Passagerer, der flyver til Spanien med lavprisselskaber, kan opleve store rejseforstyrrelser i hele august.
Lufthavnene i Spanien er særligt hårdt ramt af kaos. Piloterne i EasyJet i Spanien er de seneste, der har nedlagt arbejdet i protest mod deres løn- og arbejdsvilkår. Piloternes fagforening, SEPLA, har netop annonceret, at de vil strejke i sammenlagt ni dage i august måned. De kræver de samme arbejdsforhold, som var gældende før coronakrisen.
SEPLA udtalte blandt andet, at der vil være tre 72 timers strejker, der finder sted fra 12. til 14., 19. til 21. og 27. til 29. august.
Fagforeningen beder også easyJet om at give sine piloter nye flerårige kontrakter.
"Dette er den sidste mulige udvej, da alle forsøg fra piloternes repræsentanter på at nå til enighed er mislykkedes," sagde SEPLA.
De tilføjede, at repræsentanter indledte strejken efter mere end seks måneders forhandlinger, og hævdede, at forholdene for spanske piloter altid har været værre, end de er i resten af Europa.
EasyJet sagde, at de var "skuffet over denne handling på dette kritiske tidspunkt for branchen," og tilføjede, at forhandlingerne var i gang.
Lavprisflyselskabet fortalte også til Reuters, at de var opmærksom på en kommende pilotstrejke på dets baser i Barcelona, Malaga og Palma.
Hvorfor strejker så mange i luftfartsbranchen lige nu?
Flyselskaber står over for bølger af arbejdskonflikter i den travle sommersæson, hvor passagertallet vender tilbage til det, de var før pandemien. Både lufthavnene og flyselskaberne er presset på kapaciteten på grund af personalemangel. Luftfartindustrien har ikke været klar til den hurtige tilbagevendende stigning af flytrafikken, og de ansatte er presset ud over det sædvanlige.
Netop dette pres har fået arbejderne til at reagere og efterlyse bedre løn- og arbejdsvilkår.
Ifølge flydatabasen,
FlightAware, har mindst 20 procent af flyvningerne i de fleste af de 100 travleste lufthavne i verden været forsinket.
Her i Skandinavien standsede
pilotstrejken i SAS stort set alle planlagte flyvninger i selskabet, før en ny femårig overenskomst blev indgået. Alene denne strejke kom til at koste selskabet milliarder.
Denne strejke satte nærmest gang i en kædereaktion på tværs af hele Europas lufthavne, hvor efterfølge 20.000 ansatte i Tysklands største flyselskab,
Lufthansa, strejkede i et døgn fra onsdag den 27. juli til torsdag den 28. juli. Denne strejke påvirkede omkring 1.000 flyvninger og 134.000 passagerer.
I sidste uge afblæste det spanske kabinepersonale i EasyJet en tre-dages strejke planlagt til den 29. juli. De nåede en aftale med flyselskabet, som inkluderede højere løn ifølge Unión Sindical Obrera (USO).
Fagforeningen sagde, at aftalen "repræsenterer en vigtig tilgang til de lønninger og vilkår, som vores kolleger har i Europa".
Annonceringen om yderligere strejke i Spanien kommer, efter at to af Ryanairs kabinepersonales fagforeninger for nylig har opfordret til en fem måneders strejke med start i august.
Ifølge en af fagforeningerne, USO, vil strejken finde sted fra mandag til torsdag hver uge og varer 24 timer i døgnet. Ryanair har udtalt, at de forventer minimal forstyrrelse denne vinter fra konflikten.
Læs også om forsinket eller aflyst fly? Sådan får du dine penge tilbage.