De blå zoner – disse folkeslag er lykkeligst

De blå Zoner

Vi danskere har mange gange været kåret som verdens lykkeligste folkefærd, men tiderne har ændret sig. Der findes nemlig i midlertidigt en håndfuld destinationer rundt om i verden, som er lykkeligere end os, og som lever bemærkelsesværdige lange og lykkelige liv. Hos dem er Wellness og sundhed ikke et bevidst mål, men en gammel tradition. Disse geografiske områder omtales som Blå Zoner.

National Geographic Fellow og den bedst sælgende forfatter Dan Buettner har siden starten af 2000’ere undersøgt disse blå zoner med det formål at at forstå, hvorfor mennesker i disse regioner lever længere end nogen anden på jorden.

Hvad fandt de så frem til?

Der er ikke et enkelt svar, men generelt har folk i disse fire blå zoner en aktiv livsstil omgivet af venner og familie, de er religiøse og spiser plante-baserede fødevarer. Der er dog også geografiske og kulturelle komponenter, som vægter højt.

Okinawa, Japan

Blå Zone

Med en aldrende befolkning og millioner af mennesker, der bor alene, oplever Japan en ensomhedsepidemi, der er knyttet til højere rater af depression, demens og hjertesygdom. Men befolkningen på Okinawa er ikke som resten af landet, og de lever som følge af det endnu længere. Flere mennesker her når over en alder på 100 år. Så hvad er deres hemmelighed?

Befolkningen på Okinawa lever efter den gamle ikigai-filosofi, hvilket mange ser som den afgørende drivkraft for deres lange og lykkelige liv. Ikigai-filosofien handler overordnet set om at skabe gode sunde rutiner, dyrke venskaber dagligt, optimisme og ofte også dyrkningen af egne grøntsager, såsom søde kartofler, goya og kabocha squash, som alle er kendt for deres sundhedsmæssige fordele.

Du kan lære om denne livsstil i landsbyen Ogimi på Okinawa, hvor du kan se de lokales afslappede tilgang til dagligdagen, og høre om deres livshistorier. Spis frokost på Emi No Mise, der er berømte for deres skaldyr, lokalt dyrket ris og grøntsager, der efter sigende skulle give et langt liv.  

Sardinien, Italien

De Blå zoner

For sardinerne er deres lange levetid plantet i deres dna – den M26 genetiske markør, for nu er være helt præcis. Der er næsten 10 gange flere mænd over 100 år per indbygger her end i USA, men eksperter mener også, at deres lange levealder har mere end bare med genetik at gøre.

I den bjergrige provins Nuoro hersker Sardiniens traditionelle livsstil. Befolkningen træner lidt hver dag, de spiser friske sæsonbestemte madvarer, masser er fuldkorn og lidt kød. Så er der vinen – den lokale druesort Cannonau har to eller tre gange flere antioxidanter end andre vine, og bliver drukket med måde til både frokost og aftensmad.

Du kan forbyde dig i naturen på Sardinen med blandt andet frivilligt arbejde på en økologisk gård gennem organisationer som WWOOF, hvor du kommer til at bo sammen med lokalbefolkningen, spise hjemmelavede måltider og bruge dine dage på at arbejde på landbruget. Du kan også besøge Sella & Mosca vingård, eller lære at lave minestrone og andre dødlækre opskrifter på et madlavningskursus.

Nicoya, Costa Rica

De blå Zoner

Bønner, bønner, og atter bønner. Den magiske bælgfrugt ser ud til at være Costa Rica’s hemmelighed til et sundt langt liv. Costa Rica er hjemland for det længst levende folkeslag i Ameriaka, hvor sunde madvarer såsom squash, majs og bønner vokser i harmoni og giver befolkningen den perfekte balance mellem kulhydrater, protein og fiber. Majs er stadig tilberedt på den traditionelle maya-måde, hvor de lægges i blød i basisk væske med limstensopløsning, hvilket frigiver vigtige aminosyrer, reducerer toksiner og giver kroppen mulighed for at absorbere mere calcium, jern og mineraler.

Rejs til Nicoya og få en sund dosis vitamin D fra solens stråler, næringsrige tropiske frugter, kalkrigt vand og bliv mødt af den glade befolkning, som tager imod dig med åbne arme. Du kan også lære at lave dine egne majs tortillas i på et madlavningskursus – og glem ikke at spise dine bønner.

Ikaria, Grækenland

Ikaria, Grækenland

En tredjedel af befolkningen i Ikaria bliver over 90 år. Demens er praktisk talt ikke-eksisterende på denne ø. Indbyggere i nabolandet Samos har en gennemsnitlig levealder – så hvad er det der får folk til at leve længere på denne mindre kendte græske ø?

Måske er det fordi, at der kom færre skibsbesætninger hertil i 1900-tallet, hvilket sikrede, at traditionelle kulturer blev bevaret, og folket blev selvforsynende. Der opstod en kultur af solidaritet, der indlejrede stærke sociale bånd. I kombination med en sund middelhavsdiæt – olivenolie, rødvin, hjemmelavede økologiske grøntsager, lokal honning og gedemælk, uden raffineret sukker – og et afslappet tempo i hverdagen har befolkningen her en lang livsalder.  

Ikarias blå zone har tiltrukket mange besøgende fra hele verden hen over de sidste par år, og det er faktisk lettere end nogensinde at komme hertil. Kom og das i det helbredende vand i spa-byen Therma, eller genforelsk dig i dit livs kærlighed på den nudistiske Nas-strand. Forkæl dig selv med en eftermiddagslur, drik vin, og deltag i befolkningens traditionelle festdage, hvor der er lokal mad, levende musik og dans.

Læs også om du er turist eller rejsende.

Asta Sahl har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 3.485,00 kr.

Cecilie F. har fløjet med EasyJet og har modtaget: 2.900,00 kr.

Bent Kjær har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 4.650,00 kr.

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Ida Johanne har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Lars Peter Kruse har fløjet med Ryanair og har modtaget: 2.860,00 kr.

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 9.300,00 kr.

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 7.150,00 kr.

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 2.900,00 kr.

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 4.650,00 kr.

Eva Gaarsdal har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.350,00 kr.

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.450,00 kr.

Maja Thejlmann har fløjet med KLM og har modtaget: 4.650,00 kr.

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 4.650,00 kr.

© Copyright 2015 - 2018 Flypenge.dk
Firma adresse: Vestergade 18 E, 1456 København K, KBH, DK | Tel: 44224080 | Email: info@flypenge.dk.
Flypenge.dk | CVR 34593833 | Åbningstider &
Flypenge.dk Rated 4.9 / 5 based on 85 reviews. | Review Flypenge.dk