Stigende rejselyst efter Corona, høj inflation og øgede energiomkostninger: Flybilletter er dyrere i sommeren 2023. Nogle flyselskaber hæver billetpriserne særlig kraftigt, og visse destinationer koster også mere. Hører billige flyrejser fortiden til?
Både lange og korte flyvninger er påvirket af skyhøje billetpriser. Efter pandemien er efterspørgselen på rejser steget. Samtidig har den usædvanlige høje inflation og brændstofomkostninger holdt priserne på en flybillet højere end nogensinde.
Som resultat skal flyrejsende betale betydeligt mere for deres flybillet i sommeren 2023.
Hvorfor er det så dyrt at rejse med fly i 2023?
Den geopolitiske ustabilitet efter Ruslands invasion af Ukraine har drevet oliepriserne i vejret. Den gennemsnitlige billetpris på en flyrejse er steget med omkring 30 procent som følge af de høje oliepriser.
Brændstof udgør mellem 30 og 40 procent af flyselskabernes samlede omkostninger. Netop derfor er flere selskaber stærkt udfordret økonomisk, og det kan mærkes på billetpriserne. Den generelle stigning i flybilletpriserne rammer hele Europa.
Efterspørgslen på flyrejser overstiger tilgængeligheden
På trods af prisstigninger og den høje inflation, der også presser forbrugernes pengepung, er der intet fald i efterspørgslen efter flyrejser.
Mange flyrejsende stod strandet i lufthavne sidste sommer som følge af strejker og aflysninger.
Nogle lufthavne, såsom
Amsterdams Schiphol og London Heathrow, indførte passagerlofter for at reducere virkningen af personalemangel. Dette tvang flyselskaberne til at reducere deres afgange.
Flere flyselskaber gik konkurs i 2022, herunder Flybe og Flyr. Andre selskaber stod over for økonomiske vanskeligheder efter år med strandede fly under pandemien. Dette har bremset væksten, forhindret dem i at vende tilbage til fuld kapacitet og efterladt dem i stort behov for ekstra økonomisk støtte.
Med færre ledige flybilletter tilgængelige sammenlignet med før pandemien overstiger efterspørgslen udbuddet.
Forretningsrejser har ikke formået at vende tilbage til niveau før pandemien, da fjernarbejde fortsat er den nye normal. Flyselskaberne er derfor i højere grad afhængige af indtægter fra økonomisæder.
Samtidig kæmper Airbus og Boeing for at levere nye fly til tiden. Flyselskaber har som følge færre fly til rådighed end forventet i år.
Boeings administrerende direktør sagde på et møde tidligere i april, at produktionsforsinkelser vil resultere i omkring 9.000 færre sæder denne sommer, hvilket kan tvinge flyselskaberne til at reducere antallet af flyvninger.
Læs også 30 år med lavprisselskaber har ændret luftfartsindustrien.
Er dyre flybilletter den nye normal?
Flyselskaberne begynder gradvist at komme sig efter de turbulente år under pandemien.
Som følge af de stigende priser opnåede mange flyselskaber højere omsætning i 2022, end de gjorde før krisen, selvom kapaciteten fortsat er lav.
Dette er tilfældet for det fransk-hollandske selskab Air France-KLM, der tidligere på året kunne meddele om en indtjening på mere end 5,5 milliarder kroner i 2022. Også Ryanair og Lufthansa kom igennem 2022 med et milliardoverskud.
Brændstofomkostningerne er dog fortsat høje, og risikoen for yderligere strejker truer sommeren 2023.
Det er ikke usandsynligt, at flypriserne vil stige yderligere på grund af stigende brændstof-, personale- og lufthavnsomkostninger, ifølge den tyske mediegruppe Funke.
Prisudviklingen fremover vil blandt andet afhænge af makroøkonomiske faktorer som oliepriser, inflation og generel prisudvikling i samfundet kombineret med de afgiftsniveauer, som myndighederne foreslår.
I den forstand er det kun en del af billetprisen, som flyselskaberne selv direkte kan påvirke.
Efterhånden som EU indfører stadig strengere lovgivning for at reducere emissionerne fra flyvning, kan luftfartøjsoperatørerne også være nødsaget til at investere i mere effektive fly. De skal desuden købe emissionskvoter for at kompensere for deres kulstoffodaftryk.
Omkostningerne ved dette kan føre til yderligere stigninger i billetpriserne i fremtiden.
Er det stadig muligt at finde billige flybilletter?
Selvom prisen på en flybillet er højere end normalt, forbliver de i det mindste stabile.
Du har måske bemærket, at booking på forhånd ikke længere er en sikker måde at sikre en god handel på. Det kan skyldes, at den usikkerhed vi stod i under pandemien er aftaget. Flere planlægger nu deres rejser i god tid frem for at booke tættere på deres afrejsedato.
Du bør derfor tjekke prisen hos flere selskaber. Prisen på en flybillet kan gå op og ned, så følg gerne udviklingen over et par dage, hvis du planlægger en flyrejse til sommer.
Derudover er et godt råd at rejse til mindre populære steder, da du der kan spare mange penge på flybilletter, og især indkvartering og måltider.
Læs også om de billigste europæiske storbyer til efterårsferien.