-timers kontrakter, men pandemien var "gnisten, der udløste alt dette".
"I lande som Belgien, Spanien og Italien, hvor vi ser mange strejker, blev medarbejdere sat på 'COVID-kontrakter' og fik lønnedgang," siger han.
Mange arbejdere blev også afskediget, hvilket betyder, at der nu er stor mangel på personale i lufthavne til at håndtere antallet af tilbagevendende rejsende. Vi ser alle strejkerne nu, eftersom de ansatte i luftfartsbranchen arbejder hårdere og i mange tilfælde for mindre løn på grund af aftaler fra COVID-pandemien, der stadig er bindende, mange indtil 2024."
Ryanairs kabinepersonale, Lufthansa-jordpersonale, piloterne hos SAS og de ansatte hos easyJet har alle nævnt lav løn som deres grund til at strejke.
Personalet hos Ryanair vil have kontraktændringer
Ryanairs problemer begyndte før COVID bredte sig over verden. Problemer som endnu ikke er blevet håndteret. Ifølge Lidia Arasanz, en fagforeningsmand ved Unión Sindical Obrera (USO), har Ryanairs kabinepersonale i Spanien opfordret selskabet til at overholde kontraktaftaler siden 2019.
"Vi plejede at have irske kontrakter, men i 2019 underskrev Ryanair en aftale om at placere alle arbejdere under spansk lov," forklarer hun. "Men de har kun implementeret de dele, de ønsker."
Fagforeningen beder flyselskabet om at tilpasse arbejdernes kontrakter med spansk lov, herunder at give ansatte 30 dages årlig ferie, 14 helligdage om året og to ekstra betalinger, som de fleste spanske arbejdere modtager årligt.
Ryanairs kabinepersonale afskediget på grund af strejker
Fagforeningen opfordrer også til, at ansatte, der er fyret på grund af tidligere strejke, genoptages. De blev afskediget, da de udøvede deres ret til at strejke. De beder derfor Ryanair om at genansætte dem tilbage i selskabet.
Ifølge fagforeningen blev 11 ansatte afskediget, og omkring 100 står over for en disciplinærsag.
Kommer der flere strejker i lufthavnene denne sommer?
Ifølge Coates har COVID-kontrakter skubbet selskaberne til at indlede forhandlinger, men ikke meget er blevet løst endnu.
Som sådan er det sandsynligt, at lufthavnspersonalet vil fortsætte med at strejke hen over sommeren. Sommerrejserne vil fortsætte indtil minimum midten af september. Presset vil stadig ligge på de ansatte indtil da.
"Selv hvis det lykkes os at genforhandle aftaler nu, vil sommeren være forbi, når vi har antallet af arbejdere på plads til at nå disse krav."
Piloterne fra EasyJet i Spanien har allerede annonceret, at de vil strejke i ni dage i august på grund af løn og dårlige arbejdsvilkår. I Portugal har luftfartspersonale fra operatøren ANA planlagt strejke for at presse på for lønstigninger fra 19.-21. august. Strejken vil sandsynligvis forårsage alvorlige forstyrrelser i de større lufthavne, herunder Lissabon, Porto og Faro.
Ryanairs personale har også planlagt regulære strejker i de næste fem måneder. Strejkerne vil finde sted hver uge, fra mandag til torsdag, og vil hver vare 24 timer.
"I øjeblikket har intet ændret sig. Vi har sendt e-mails til Ryanair for at forsøge at nå frem til en aftale, men vi fik ikke noget svar,” siger Arasanz.
"Det eneste svar var breve til strejkekomiteen, der truede os og sagde, at de var ved at undersøge, hvilke konsekvenser det skulle have for os."
Læs også om Ryanair strejker: Flyrejser til og fra Spanien kan blive berørt af 5 måneders strejke fra 8. august.