Er din flyrejse blevet aflyst?
Forsinkelser og aflysninger mindre end 14 dage før afrejse er dækket af EU’s forordning for flyforsinkelser (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 261/2004). Er din rejse derimod blevet aflyst mere end 14 dage før planlagt afrejse, stiller sagen sig noget anderledes.
Flyselskabet er i udgangspunktet ikke forpligtet til at skaffe alternativ befordring, eller at kompensere for evt. tab. Derfor er der en række råd, der er gode at iagttage før rejsen planlægges:
- Undgå så vidt muligt rejser bestående af ”connecting flights”. Rejser bestående af flere ruter bør købes direkte hos ET flyselskab, eller hos en rigtig rejsearrangør, der er dækket af loven om pakkerejser.
- Køber du billetterne hos en af de mange billetformidlere, der findes online, har du i realiteten købt en rejse for hver lufthavn du lander i. Bliver blot en enkelt af afgangene aflyst, kan hele rejsen være i fare, og billetformidlerne har ikke pligt til at refundere billetterne for de afgange, som ikke er påvirket. Det kan imidlertid blive rigtigt dyrt at skaffe en alternativ afgang, der passer med dine øvrige billetter, og du vil oftest blive pålagt store gebyrer for ombooking.
- Køb helst din flyrejse direkte hos flyselskabet. Mange online-udbydere af billetter har gode tilbud, men kan være langt vanskeligere at komme i kontakt med, hvis dele af rejsen aflyses. Selv hvis billetterne er lidt dyrere hos flyselskabet, bør man tænke sig grundigt om, inden man satser på at købe hos såkaldte billetformidlere.
HVIS en eller flere dele af rejsen bliver aflyst:
- Undersøg selv om der findes alternative ruter. Hverken flyselskaber eller billetformidlere vil nødvendigvis tilbyde dig det bedste eller billigste alternativ. Da de såkaldte ”ombooking-gebyrer” ofte løber op i flere hundrede kroner per passager, kan det sommetider være billigere simpelthen at købe alternativet selv.
- Visse selskaber vil forsøge at udnytte situationen til at opkræve gebyrer, fordi alternativet er at opgive hele rejsen. En ombooking er dog ikke en garanti for samme rejse, eller for at den nye rejse ikke aflyses med flere gebyrer til følge. Flypenge oplever ofte kunder, der har fået aflyst ombookinger flere gange, så pengene alligevel er spildt.
- Vær opmærksom på alternative tilbud. Både flyselskaber og billetformidlere vil sommetider tilbyde gavekort med højere pålydende værdi fremfor at refundere dit køb. Gavekort kan være underlagt andre betingelser og regler, der gør det sværere at udnytte beløbet. Kortet skal bruges hos samme selskab og ofte indenfor et år. Overvej grundigt, om du faktisk får brug for gavekortet. Hvis ikke, bør du fastholde dit krav om refusion af billetprisen.
Er din rejse aflyst mere end 14 dage før afgang?
Er du alligevel i en situation, hvor et selskab har aflyst din rejse mere end 14 dage før afrejsetidspunkt, kan det være uhyre svært at få sikret sine rejseplaner uden meromkostninger. Har du mistanke om regelbrud fra billetsælgeren, kan du i enkelte tilfælde dog have krav på at få refunderet den samlede rejse.
Det kan gælde, hvis fx billetsælgeren har været eller burde være vidende om rejsens aflysning allerede ved bookingtidspunktet. Eller hvis sælgeren ikke har informeret passagerer tilstrækkeligt om aflysningen.
I disse tilfælde kan der være hjælp at hente hos nogle af de store forbrugerorganisationer. Danske Forbrugerrådet TÆNK har bl.a. en åben telefonrådgivning, som du finder her.
Den fælleseuropæiske forbrugerrådgivning, Forbruger Europa, har også en hotline, som du finder her.
Problemet med stadig flere aflysninger fra flyselskaberne synes at være i vækst. Det har Forbrugerrådet TÆNK afdækket i magasinet fra den 31 januar 2022 . Er du medlem af Forbrugerrådet TÆNK, kan du læse magasinet på TÆNKs hjemmeside.
Også Jyllands Posten har interviewet Flypenges direktør om problemet, og fået tendensen bekræftet af andre virksomheder og forbrugerorganisationer.
Abonnenter kan læse JP’s historie her.
FAQ om aflysning af flyrejser
Læs svar på de mest almindelige spørgsmål om aflysning af flyrejser nedenfor.
Kan man få erstatning ved aflytning af flyrejse?
Forsinkelser og aflysninger mindre end 14 dage før afrejse er dækket af EU’s forordning for flyforsinkelser. Er din rejse derimod blevet aflyst mere end 14 dage før planlagt afrejse, stiller sagen sig noget anderledes. Læs mere her.