Designet af den danske arkitektgruppe Bjarke Ingels Group (BIG), er det nye hotelværelse et arkitektonisk vidunder i det svenske Lapland.
Treehotel er et projekt udviklet af svenske par Britta Jonsson-Lindvall og Kent Lindvall. Indtil nu har Treehotel bestået af 7 rummelige værelser beliggende dybt inde i Harads fyrreskov. Men til maj åbner endnu et gæsteværelse designet af den danske arkitektgruppe Bjarke Ingels Group.
Det ottende værelse er et smukt og minimalistisk stykke design i skandinavisk særklasse. Det er Bjarke Ingels Group, der står bag designet.
Bjarke Ingels selv er ikke fremmed for usædvanlige projekter. Han samarbejdede for nylig med
WeWorks tidligere udviklingsdirektør Roni Bahar og Nick Chim - tidligere leder af Sidewalk's Model Lab - på
Nabr, en urban living startup, der tilbyder opnåelig og bæredygtig luksus til den brede befolkning.
Nu har Ingels færdiggjort Treehotels ottende gæsteværelse, som i det væsentlige er en svævende suite ligesom de andre syv værelser. Alle otte værelser er designet af skandinaviske arkitekter, herunder Snøhetta, Rintala Eggertsson og Tham & Videgård Arkitekter. Alle værelser er unikke på hver deres måde.
Et sikkert habitat til de svenske fugle
Værelset BIG har designet er døbt Biosphere. Biosphere er en 111 kvadratmeter stor kugle, hvis ydre er dækket af mere end 350 fuglehuse.
Designet er dog ikke kun til for at give ornitologer deres drømmerejse. Den lokale fuglebestand har været stærkt nedadgående de seneste år. Med det nye design håber den danske arkitekt Bjarke Ingels og hans team at kunne vende udviklingen ved at styrke habitatet med nye reder.
"Reduktionen af skove har ført til et mindre antal naturlige huller i træer, hvor ynglende fugle kan lave reder," forklarer Öhman, formand for Norrbottens ornitologiske forening.
"Opstilling af fuglereder er derfor en vigtig foranstaltning at tage. Desuden fører klimaforandringerne til, at insektboomet sker tidligere på året, og når fugleæggene klækkes, er boomet allerede passeret. Fodring er en vigtig støttemekanisme for de fugle, der opholder sig i Nordsverige og kræver føde om vinteren."
Det var en stor prioritet for Kent Jonsson og Britta Jonsson-Lindvall at skabe habitat til de lokale fugle. Derfor fik de den lokale ornitolog Ulf Öhman til at samarbejde med Ingels og hans team. Öhman håber, at Treehotels initiativ kan inspirere gæster til at hjælpe deres egne lokale fuglebestande, hvoraf stadig flere bliver truet hvert år, som følge af klimaændringerne.
Designet til at hylde skoven
Treehotel er ikke et typisk feriested med hundredvis af værelser placeret i en massiv, imponerende bygning – det er en samling af otte værelser, der er hejst flere meter over jorden. Værelset designet af Tham & Videgård er for eksempel en mikrocube, tilgængelig via en 21 meter lang bro, fuldstændig camoufleret af det udvendige reflekterende glas.
Nogle værelser, herunder UFO-hytten designet af InredningsGruppen, er mere moderne og nemmere at få øje på blandt træerne end andre, men alle otte værelser er yderst bæredygtige og designet til at hylde skoven.
João Albuquerque, arkitekt og partner hos BIG, siger, at den efterfølgende økologiske reaktion fra Biosphere var drivkraften bag arkitektfirmaets kreative udtryk, og det er let at forstå hvorfor: Den nye suite er lige så meget et midlertidigt hjem for gæster, som det er et permanent hjem til fugle. Det er et sted, hvor begge parter – vinger eller ej - kan føle sig beskyttet og tilpas.
Og for at toppe det hele har Ingels designet rummet med en tilgængeligt tagetage, hvor gæsterne kan se hele skoven med en smuk panoramaudsigt. Der er næppe en bedre måde at afbryde forbindelsen fra verden og fejre naturens pragt, hvilket blot er et af Treehotels mål for dem, der besøger det fantastisk smukke sted.
Læs også om 5 fantastiske hoteller, hvor du sover bag glasvægge.