Hvor hurtigt flyver et fly- har du et gæt?

Når du booker en flybillet står det ofte klart, hvor lang tid din flyrejse vil vare. Men de nævner ikke hastigheden. Selvom det måske ikke har af meget relevans i forhold til din rejse, er det alligevel en sjov kendsgerning. Så hvor hurtigt flyver et fly så? Det får du svaret på her.

Det ser aldrig ud som om, at fly flyver særligt hurtigt. Kig op på himlen, hvor et passerende fly nærmest kravler hen over skyerne. 

Men i virkeligheden har fly bemærkelsesværdige kraftfulde motorer, der er i stand til at nå imponerende hastigheder og opretholde dem i timevis - hvilket de også gør. Gennemsnittet for et passagerfly er mellem 700-900 km / t, når flyet er oppe i luften og er i den højde det skal være i.

Det er dog intet i forhold til den højeste hastighed, der nogensinde er nået med et fly, en rekord, som synes svimlende. Det amerikanske spionfly Lockheed Blackbird slog allerede rekord i 1997 med en hastighed på 3,529.6 km / t, hvilket svarer til 3 gange lydens hastighed. Blackbird kunne således flyve fra New York til London på blot 2 timer. Ingen har siden kunne nå denne rekord.

Så fly er ekstremt hurtige - bestemt hurtigere end din bil og cykel. Naturligvis har flyet, dets vægt og de aktuelle atmosfæriske forhold såsom lufttryk, temperatur, modvind, medvind, højde etc. betydning. Men du kommer som skrevet ikke til at finde et fly hurtigere end Blackbird. 

Men hvilke passagerfly er så det hurtigste?

Det er værd at bemærke, at langdistancefly flyver hurtigere end kortdistancefly, der er designet til hurtig og effektiv opstigning og nedstigning.

Det hurtigste passagerfly, der er lavet, er det sovjetiske Tupolev Tu-144. Det er et af de eneste fly, der har fløjet med en hastighed større end lydens hastighed. Tupolev Tu-144 kan flyve med en hastighed på 2,430 km / t.

Af andre hurtige passagerfly kan nævnes Airbus A380, som kan nå hastigheder på mere end 1,087 kilometer i timen, hvilket må siges også at være hurtigt! Af flyselskaber som benytter Airbus A380 kan nævnes Air France, British Airways, Emirates, Korean Air, Qantas, Qatar Airways, Thai Airways International, Malaysia Airlines, og Lufthansa.

En Boeing 787 Dreamliner kan flyve i en hastighed af 907 km / t og en Boeing 777 kan flyve i en hastighed af 905 km / t. Det er ikke så hurtigt som Airbus A380, men alligevel tre gange hurtigere end en Formel 1-racerbil. 

Læs også om de mest indflydelsesrige fly i historien nogensinde.

Asta har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 467 €

Cecilie har fløjet med EasyJet og har modtaget: 388 €

Bent har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Tommy har fløjet med EasyJet og har modtaget: 623 €

Thea har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Ida har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Lars har fløjet med Ryanair og har modtaget: 383 €

Leif har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 1.246 €

Henrik har fløjet med Ryanair og har modtaget: 958 €

Jákup har fløjet med British Airways og har modtaget: 388 €

Jan har fløjet med Scandinavian Airlines System og har modtaget: 623 €

Eva har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 582 €

Anna Sofie har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 194 €

Maja har fløjet med KLM og har modtaget: 623 €

Linda har fløjet med Norwegian Air Shuttle og har modtaget: 623 €