København er blevet kåret til verdens sikreste by i en ny rapport af Economist Intelligence Unit (EIU). Københavns øgede fokus på miljø og klima kan være grund til topplaceringen.
Sikkerhed står ofte øverst på listen over krav til rejsemålet, når man som rejsende skal planlægge sin kommende ferie. Derfor har Economist Intelligence Unit (EIU) nu udgivet sin 4. udgave af
Safe Cities Index (SCI), der rangerer 60 byer verden over på fem kontinenter. Det gør de netop for at kortlægge de sikreste rejsedestinationer, så man som turist trygt kan rejse, og ikke mindst med god samvittighed.
Economist Intelligence Unit er forsknings- og analyseafdelingen i Economist Group, der leverer prognoser og rådgivningstjenester gennem forskning og analyse.
I Safe Cities Index (SCI) måler de verdens storbyers sikkerhed ud fra 76 parametre, der blandt andet omfatter digital sikkerhed, personlig sikkerhed, politisk stabilitet, sundhedsforhold, infrastrukturel sikkerhed, og – som noget nyt i år – klimasikkerhed. Under hver parameter gives byerne en score mellem 0-100, hvor 100 er den optimale score.
Ved seneste måling i 2019 kom København på en ottendeplads i selskab med Seoul i Sydkorea. Tokyo, Singapore og Osaka var den gang indeksledere.
I år ser det dog helt anderledes ud. København er nemlig kåret som verdens sikreste storby med 82,4 point ud af 100. Nummer to på listen, Toronto, har scoret 82,2 point, mens Singapore indtager tredjepladsen.
Nye parametre sætter nyt lys på sikkerheden
Safe Cities Index har været genstand for både revurdering og væsentlige ændringer, herunder opdateringer af eksisterende parametre og scoringsmetodik samt tilføjelse af nye parametre.
Indførelsen af klimasikkerhed i dette års indeks afspejler den stigende betydning af bæredygtighed- og klimatilpasningstiltag, som for alvor kom på dagsordnen under pandemien. Særligt
København og Toronto klarede sig markant bedre end nogen af de tre sikreste byer fra tidligere år.
Ifølge overborgmesteren i Københavns kommune, Lars Weiss, er en af nøglefaktorerne, der gør København til en så sikker by, dens lave kriminalitet, der i øjeblikket er på det laveste niveau i mere end et årti. København ligger derfor også højt i personlig sikkerhed.
Social samhørighed er en grundsten i det danske samfund
Af andre grunde til at København scorer højt på personlig sikkerhed kan nævnes vores velfærdssamfund. Weiss fremhævede blandt andet også Københavns lille indkomstforskel som en af grundene til, at byen er så sikker.
"København er også præget af stor social samhørighed og en relativt snæver indkomstforskel," sagde han. "Det er en blandet by, hvor både rengøringsassistent og administrerende direktør møder hinanden i det lokale supermarked og har deres børn i samme skole. Dette er en af selve hjørnestenene i dansk kultur, og det bidrager i høj grad til det høje niveau af tillid og sikkerhed, som vi drager fordel af. "
USA har ikke en by blandt de 10 sikreste storby
Singapore blev kåret som den tredje sikreste by med 80,7 point med Sydney lige i hælene med 80,2 point på en fjerdeplads. Tokyo, vinderen i 2019, blev rangeret som nummer fem med en score på 80.
USA kom ikke med i top 10, da New York City blev placeret på 11. pladsen med Barcelona. Washington, DC, kom på 14. pladsen, og San Francisco og London scorede en 15. plads.
Her er top 10 sikreste byer i verden:
- København
- Toronto
- Singapore
- Sydney
- Tokyo
- Amsterdam
- Wellington
- Hong Kong
- Melbourne
- Stockholm
Der findes også et par lande, man bestemt ikke bør planlægge sin rejse til. Det er lande hvor både den generelle sikkerhed, trafiksikkerhed samt sikkerheds- og beredskabstjenester skraber bunden. De 5 farligste byer i verden udgør Nigerias hovedstad Lagos, Cairo i Egypten, Caracas i Venezuela, Karachi i Pakistan og Yangon i Myanmar.
Læs også om de sikreste og farligste lande at rejse til i 2020.